Środki konserwujące w cytrusach.

środki konserwujące

Kupując cytrusy, zastanawialiście się, jak to jest możliwe, że tak długo zachowują swoją świeżość?

Po zakupie, umieszczając owoce cytrusowe w lodówce, ich jakość nie pogarsza się nawet przez wiele tygodni. Dodajmy do tego czas ekspozycji w sklepie i transport z odległych krajów, w których zostały wyhodowane. Otrzymany okres można czasem podawać w miesiącach.

Aby zapewnić trwałość owoców cytrusowych podczas transportu, producenci stosują środki konserwujące.
Najczęściej stosowanym środkiem jest IMAZALIL, który ma działanie grzybobójcze oraz przy zbyt dużych dawkach nawet rakotwórcze.


Przenikalność imazalil-u przez skórkę cytrusów jest mniejsza niż 2%. Co oznacza, że ilość tego środka w miąższu jest znikoma i nie prowadzi bezpośrednio do powstania chorób nowotworowych.


To nie zmienia faktu, żeby zawsze myć owoce przed spożyciem, nawet gdy nie spożywamy ich skórki. Ryzyko zanieczyszczenia krzyżowego zawsze pozostaje.