Ananas: owoc, który podstępnie trawi nasze ciało

ananas bromenalina cierpki piecze

Uwielbiasz świeże ananasy i chciałbyś jeść je cały czas? Niestety, nie jesteś w stanie spożyć, tyle ile byś chciał? Dlaczego tak się dzieje?

Główny powód: pieczenie, szczypanie i podrażnienie twojej jamy ustnej!
Czasami, po kilku minutach od spożycia świeżego ananasa, twój język, usta i podniebienie są nieprzyjemnie podrażnione.
Niektórzy myślą, że mają uczulenie na ananasy. Inni zauważają, że czasami smakuje kwaskowato, i zakładają, że to ten kwas podrażnia ich usta.
Chociaż ananasy faktycznie zawierają kwas cytrynowy, który może przyczyniać się do dyskomfortu, kwas ten nie jest głównym winowajcą.
Odpowiedź jest zupełnie inna.

Ananas jest jedynym owocem, o którym wiadomo, że zawiera bromelainę, mieszaninę enzymów, które trawią białko (proteolityczne). Ananas „rani nas”, ponieważ bromelaina trawi delikatnie naskórek w ustach.
Bromelaina jest najbardziej skoncentrowana w rdzeniu (i łodydze) ananasa.
Po wyizolowaniu jest stosowana jako środek zmiękczający mięso. W postaci suplementów uważa się, że ma właściwości przeciwzapalne.

Nie pozwól, aby to powstrzymało cię przed jedzeniem ananasów. Nasz organizm szybko się regeneruje i odbudowuje uszkodzenia naskórka.

Jednym z kilku sposobów na uniknięcie uczucia pieczenia jest poddanie ananasów obróbce cieplnej (ciepło denaturuje enzymy). Niektórzy twierdzą, że pocięcie ananasa i pozostawienie go w temperaturze pokojowej zmniejszy działanie bromelainy, ale jest to błędna teoria (enzymy w temperaturze pokojowej mogą przetrwać co najmniej tydzień).
Najbezpieczniejszy sposób na zjedzenia świeżego, surowego ananasa (bez uszczerbku dla naszych ust), jest ostrożne wycięcie całego pnia / rdzenia w ananasie