10 przykazań właściwego przechowywania żywności chłodzonej.

  1. Temperatura w lodówce powinna wynosić 0-5 st. C (idealnie warunki to 0-4 st. C). Jeżeli nie masz wyświetlacza w lodówce, to użyj termometru do sprawdzenia temperatury. Pamiętaj o możliwości regulacji temperatury pokrętłem.
  2. Czas przechowywania produktów w lodówce powinien nie przekraczać terminu przydatności do spożycia na etykiecie. Po przyniesieniu zakupów do domu natychmiast umieść je w lodówce. Czas przechowywania resztek nie powinien przekraczać 2-3 dni (1 dzień na dania z ryżu gotowanego, kilkudniowym ryżem możemy się zatruć).
  3. Ugotowane jedzenie (nie do spożycia bezpośredniego) powinno być jak najszybciej po odparowaniu umieszczone w lodówce. Nie czekaj, aż całkowicie wystygnie. Aby przyspieszyć proces stygnięcia, można pokroić produkt na mniejsze kawałki (np. mięso).
  4. Nie wkładaj gorących produktów do lodówki, może to doprowadzić do awarii urządzenia.
  5. Nie przechowuj produktów po otwarciu w puszce (ryzyko korozji). Przełóż zawartość do zastępczego pojemnika i przykryj przed włożeniem do lodówki.
  6. Podczas odcięcia zasilania sprawdź temperaturę w lodówce przy pomocy termometru. Jeżeli temperatura przekroczyła 5 st. C przez kilka godzin, sprawdź, czy jeszcze nadają się do spożycia.
  7. Świeże mięso przechowuj na dolnej półce w lodówce (gdzie jest najzimniej) bez kontaktu z innymi produktami (ryzyko przedostania się drobnoustrojów).
  8. Nie używaj silnie zapachowych środków do mycia lodówki (zapach może wnikać do produktów). Myj lodówkę na bieżąco, wycieraj wycieki z produktów (ryzyko rozwoju drobnoustrojów).
  9. Unikaj umieszczania zbyt dużej ilości produktów w lodówce. Pozostawiaj przestrzenie pomiędzy produktami, tak aby powietrze mogło krążyć wokół i prawidłowo wychładzać żywność.
  10. W lodówce nie przechowuj pomidorów, bananów i miodu. Warzywa i owoce przechowuj w szufladach w lodówce.