Mięso z kurczaka czy z indyka?

CZAS CZYTANIA: 2 minuty

Które jest zdrowsze mięso z kurczaka czy indyka?

Zarówno kurczak, jak i indyk dostarczają wysokiej jakości białko i mogą być zdrowym składnikiem zbilansowanej diety. Pamiętaj jednak, że zbyt monotonna dieta z samego mięsa, może mieć negatywne konsekwencje dla zdrowia (1).

Włączenie do diety ograniczonych ilości kurczaka lub indyka może być zdrowym sposobem zaspokojenia zapotrzebowania na białko, chociaż białko to nie jedyny składnik odżywczy z indyka i kurczaka.

Natomiast wysoka zawartość białka w mięsie drobiowym pomaga w ochronie przed chorobą zwyrodnieniową stawów u osób w podeszłym wieku.

Podejmując decyzję, który rodzaj mięsa najlepiej zaspokoi Twoje indywidualne potrzeby żywieniowe i cele zdrowotne, należy uwzględnić całkowitą zawartość składników odżywczych, w tym kalorie, tłuszcze, witaminy i minerały.

Kalorie i Tłuszcz

W zależności od warunków zdrowotnych konieczne może być zwracanie uwagi na kalorie i zawartość tłuszczu w żywności.

Tłuszcz jest niezbędnym składnikiem zdrowej diety, a drób zawiera różne rodzaje zdrowych tłuszczów (2).

Jednak tłuszcz jest większym źródłem kalorii w porównaniu do białka. Oznacza to, że kawałki mięsa o większej zawartości tłuszczu będą miały więcej kalorii niż kawałki chudsze.

Ogólnie rzecz biorąc, ciemne mięso zarówno z kurczaka, jak i indyka ma więcej tłuszczu niż białe. Dotyczy to również innych rodzajów drobiu.

Kawałki ciemnego mięsa z kurczaka mają nieco więcej tłuszczu i kalorii niż kawałki ciemnego mięsa z indyka. To samo dotyczy białego mięsa tych dwóch rodzajów drobiu, ponieważ indyk jest nieco chudszy i ma mniej kalorii niż kurczak.

Warto również zauważyć, że jeśli zjesz skórę, zauważysz wzrost zawartości tłuszczu, jak i kalorii w każdym rodzaju drobiu.

Witaminy i minerały

Chociaż nie ma znaczącej różnicy w zawartości witamin i minerałów między kurczakiem a indykiem, mogą występować pewne różnice tych składników odżywczych między białym a ciemnym mięsem.

Na przykład pierś z kurczaka zawiera więcej niacyny i witaminy B6 niż udko kurczaka, a udko kurczaka zawiera znacznie więcej cynku niż pierś kurczaka ( 34 ).

Niacyna według badań jest pomocna w ochronie przed chorobą Alzheimera. Witamina B6 oraz niacyna pomagają we wspieraniu przemian metabolicznych w organizmie. Cynk jest silnym antyoksydantem i ułatwia utrzymanie poziomu hormonów w organizmie.

Dlatego jeśli chcesz zwiększyć spożycie cynku, ciemne mięso może być lepszą opcją, a jeśli chcesz zwiększyć dawkę witaminy B, białe mięso może być bardziej odpowiednie.

Rozważając takie opcje dietetyczne, warto mieć na uwadze całokształt. Jedzenie różnorodnych potraw i mięsa może być odpowiednim sposobem na zapewnienie potrzebnych składników odżywczych.