Które płatki wybrać?

[fb_button]

Półki sklepowe uginają się od wyborów płatków śniadaniowych. Ale skąd wiecie, czy otrzymacie to, czego potrzebujecie?

Dodawajcie do płatków mleko, aby zwiększyć ilość wapnia i protein oraz świeże owoce w celu uzyskania naturalnej słodyczy i błonnika.

Dokładnie czytajcie wykaz składników i kierujcie się poniższymi radami:

Pełnoziarniste:

Szukaj płatków śniadaniowych zbożowych, pełnoziarnistych lub z brązowego ryżu. Są to całe ziarna bogate w błonnik, witaminy, minerały i przeciwutleniacze. Wiele płatków jest wytwarzanych z rafinowanych ziaren, które mogą powodować wzrost stężenia cukru we krwi.

Błonnik:

Błonnik to składnik żywności pochodzenia roślinnego, niezbędny dla dobrego zdrowia. Obniża poziom cukru i cholesterolu we krwi, a może również zmniejszyć ryzyko wystąpienia chorób sercowo-naczyniowych, cukrzycy i otyłości. Zaleca się spożycie dzienne błonnika 21-25 g dla kobiet, 30-38 g dla mężczyzn.
Porcja płatków powinna zawierać 5 lub więcej gramów błonnika.

Niska zawartość cukru:

Zalecana ilość nie powinna przekroczyć 5 gramów cukru w porcji płatków. Czytajcie uważnie etykiety i wybieraj te o najmniejszej zawartości cukrów.

Niska zawartość sodu:

Sód ukrywa się w wielu pozornie zdrowych pokarmach, a jednym z nich są płatki. Niektóre płatki mają do 300 mg sodu w porcji! Zaleca się ograniczenie stężenia sodu do 1500 mg na dobę. Szukajcie płatków z maksymalną zawartością sodu 200 mg na porcję.

Niska kaloryczność:

Nie chcecie zjadać połowy dziennego zapotrzebowania na kalorie w misce płatków, ale nie byłoby to zbyt trudne, jeśli zignorujecie sugerowane porcje. Większość producentów płatków określa porcję jako jedną filiżankę lub tylko trzy czwarte filiżanki, która jest znacznie mniejsza od średniej miski.
Dobra rada: poszukaj płatków o zawartości kcal poniżej 150 na porcję i odmierzajcie porcje.

[fb_button]