Skip to content

Polski żurek – jedna z najstarszych zup + [przepis]

Czas czytania artykułu: 2 minut

W polskiej kuchni na dobre zadomowiły się pyszne i pożywne zupy. Świetnie sprawdzają się zimową porą, gdyż doskonale rozgrzewają i wybornie smakują. Jedną z zup uwielbianych przez Polaków jest tradycyjny staropolski żurek. Ze względu na swój oryginalny smak, znalazł on uznanie także poza granicami naszego kraju. Co powinniśmy wiedzieć o żurku?

Żurek – właściwie co to takiego?

Ta najstarsza zupa w kuchni polskiej gotowana jest za zakwasie żytnim razem z bulionem warzywnym i przyprawami takimi jak czosnek i majeranek lub chrzan. Do gotowego wywaru dodaje się pokrojoną w plasterki kiełbasę lub boczek oraz ugotowane na twardo jajko. Niektóre przepisy uwzględniają inne dodatki do żurku np. suszone grzyby lub wieprzowinę. Zupa charakteryzuje się ciekawym, kwaskowatym smakiem i mlecznym zabarwieniem. Żurek można zaserwować ze świeżym pieczywem lub podać go w wydrążonym bochenku chleba. Ten sposób jest naprawde efektowny i u wielu smakoszy wywołuje niekrytą fascynację.

Historia żurku

Początkowo uznawany był za podstawowe pożywienie biedoty mieszkającej na wsi. To przysmak, który nie tylko je się w Polsce, ale także na Białorusi, w Czechach i Słowacji. Jego nazwa wywodzi się od niemieckiego słowa “sauer”, co oznacza kwaśny, ukiszony. W Polsce określenie “żur” pojawiło się w XV wieku. Ówczesna zupa różniła się nieco od dzisiejszego żurku. W jaki sposób? Dawniej zupę tę przygotowywano z rośliny zwanej barszczem zwyczajnym. Danie jedzono nie tylko na święta, ale również w zwyczajne dni jako śniadanie, obiad, czy kolację.

Żurek a barszcz biały – o co tutaj chodzi?

Często można spotkać się z tym, że żurek określany jest również barszczem białym. Pomimo, że te dwie zupy są do siebie bardzo podobne, to jednak różnią się między sobą. Żurek przygotowuje się na bazie mąki żytniej, z kolei barszcz biały powstaje z mąki pszennej. W niektórych regionach Polski żurek nazywany jest zupą postną, którą najczęściej spożywa się w okresie Wielkiego Postu. Wtedy też podawana jest z jajkiem lub ziemniakami. zakwas na żurek

Zakwas na żurek – SchroniskoBukowina.pl

 

Przepis na pyszny żurek wielkanocny z dodatkiem chrzanu

Tradycyjny staropolski żurek z chrzanem to danie, którego nie może zabraknąć na Twoim wielkanocnym stole. W połączeniu z pyszną kiełbasą i jajkiem stworzy niesamowite doznania smakowe.

Składniki:

  • 500 ml zakwasu z mąki żytniej ze Schroniska Bukowina
  • 500 ml bulionu warzywnego
  • 1 cebula
  • 500 g kiełbasy białej ze Schroniska Bukowina
  • 2 łyżki suszonego majeranku
  • 4 łyżeczki chrzanu tartego ze Schroniska Bukowina
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 ugotowane jajka
  • 150 ml śmietanki UHT 30%
  • 1 szczypta cukru
  • natka pietruszki
  • olej
  • sól
  • pieprz

Wykonanie:

Na patelni podsmażamy na oleju cebulę, a następnie kiełbasę. Gotujemy jajka na twardo przez około 15- 20 minut. Do garnka z wcześniej przygotowanym bulionem warzywnym wlewamy zakwas, dodajemy podsmażoną kiełbasę, cebulę oraz czosnek pokrojony w plasterki. Gotujemy żurek przez około 20 – 30 minut, a następnie doprawiamy go solą, pieprzem i majerankiem. Kiedy zupa się zagotuje, dodajemy śmietankę i chrzan. Pod koniec gotowania całość doprawiamy cukrem. Żurek podajemy razem z jajkiem, kiełbasą i posiekaną natką pietruszki.

Smak domowego żurku możesz uzyskać dzięki doskonałemu zakwasowi, który znajdziesz w sklepie internetowym Schronisko Bukowina. Prosty skład, pozbawiony wszelkich sztucznych barwników i konserwantów nada Twojej zupie wyjątkowego smaku i aromatu.