Czy wiesz, że większość warzyw pochodzi z tej samej rośliny (Brassica Oleracea)?

kalafior brokuł kapusta brukselka

Być może nigdy nie słyszałeś o roślinie Brassica Oleracea, ale zdecydowanie ją spożywałeś.
Wiele warzyw, które można znaleźć w każdym sklepie spożywczym i które większość ludzi kupuje regularnie, pochodzą z tej rośliny dzięki selekcji i wieloletniej hodowli.

Niektóre gatunki roślin przeszły proces udomowienia wiele razy, w celu wzmocnienia różnych struktur rośliny. Z tego samego dzikiego protoplasta powstały niezwykle różne warzywa lub owoce. Tak jest w przypadku Brassica oleracea. 

Dzika Brassica Oleracea to małe ziele, która obrasta wapienne tereny w całym regionie Morza Śródziemnego. Jest to dwuletnia roślina, która przechowuje rezerwy wartości odżywczych w rozetach liści, aby wytworzyć kłos kilku żółtych kwiatów pod koniec drugiego lata przed zakończeniem swej egzystencji. 

Podoba ci się ten wpis? Udostępnij go [fb_button]

Te odżywcze liście sprawiają, że udomowione pochodne są obecnie ważnymi roślinami żywnościowymi na całym świecie. Przedsiębiorczy rolnicy w ciągu ostatnich kilku tysięcy lat przyczynili się do oswojenia kilku różnych linii B. oleracea, z których każda wzmacniała różne części tej dzikiej rośliny, aby wytworzyć kilka odmian warzyw, lub odmiany i podgatunki odmian („ssp.”):

  • Jarmuż i collard greens (ssp. acephala),
  • chińskie brokuły (ssp. alboglabra),
  • czerwone i zielone kapusty (ssp.capitata),
  • kapusta włoska (ssp. sabauda),
  • kalarepa (s. gongylodes),
  • brukselka (ssp. gemmifera),
  • brokuły (ssp. italica),
  • kalafior (ssp. botrytis). 

Odmiany te wyglądają kompletnie inaczej, ale mimo to są uważane za te same gatunki, ponieważ wszystkie są nadal niepłodne, zdolne do łączenia się ze sobą i wytwarzania płodnego potomstwa.

  • Jarmuż został stworzony przez powiększenie liści przodków B. oleracea i był pierwszą kapustą udomowioną, jeszcze przed 300 p.n.e.
  • Czerwone, zielone i włoskie kapusty zostały stworzone około 1200 roku z selekcji dużych końcowych pąków, rosnących na końcach rośliny. Liście są ciasno owinięte wokół krótkiej, szerokiej łodygi (rdzenia kapusty).
  • Brukselka to mała kapusta, która wyrasta z pączków wzdłuż łodygi rośliny. Po raz pierwszy pojawiła się także około roku 1200.
  • Kalarepa została stworzona przez wyselekcjonowanie grubszej łodygi z kapusty warzywnej około 1400 roku.
  • Brokuły zostały stworzone z przodka jarmużu około 1500 roku, przez wybieranie większych skupisk kwiatów, które następnie zbierano, zanim zakwitły.
  • Kalafior został wyhodowany z jednej z setek odmian brokułów.

Zdumiewająca ewolucja Brassica oleracea tylko dowodzi, że ludzie zaczęli majstrować z genetyką naszej żywności znacznie wcześniej niż my tworzymy teraz to, co jest znane jako genetycznie modyfikowana żywność lub GMO.
Nowe techniki laboratoryjne pozwalają nam robić to w bardziej precyzyjny i ukierunkowany sposób.

Następnym razem, gdy zjesz kapustę czy brokuł, poświęć chwilę, aby docenić wspaniałość ludzkiej pomysłowości.

[fb_button]