Emulgatory- co to i dlaczego są dodawane do żywności?

CZAS CZYTANIA: 2 minuty

Emulgatory znajdują się w wielu produktach spożywczych, które kupujemy.

Napoje, mleko, lody i sosy często zawierają te dodatki, aby utrzymać stabilność produktów.

Co przez to rozumiemy?

Czy próbowałeś kiedyś zmieszać olej i wodę, aby uzyskać prosty sos sałatkowy?

Przez krótki czas oba płyny mogą wyglądać na jednorodnie wymieszane, ale po kilku minutach się całkowicie rozdzielą.

Emulgatory łączą dwa składniki, które normalnie nie mieszają się ze sobą.

Jakie są naturalne emulsje?

Emulgatory mogą być obecne naturalnie w produktach lub są dodawane jako składniki.

W przypadku bardzo stabilnej emulsji, jaką jest majonez, białko jaja kurzego zwane lecytyną pomaga w stabilizowaniu mieszaniny oleju, jajek i octu. Jest to przykład naturalnie występującej emulsji.

Lody są prawdopodobnie jedną z najlepiej złożonych emulsji (jednorodna mieszanka powietrza, cukru, tłuszczu i lodu).

Bez delikatnego rozprowadzania powietrza, lody byłyby twardym blokiem.

Gdyby natomiast tłuszcz nie był dobrze rozprowadzany, nie rozpływałyby się ono w ustach.

Niezwykle ważne jest właściwe wymieszanie lodów, a emulgatory gwarantują doskonały produkt końcowy.

Innym przykładem jest mleko, które jest emulsją stałych substancji białkowych, tłuszczu i wody.

Emulgator znajduje się naturalnie w tłuszczu mleka, dodanie kwasu (np. soku z cytryny) do mleka powoduje jego ścięcie.

Podobnie, parówki są emulsją tłuszczu, wody i mięsa.

Czy potrzebujemy emulgatorów?

Czasami emulgatory stosuje się po prostu w celu poprawy jakości żywności.

Tak jest w przypadku sosów do sałatek.

Innym razem są one niezbędne, aby otrzymać smaczny produkt, jak to ma miejsce w przypadku lodów.

Dotyczy to również pieczywa bezglutenowego, ponieważ produkty te często mają trudności z utrzymaniem konsystencji.

Kiedy poprawiamy jakość żywności, możemy z kolei przedłużyć jej okres przydatności do spożycia, jest to skuteczny sposób ograniczenia marnotrawienia żywności.

Czy Emulgatory są bezpieczne?

Tak, emulgatory są dopuszczone do spożycia, często są naturalnego pochodzenia i są uzyskiwane z roślin czy też zwierząt.

Na etykietach mają oznakowanie E400- E495.

Jeżeli, działanie któregokolwiek byłoby szkodliwe, to od razu zostałby zakazany do stosowania w produktach.

Jakie emulgatory znajdziemy na etykiecie żywności?

Lecytyna znajduje się w żółtku jaj i działa jako emulgator w sosach i majonezie.

Lecytynę można również znaleźć w soi i można ją stosować w produktach takich jak czekolada czy wypieki.

Inne typowe emulgatory obejmują stearoilomleczan sodu, glicerole, fosfatydy amonu, gumę z chleba świętojańskiego i gumę ksantanową czy agar, żelatynę i pektyny.

Bez emulgatorów nie moglibyśmy się cieszyć takimi produktami jak lody, majonezy, czekolady czy też pieczywo, ponieważ kupujemy zawsze oczami i liczy się dla nas ich konsystencja i wygląd.