Klementynki czy mandarynki? Czym się różnią?

CZAS CZYTANIA: 2 minuty

Klementynki czy mandarynki? Czy kiedykolwiek zastanawialiście się czym się różnią? Pewnie podczas zakupów zastanawiacie się, na czym polega różnica pomiędzy nimi.

Klementynka to najprawdopodobniej krzyżówka mandarynki i słodkiej pomarańczy.

Dokładne pochodzenie nie jest znane, przypuszczalnie została wyhodowana przypadkowo jako krzyżówka przez ojca Clément Rodier (od jego imienia może pochodzić ich nazwa) ok. 1902 roku w Algierii.

Mandarynki natomiast uprawiane są w Chinach już od 3000 lat.

Jak odróżnić klementynki od mandarynki?

  • są bardziej okrągłe niż mandarynki,
  • skórka gładsza, bardziej pomarańczowa, błyszcząca,
  • wyjątkowo łatwa do obierania,
  • składają się z 8-14 cząstek,
  • są słodsza od mandarynki,
  • nie posiadają nasion, (ale występuje także odmiana Klementynki Monreal, która jest większa niż odmiana bez pestek o bardziej obfitym kwitnieniu i o słodszym smaku). 

Dostępne są w sprzedaży zwykle od listopada do stycznia.

Badanie z 2017 r. Wykazało, że fitochemikalia klementynek mogą wchodzić w interakcje z lekami w sposób podobny do grejpfruta.

Mandarynki

  • są stosunkowo małe i płaskie,
  • czerwonawa, łatwa do obierana skórką o chropowatej teksturze.

Korzyści płynące ze spożywania klemantynek?

Klementynki są bogate w przeciwutleniacze, takie jak witamina C, która może poprawić stan zdrowia i wygląd Twojej skóry oraz chronią przed chorobami. Mogą również zwiększyć spożycie błonnika.

Dodatkowo, biorąc pod uwagę fakt, że są one atrakcyjne dla dzieci, promują spożywanie owoców w tej grupie wiekowej.

Bogate w przeciwutleniacze

Klementynki są bogate w przeciwutleniacze , które pomagają zmniejszyć stan zapalny i zapobiegają uszkodzeniom komórek powodowanym przez wolne rodniki. Jako takie, przeciwutleniacze mogą odgrywać rolę w zapobieganiu cukrzycy typu 2, chorobom serca i wielu innym chorobom.

Wraz z witaminą C owoce te zawierają szereg innych przeciwutleniaczy, w tym hesperydynę, narirutynę i beta karoten.

Beta karoten jest prekursorem witaminy A, zwykle występującej w pomarańczowych i czerwonych roślinnych produktach. Ten silny przeciwutleniacz wspomaga zdrowy wzrost komórek i metabolizm cukru.

Klementynka poprawia zdrowie skóry

Klementynki są bogate w witaminę C, która może poprawić stan skóry na kilka sposobów.

Twoja skóra naturalnie zawiera duże ilości witaminy C, ponieważ ta witamina wspomaga syntezę kolagenu – kompleksu białkowego, który nadaje skórze jędrność, pulchność i strukturę.

Oznacza to, że dostarczanie dużej ilości witaminy C  może pomóc w zapewnieniu wytwarzania wystarczającej ilość kolagenu, aby skóra wyglądała zdrowo i młodziej, ponieważ odpowiedni poziom kolagenu może zmniejszyć widoczność zmarszczek.

Aktywność przeciwutleniająca witaminy C może również zmniejszyć stan zapalny i pomóc w odwróceniu uszkodzeń spowodowanych przez wolne rodniki, co wpływa na trądzik, zaczerwienienia i przebarwienia.

Jedzenie klementynek może zwiększyć spożycie błonnika

Chociaż jedna klementyna zawiera tylko 1 gram błonnika, zjadanie kilku w ciągu dnia jest łatwym i pysznym sposobem na zwiększenie spożycia błonnika.

Błonnik owocowy to pokarm dla dobrych bakterii w jelitach. Zwiększa również i zmiękcza stolec, aby zmniejszyć zaparcia, potencjalnie zapobiegając stanom takim jak choroba uchyłkowa, która może wystąpić, jeśli strawiony pokarm zostanie uwięziony w polipach przewodu pokarmowego.

Błonnik owocowy może również obniżyć poziom cholesterolu, wiążąc się z cholesterolem w diecie i zapobiegając jego wchłanianiu do krwiobiegu.

Ponadto błonnik z owoców wiąże się ze zmniejszonym ryzykiem cukrzycy typu 2, podczas gdy wysokie spożycie błonnika wiąże się ze zdrowszą masą ciała.

Podsumowując:

Klementynki i mandarynki są członkami rodziny cytrusów i są podobne do tradycyjnej pomarańczy, ale każde z nich ma nieco inne właściwości sensoryczne i fizyczne. Jednak klementynki nie zawsze są łatwe do odróżnienia od mandarynek.

Ciekawostka: Czy wiecie, że cytrusy zawierają środki konserwujące? Kliknij aby przeczytać.