Produkty bezglutenowe i o obniżonej zawartości laktozy

CZAS CZYTANIA: 3 minuty

Wyszukując obecnie produktów do przyrządzania zdrowych i smacznych potraw w domu dla siebie, swojej rodziny i znajomych, coraz częściej staramy się dobierać składniki świadomie. Produkty przetworzone, niejednokrotnie wywołują uczucie wzdęcia, napompowania niczym balon lub powodują, że czujemy się po prostu ciężko. Wybierając produkty i półprodukty, wykorzystywane podczas gotowania, każdego roku rośnie liczba konsumentów sięgająca po produkty bezglutenowe i przetwory mleczne, w tym napoje mleczne bez zawartości laktozy.

  • Produkty bez laktozy – dlaczego warto po nie sięgać
  • Dieta bezglutenowa – jakie objawy daje alergia na gluten
  • Jedzenie bezglutenowe – ryzyko zanieczyszczenia glutenem, co można jeść

Produkty bez laktozy – dlaczego warto po nie sięgać

Coraz większy odsetek populacji dotknięty jest przez różnego rodzaju nietolerancje pokarmowe, które negatywnie wpływają na funkcjonowanie naszego organizmu. Warto zatem wykluczać co niektóre produkty z codziennych posiłków, obserwując organizm i jego zachowanie, tak aby problemy zdrowotne czy kiepskie samopoczucie po zjedzeniu wybranych produktów spożywczych poszło w niepamięć. Laktoza, bo o niej mowa jest jednym ze składników przetworów mlecznych, jak i samego mleka. Wchłaniana jest przez jelito cienkie i występuje w każdym rodzaju mleka, bez względu na pochodzenie.

Przy nabytej lub wrodzonej nietolerancji laktozy organizm podczas trawienia broni się przed enzymem i generuje objawy, które są dla nas sygnałem, że dzieje się coś niedobrego. Z najczęściej występujących reakcji alergicznych są biegunka, wymioty, bóle brzucha, uczucie ciężkości w okolicach brzucha, wzdęcia i na końcu gazy. Aby zapobiec występowaniu któregokolwiek z nich, a przy okazji wyeliminowaniu z diety szkodliwych substancji warto sięgnąć po produkty bez dodatku laktozy, których na szczęście jest coraz więcej na rynku. Szeroka oferta dostępnych produktów pozwala na zakup nie tylko mleka krowiego bez dodatku laktozy, ale także innych produktów spożywczych, z których enzym został wyeliminowany. Takim sposobem w naszej lodówce może znaleźć się serek homogenizowany waniliowy, ciastka czekoladowe czy mleka pochodzenia koziego, owczego lub roślinnego.

Dieta bezglutenowa – jakie objawy daje alergia na gluten

W przypadku alergii pokarmowych, związanych z nietolerancją glutenu, przebieg postępowania eliminacyjnego jest podobny jak przy nietolerancji laktozy. Osoba chora nie musi odstawiać produktów, które mają wysoką zawartość glutenu na całe życie, niejednokrotnie wystarczy kilka miesięcy lub rok restrykcji żywieniowych, ab organizm mógł powrócić do sprawnego funkcjonowania. W zależności od rodzaju alergii na gluten produkty zbożowe, reakcja alergiczna może wystąpić natychmiast lub po jakimś czasie od spożycia produktów. Przy alergii dającej objawy od razu po spożyciu, chory może uskarżać się na nudności i wymioty, pojawienie się wysypki, obrzęku wokół ust, a nawet wodnistego kataru i duszności. W przypadku opóźnionych reakcji najczęściej są one zauważalne u małych dzieci, które są na etapie dojrzewania organizmu i rozwoju układu trawiennego. W takich przypadkach nietolerancja może objawiać się biegunką, nasilonymi objawami skórnymi, rzadko jednak układu oddechowego.

Celiakia to choroba, która powoduje całkowitą reakcję obronną organizmu na posiłki zawierające gluten. Ze względu na ostry przebieg alergiczny, należy całkowicie wyeliminować jedzenie, w tym produkty zawierające ukryty gluten ze swojej diety. Przebywanie na diecie bezglutenowej wymaga nauczeni się nowego sposobu żywienia, bez możliwości powrotu do poprzednich przyzwyczajeń. Dietę bezglutenową należy stosować wyłącznie po uprzedniej konsultacji z lekarzem, gdyż wdrożenie jej przed postawieniem właściwej diagnozy może znacznie utrudnić proces wdrożonych badań.

Aby z łatwością rozpoznać alergię pokarmowe i wprowadzić odpowiednią dietę do naszej codziennej rutyny, możemy samodzielnie zamówić panel badań, dzięki którym na podstawie wyników krwi pozyskam informację odnośnie do dziesięciu podstawowych alergenów zawartych w żywności, która powie nam czy produkt jest szkodliwy dla organizmu, czy tolerujemy go bez problemu. Na takie wyniki czeka się maksymalne dziesięć dni roboczych.

Jedzenie bezglutenowe – ryzyko zanieczyszczenia glutenem, co można jeść

Dzięki dużej dostępności produktów, z łatwością można dobrać najlepsze składniki, które nie będą zawierały glutenu lub nie będą narażone na zanieczyszczenie owsa pszenicą, podczas produkcji lub składowania towaru w magazynach. W diecie bezglutenowej nie trzeba rezygnować z ulubionych dań lub przekąsek, wystarczy posiłkować się produktami naturalnie bezglutenowymi, które są idealnym zamiennikiem tradycyjnej mąki pszennej. Ze zbóż naturalnie bezglutenowych warto wybrać ryż, kukurydzę czy grykę, które przemielone na mąkę idealnie sprawdzą się w przygotowywaniu wypieków, placków i naleśników.

Dostępne na rynku produkty bezglutenowe, jak bezglutenowy sos sojowy, płatki ryżowe, czy makarony bez zawartości glutenu, często również o obniżonej zawartości kalorii umożliwiają nie tylko na przygotowanie smacznych kolacji, ale również doskonale sprawdzi się jako produkt wspomagający proces gubienia tkanki tłuszczowej, podczas stosowania niskokalorycznych diet.