Listeria monocytogenes (listerioza): czym jest i czy jest niebezpieczna?

CZAS CZYTANIA: 2 minuty

Listeria monocytogenes to rodzaj bakterii powszechnie występującej w środowisku (glebie, wodzie gruntowej i roślinach). Bakteria ta ma zdolność do wzrostu u zwierząt hodowlanych, a następnie trafia do mleka lub mięsa. Zanieczyszczone mleko można jednak zabezpieczyć poprzez pasteryzację, która zabija bakterie.

Ma także zdolność do wzrostu na surowych warzywach, dlatego ważne jest, aby przed spożyciem je umyć.

Listerie monocytogenes można znaleźć w najdziwniejszych miejscach.

Jej wyjątkowość wynika przede wszystkim ze zdolności do wzrostu w temperaturach odpowiednich dla lodówek i zamrażarek.
Zwykle możemy hamować wzrost bakterii poprzez przechowywanie żywności w niższych temperaturach lub poprzez zastosowanie soli.

Niestety Listeria może się rozwijać w tych warunkach, w przeciwieństwie do innych bakterii. Badania wykazały, że może wzrastać w środowiskach zawierających do 10% soli.

Listeria monocytogenes notorycznie występuje w zakładach przetwórstwa żywności, które nie mają wystarczających procedur dezynfekcji.

Zanieczyszczanie powierzchni mających kontakt z żywnością, które nie są regularnie czyszczone, może doprowadzić do wzrostu bakterii, a następnie spowodować ich rozprzestrzenienie się w całym obszarze zakładu przetwórstwa spożywczego.

Pomimo swoich właściwości do przetrwania, zachorowania spowodowane tą bakterią są nieliczne.

Ale ponieważ Listeria może powodować choroby przenoszone przez żywność, ważne jest, aby zachować ostrożność i uświadamiać konsumentów na jej temat.

Listerioza – Kto jest zagrożony?

Bakteria ta wraz z żywnością może przedostać się do przewodu pokarmowego, gdzie zaczyna się infekcja.

Tutaj Listeria może wywoływać chorobę zwaną listeriozą.

Większość zdrowych ludzi nie jest zagrożona listeriozą, nawet jeśli spożyją żywność zawierającą bakterie.

Jednak osoby z osłabionym układem odpornościowym, takie jak dzieci, osoby z przewlekłą chorobą, osoby starsze i najczęściej kobiety w ciąży, są uważane za bardziej podatne na Listeriozę.

Listeria a ciąża

Listerioza jest raczej łagodna gdy występuje u kobiet w ciąży, ale ma szkodliwy wpływ na zdrowie płodu.

Dlatego w czasie ciąży należy podjąć odpowiednie środki ostrożności w celu zmniejszenia ryzyka zakażenia.

Kobiety w ciąży mają 20-krotnie większą szansę na zakażenie listeriozą niż kobiety niebędące w ciąży.

Będąc w odmiennym stanie, pamiętaj, aby jeść i pić tylko produkty „wyprodukowane z mleka pasteryzowanego” i upewnij się, że mięso ugotowane jest do odpowiedniej temperatury.

Unikaj miękkich serów, takich jak Brie i Camembert, wędlin i parówek, a także ryb.

Inne produkty często związane z Listerią:

  • Chłodzone pasztety,
  • Mięso luz znajdujące się w ladzie sprzedaży,
  • Chłodzone, wędzone owoce morza.

Listerioza – jak się nie zarazić?

  • Oddzielaj nieugotowane mięso i drób od warzyw i gotowych do spożycia potraw.
  • Wyczyść dokładnie powierzchnie lodówki i ustaw temperaturę na 4°C lub mniej i zamrażarki na -18°C lub mniej, aby ograniczyć wzrost bakterii.
  • Prawidłowo umyj wszystkie powierzchnie kuchenne i naczynia, aby uniknąć rozprzestrzeniania się Listerii w całej kuchni.
  • Spożywaj łatwo psujące się i gotowe do spożycia produkty tak szybko, jak to możliwe.