Kranówka (woda kranowa), czy można ją bezpiecznie pić?

CZAS CZYTANIA: 2 minuty

Około 60% Polaków nie pije nieprzegotowanej wody z kranu. Panuje u nas przekonanie, że jest ona dla nas niebezpieczna. Czy słusznie kranówka (woda kranowa) nam szkodzi?

Woda kranowa – kilka faktów:twarda woda miękka woda zdrowie

  • Woda kranowa ma wyższe normy, jeżeli chodzi o zawartość bakterii i szkodliwych związków niż woda butelkowana.
  • Po zagotowaniu wody osadza się w czajniku „kamień”? Tak zwany „kamień” to związki mineralne takie jak wapń, magnez i żelazo, które są zdrowe dla organizmu, a skoro osadzają się w naczyniu, oznacza to, że gotując wodę, pozbawiamy ją tych cennych minerałów. Pamiętajcie, że im więcej minerałów spożywamy, tym mniejsze jest ryzyko, że wystąpią u nas choroby serca. Kupując wody mineralne, bardzo pożądamy, aby tych związków było jak najwięcej. Zróbcie test i zagotujcie wodę mineralną i sprawdźcie, czy powstanie osad.
  • Gotowana woda z kranu jest bezpieczniejsza? Wysoka temperatura zabija drobnoustroje, ale nie usuwa „szkodliwych” substancji (np. metali ciężkich). Według norm „kranówka” i tak nie może mieć przekroczonych norm zawartości drobnoustrojów. Więc gotowanie, zwykle nie zwiększa bezpieczeństwa dla wody kranowej.
  • Z kranu leci brązowa woda? Zwykle przyczyną tego stanu są związki żelaza pochodzące z instalacji wodnej. Same w sobie nie są niebezpieczne, ale zawsze warto “spuścić” wodę przed spożyciem.
  • Woda kranowa badana jest w zakładzie wodociągowym, a nie u odbiorcy? Tak to prawda, ale sieci wodociągowe są na bieżąco modernizowane i wymieniane (np. z miedzianych rur). Jeżeli wiesz, że instalacja w twoim domu lub mieście jest od dawna niewymieniona, to należy spuścić wodę, żeby usunąć „stojącą” wodę przed spożyciem.
  • Woda z kranu jest chlorowana? Tak to jedna z metod oczyszczania wody, aby ją zdezynfekować. Natomiast ilość chloru nie może przekraczać normy spożycia i nie może nam zaszkodzić.
  • Stosowanie filtrów do wody usuwa „szkodliwe” substancje z wody? Filtry mogą usunąć chlor z wody (co wpływa na smak wody), ale szkodliwych substancji nie mogą usunąć, ponieważ takich tam nie powinno być.

A wy, którą wodę wybieracie?

Polecane artykuły:
Woda gazowana: szkodzi czy pomaga naszemu organizmowi?