Cześć, jestem Janek, autor tego bloga.

Z wykształcenia Technolog Żywności, ale to można wywnioskować z nazwy strony.

Zawodowo pracuję jako Audytor (kontrola firm produkujących i sprzedających żywność) i Szkoleniowiec z bezpieczeństwa żywności.

Skąd pomysł na bloga?

Wielokrotnie słyszałem przeróżne (fałszywe i dziwne) historie na temat żywności.

„Jak wszystko nam szkodzi”, ile to „chemii” jest w produktach, „dlaczego maksymalna ilość składników w produkcie to 3, gdy jest ich więcej, to produkt jest niezdrowy”.

Niestety większość „informacji”, które otrzymujemy z mediów, to bzdury nastawione na robienie „tematu”, czyli dużą oglądalność, a nie fakty poparte badaniami naukowymi!

Nawet znane osoby (bardziej celebryci) wypowiadają się na temat żywności, nie posiada podstawowej wiedzy na jej temat.

Ludzie wielokrotnie powtarzają zasłyszane teorie bez ich weryfikacji. Może wydać się wam to śmieszne, ale gdy w zdaniu lub poście wplótłbym „Amerykańscy naukowcy stwierdzili, że….” to od razu myślimy, że jest to prawda, ponieważ ustalili to naukowcy.

Nikt nie pyta, gdzie dokładnie wykonano te badania czy też jak się oni nazywali lub jaką metodą te badania zostały wykonane. Myślimy
Moje artykuły oparte są na rzeczowych i weryfikowanych badaniach z odniesieniami do nich.

Jan Antoniak