Czy można przechowywać ryż poza lodówką?

CZAS CZYTANIA: < 1 minuta

Czy zdarzyło się wam przechowywać ugotowany ryż w temperaturze pokojowej? Jeżeli tak, to musicie zmienić swoje nawyki, aby nie stać się ofiarą zatrucia pokarmowego!

Zatrucia te powodują laseczki Bacillus cereus, których przetrwalniki (znajdujące się w surowym ryżu) są odporne na wysoką temperaturę (podczas gotowania lub smażenia) i bardzo szybko rozwijają się w temperaturze pokojowej w ugotowanym ryżu.

Co w konsekwencji powoduje powstanie toksyny, której nie można usunąć przy pomocy wysokiej temperatury (np. przy ponownym odgrzewaniu ryżu).

Bacillus cereus to bakteria zwykle występująca w glebie, która może zanieczyścić surowy ryż.

Ma zdolność tworzenia zarodników, które działają jak tarcza i pozwalają przetrwać gotowanie. Zatem wychłodzony ryż może być nadal zanieczyszczony, nawet po ugotowaniu w wysokich temperaturach.

Bakterie chorobotwórcze, takie jak Bacillus cereus , szybko wzrastają w temperaturach między 4–60 ° C – zakres znany jako strefa niebezpieczna.

Dlatego jeśli pozwolisz, aby ryż ostygł, pozostawiając go w temperaturze pokojowej, zarodniki wykiełkują, szybko się rozmnażając i wytwarzając toksyny, które wywołują choroby.

Objawami zatrucia mogą być skurcze brzucha, wymioty i biegunka.

Pojawiają się w ciągu kilku godzin i ustąpić do 1 doby. W ciężkich przypadkach mogą się utrzymywać nawet kilka dni.

Aby ograniczyć ryzyko zatrucia, należy przygotowywać ryż na bieżąco lub zawsze jak najszybciej wychłodzić po ugotowaniu i przechowywać w lodówce.

Chociaż każdy, kto spożywa ugotowany ryż, może ulec zatruciu pokarmowemu, osoby z upośledzonym lub słabym układem odpornościowym, takie jak dzieci, starsze osoby lub kobiety w ciąży, mogą być bardziej narażone na zakażenie.