Czy masło zepsuje się, jak go nie schłodzisz?

CZAS CZYTANIA: 3 minuty

Masło to popularny dodatek do smarowania pieczywa. Jednak, gdy przechowujesz je w lodówce, staje się twarde, dlatego przed użyciem należy je zmiękczyć.

Z tego powodu niektórzy pozostawiają je na blacie kuchennym, a nie w lodówce. Ale czy przez to nie zepsuje się?

Masło ma wysoką zawartość tłuszczu

Masło to produkt nabiałowy, co oznacza, że ​​jest wytwarzane z mleka krów. Poprzez ubijanie śmietany, aż rozdzieli się na maślankę, która jest głównie płynna i tłuszcz, który jest w większości stały.

Masło wyróżnia się wśród produktów mlecznych ze względu na bardzo wysoką zawartość tłuszczu. Podczas gdy pełne mleko zawiera nieco ponad 3% tłuszczu, a ciężka śmietana zawiera go prawie 40%, masło zawiera ponad 82% tłuszczu. Pozostałe 18% to głównie woda.

W przeciwieństwie do innych produktów mlecznych, nie zawiera zbyt wiele węglowodanów ani białka.

Ta wysoka zawartość tłuszczu sprawia, że ​​masło jest tak gęste i łatwe do smarowania. Jednak, gdy je przechowujesz w lodówce, staje się twarde i trudne do rozsmarowania.

To prowadzi niektórych do pozostawiania masła w temperaturze pokojowej, dzięki czemu ma idealną konsystencję do smarowania.

Masło nie psuje się tak szybko, jak inne produkty mleczne

Ponieważ masło ma wysoką zawartość tłuszczu i stosunkowo niską zawartość wody, jest mniej prawdopodobne, że sprzyja rozwojowi bakterii niż inne rodzaje produktów mlecznych.

Jest to szczególnie ważne, jeśli masło jest solone, co dodatkowo obniża zawartość wody i sprawia, że ​​środowisko jest niegościnne dla bakterii.

Masła solone są odporne na rozwój bakterii

Większość rodzajów bakterii jest w stanie przetrwać na niesolonym maśle, lecz istnieje tylko jeden rodzaj, które możę przetrwać na solonym.

W jednym badaniu mającym na celu określenie okresu przechowywania masła naukowcy dodali do masła kilka rodzajów bakterii, aby sprawdzić, jak dobrze będą rosły. Po 3 tygodniach zawartość bakterii była znacznie niższa niż ilość dodana, co wskazuje, że masło nie wspomaga wzrostu większości bakterii.

Dlatego zwykłe, solone ma niskie ryzyko skażenia bakteryjnego, nawet jeśli jest przechowywane w temperaturze pokojowej.

Nie pozwól, aby masło zjełczało

Chociaż ma niskie ryzyko rozwoju bakterii, jego wysoka zawartość tłuszczu oznacza, że ​​jest podatne na jełczenie. Kiedy tłuszcz się psuje nie należy go już jeść, ponieważ będzie źle pachniał i może się odbarwić.

Tłuszcze jełczeją lub psują się w procesie zwanym utlenianiem, który zmienia ich strukturę molekularną i wytwarza potencjalnie szkodliwe związki. Powoduje również nieprzyjemny smak w żywności przygotowanej ze zjełczałych tłuszczów.

Ciepło, światło i kontakt z tlenem mogą przyspieszyć ten proces.

Jednak wykazano, że może minąć od kilku tygodni do ponad roku, zanim utlenianie wpłynie negatywnie na masło, w zależności od tego, jak jest ono produkowane i przechowywane.

Masło dłużej pozostaje świeże w lodówce

Niesolone, najlepiej przechowywać w lodówce, aby zminimalizować ryzyko rozwoju bakterii. Solonego masła nie trzeba przechowywać w lodówce, ponieważ ryzyko rozwoju bakterii jest niższe.

Badania wykazały, że masło ma trwałość sięgającą do wielu miesięcy, nawet jeśli jest przechowywane w temperaturze pokojowej. Jednak dłużej zachowa świeżość, jeśli będzie przechowywana w lodówce. Chłodzenie spowalnia proces utleniania, co ostatecznie powoduje jełczenie masła. Z tego powodu zaleca się, aby nie pozostawiać masła na dłużej niż kilka dni, aby zachować jego najświeższe właściwości.

Ponadto, jeśli temperatura w Twoim domu jest wyższa niż 21–25 ° C, dobrze jest przechowywać je w lodówce.

Jeśli wolisz trzymać masło na blacie kuchennym, ale nie spodziewasz się, że zużyjesz całe opakowanie, zostaw niewielką jego ilość, a resztę w lodówce.

Można również przechowywać je w zamrażarce, dzięki czemu będzie ono świeże nawet przez rok

Jak prawidłowo przechowywać masło?

Chociaż większość rodzajów masła należy przechowywać w lodówce, solone można poza nią. Oto kilka wskazówek, które pomogą Ci zachować świeżość masła przechowywanego w temperaturze pokojowej:

  • Przechowuj tylko niewielką ilość poza lodówką. Resztę przechowuj w lodówce lub zamrażarce do wykorzystania w przyszłości.
  • Chroń je przed światłem, używając nieprzezroczystego pojemnika lub zamkniętej szafki.
  • Przechowuj je w hermetycznym pojemniku.
  • Chronić przed bezpośrednim działaniem promieni słonecznych, temperatury lub innych źródeł ciepła.
  • Przechowuj masło poza lodówką tylko wtedy, gdy temperatura pokojowa nie przekracza 21–25 ° C.

Podsumowanie

Przechowywanie masła w lodówce maksymalizuje świeżość, a pozostawienie go na blacie sprawia, że ​​jest miękkie i łatwo rozprowadza się na pieczywie.

Możesz trzymać solone masło poza lodówką, o ile nie jest narażone na działanie ciepła, światła i powietrza.

Ale to, którego nie użyjesz w ciągu kilka dni, pozostanie dłużej świeższe, jeśli przechowujesz je w lodówce lub zamrażarce.

Natomiast niesolone, należy przechowywać w lodówce.