SPIS TREŚCI
Każda restauracja, lokal gastronomiczny czy firma cateringowa doskonale zdają sobie sprawę, jak istotne znaczenie ma opakowanie, w którym pakowane jest danie na wynos lub dowóz. Wykorzystane w tym celu opakowanie gastronomiczne musi zabezpieczać potrawę przed ewentualnym uszkodzeniem – tak, aby klient otrzymał w pełni wartościowy produkt w nienaruszonym stanie. Wiele punktów gastronomicznych decyduje się na wykorzystanie opakowań ekologicznych. Czym charakteryzują się opakowania gastronomiczne bezpieczne dla środowiska naturalnego?
Wytrzymałe opakowania na dania na wynos i dowóz
Dania na wynos oraz jedzenie serwowane na dowóz to obecnie niezwykle popularne formy żywienia. Wiele restauracji oferuje możliwość zamówienia potrawy w dowozie, zwiększając tym samym comiesięczny obrót. Aby jednak potrawa mogła trafić w miejsce docelowe świeża, aromatyczna oraz pełna smaku, konieczne jest jej odpowiednie zapakowanie. Opakowania gastronomiczne stanowią więc obowiązkowe wyposażenie punktów gastronomicznych, zajmujących się na co dzień dostawą potraw do klientów.
Solidne opakowanie musi być przede wszystkim wykonane z materiałów przystosowanych do kontaktu z żywnością. Oznacza to, że pojemnik powinien posiadać wymagane atesty. Tworzywo wykorzystane do produkcji musi być wytrzymałe i odporne na uszkodzenia. Opakowanie powinno zapewniać daniu w pełni bezpieczne warunki transportu. Istnieje wiele rodzajów pojemników dla branży gastronomicznej, zróżnicowanych pod względem specyfiki, wielkości, pojemności oraz przeznaczenia. Ogromna różnorodność pozwala dobrać idealne opakowania do zapotrzebowania.
Opakowania gastronomiczne z surowców odnawialnych i materiałów recyklingowych
Wiele punktów gastronomicznych mając na uwadze kwestie związane z ochroną środowiska naturalnego, decyduje się na wykorzystanie opakowań bezpiecznych dla planety. Opakowania na przyjęcia ekologiczne pozostawiają minimalny ślad węglowy. Mianem tym można określić pojemniki wielokrotnego użytku, które konsument może ponownie wykorzystać w warunkach domowych. Pudełka na jedzenie bezpieczne dla środowiska naturalnego mogą być wykonane z materiałów pochodzących z recyklingu lub z surowców odnawialnych. Recykling to proces pozwalający na odzyskanie oraz ponowne wykorzystanie odpadów. Aby mogło do niego dojść, wymagana jest odpowiednia segregacja śmieci, czyli umieszczanie odpadów we właściwych kontenerach. Hurtownia opakowań oferująca pojemniki ekologiczne powstałe z surowców odnawialnych wykorzystuje najczęściej do ich produkcji bambus, trzcinę cukrową, słomę, liście palmowe, mąkę i skrobię kukurydzianą.