O mnie

 

Witajcie,
Mam na imię Janek i jestem autorem tego bloga, jak i profilu na Facebooku pod tą samą nazwą

 TECHNOLOG ŻYWNOŚCI RADZI.

Z wykształcenia jestem Technologiem Żywności, kierunek ten ukończyłem na Uniwersytecie Rolniczym w Krakowie. Zawodowo pracuję jako audytor i szkoleniowiec z zakresu systemów bezpieczeństwa żywności w międzynarodowej firmie. Więc bliskie mi są tematy bezpieczeństwa żywności i wiedzy na jej temat.

Skoro się tu pojawiłeś (-aś) to także są ci bliskie te tematy i chcesz zwiększać swoją wiedzę na temat żywności.
Spytacie, ale po co to robię?

No cóż, wielokrotnie słyszałem przeróżne (fałszywe i dziwne) historie na temat żywności. O tym „jak to wszystko nam szkodzi”, ile to „chemii” jest w produktach i „dlaczego maksymalna ilość składników w produkcie to 3, gdy jest ich więcej, to produkt jest niezdrowy”.

Ciężko było czasem wyperswadować moim rozmówcom te dziwne teorie.
Niestety większość „informacji”, które otrzymujemy z mediów, to bzdury nastawione na robienie „tematu”, czyli dużą oglądalność, a nie fakty!

Nawet znane osoby, które wypowiadają się na temat żywności, nie posiada podstawowej wiedzy na ten temat.
Ludzie wielokrotnie powtarzają zasłyszane teorie bez ich weryfikacji i niestety kolejni słuchacze wierzą w nie, ponieważ znajomy czy osoba z rodziny nas by nie okłamała.

Może wydać się wam to śmieszne, ale gdy w zdaniu lub poście wplótłbym zdanie „Amerykańscy naukowcy stwierdzili, że….” to od razu myślimy, że jest to prawda, ponieważ ustalili to naukowcy. Nikt nie pyta, gdzie dokładnie wykonano te badania czy też jak się oni nazywali lub jaką metodą te badania zostały wykonane. Myślimy jest tak i już.

Więc oto moja prywatna „misja” – UŚWIADAMIAĆ!!!

A sprawia mi to przyjemność więc dlaczego miałbym tego nie robić dalej.

Jan Antoniak