Zagrożenie salmonellą staje się coraz bardziej realne!!!

CZAS CZYTANIA: < 1 minuta

W mediach coraz częściej słyszymy o zakażeniach salmonellą w punktach żywienia zbiorowego (kolonie, domy opieki).

W 2016 liczba zachorowań na salmonelle przekroczyła 10 tysięcy osób (liczba oficjalnie zgłoszonych zatruć), jest to wzrost o 15% w stosunku do roku poprzedniego.

Główne źródła salmonelli to przede wszystkim jaja, mięso (najczęściej drobiowe) oraz lody (najczęściej produkcji własnej).

Najbardziej narażone na zakażenie Salmonellą są dzieci, (najczęściej poniżej 5 roku życia) mają one wyższe wskaźniki infekcji salmonellą niż jakakolwiek inna grupa wiekowa.

Małe dzieci, osoby starsze i osoby z osłabionym układem odpornościowym ciężej przechodzą zakażenia salmonellą. W najcięższych przypadkach może zakończyć się nawet śmiercią (13 zgonów w 2014 roku).

Kilka rad jak zapobiegać zakażeniu w domu:

  1. Przechowuj jaja w lodówce.
  2. Nie kupuj jaj uszkodzonych i zabrudzonych.
  3. Umyj ręce i przedmioty, które miały styczność z surowymi produktami, w tym blaty, naczynia i deski do krojenia.
  4. Gotuj surowe produkty do temperatury wewnątrz powyżej 70 st. C.
  5. Nie przechowuj bezpośrednio surowych produktów z gotowymi do spożycia.
  6. Nie zamrażaj produktów już raz rozmrożonych.
  7. Nie przechowuj produktów łatwo psujących się w temperaturze pokojowej.