Mam na imię Janek i jestem autorem tego bloga.

Z wykształcenia jestem Technologiem Żywności. Zawodowo pracuję jako audytor i szkoleniowiec z zakresu systemów bezpieczeństwa żywności.

Skąd pomysł na bloga?

Wielokrotnie słyszałem przeróżne (fałszywe i dziwne) historie na temat żywności. O tym „jak wszystko nam szkodzi”, ile „chemii” jest w produktach oraz „dlaczego maksymalna ilość składników w produkcie to 3, gdy jest ich więcej, to produkt jest niezdrowy”.
Większość „informacji”, które otrzymujemy z mediów, to bzdury nastawione na robienie „tematu”, czyli dużą oglądalność, a nie fakty!

Nawet znane osoby, które wypowiadają się na temat żywności, nie posiada podstawowej wiedzy na ten temat. Ludzie wielokrotnie powtarzają zasłyszane teorie bez ich weryfikacji i niestety kolejni słuchacze wierzą w nie, ponieważ znajomy czy osoba z rodziny nas by nie okłamała.

Może wydać się wam to śmieszne, ale gdy w zdaniu lub poście wplótłbym „Amerykańscy naukowcy stwierdzili, że….” to od razu myślimy, że jest to prawda, ponieważ ustalili to naukowcy. Nikt nie pyta, gdzie dokładnie wykonano te badania czy też jak się oni nazywali lub jaką metodą te badania zostały wykonane. Myślimy
Moje artykuły oparte są na rzeczowych i weryfikowanych badaniach z odniesieniami do nich.

Jan Antoniak