Skip to content

Szafran, jakie korzyści daje jego spożywanie?

Czas czytania artykułu: 4 minut

Szafran to najdroższa przyprawa na świecie. 450g kosztuje od 500 do 5000 dolarów.  Powodem wysokiej ceny jest pracochłonna metoda zbioru, która podnosi jego koszty produkcji. Ludzie przyjmują szafran, aby zwiększyć libido, poprawić nastrój i pamięć.

Szafran to silny przeciwutleniacz

Szafran zawiera imponującą różnorodność związków roślinnych, które działają jako przeciwutleniacze, chroniąc komórki przed wolnymi rodnikami i stresem oksydacyjnym.

Przeciwutleniacze szafranu obejmują krocynę, krocetynę, safranal i kemferol.

Krocyna i krocetyna to barwniki karotenoidowe odpowiedzialne za czerwony kolor szafranu. Oba związki mają właściwości przeciwdepresyjne i mogą  chronić komórki mózgowe przed postępującym uszkodzeniem, zmniejszać stany zapalne, zmniejszać apetyt i promować utratę wagi.

Safranal nadaje szafranowi wyjątkowy smak i aromat. Badania wykazały, że może poprawiać nastrój, pamięć i zdolności uczenia się oraz chronić komórki mózgowe przed stresem oksydacyjnym.

Wreszcie kemferol znajduje się w płatkach kwiatów szafranu. Związek ten został powiązany z korzyściami zdrowotnymi, takimi jak zmniejszenie stanu zapalnego, właściwości przeciwnowotworowe i działanie przeciwdepresyjne.

Może poprawiać nastrój i leczyć depresję

Szafran jest znany jako „przyprawa słońca”. Może sprawić, że poczujesz się dobrze, a także posiada wyraziste kolory.

Wykazano, że suplementacja szafranem jest skuteczna w leczeniu łagodnych do umiarkowanych objawów depresji. Przyjmowanie 30 mg szafranu dziennie było tak samo skuteczne, jak powszechnie stosowane leki przeciwdepresyjne. Ponadto mniej osób doświadczyło skutków ubocznych szafranu w porównaniu z innymi metodami leczenia.

Ponadto zarówno płatki, jak i słupek mogą być skuteczne w leczeniu łagodnej do umiarkowanej depresji. Chociaż wyniki te  są obiecujące, potrzebne są badania na ludziach z większą liczbą uczestników, aby zalecić szafran w leczeniu depresji.

Szafran może zmniejszyć objawy PMS

Zespół napięcia przedmiesiączkowego (PMS) to termin opisujący fizyczne, emocjonalne i psychologiczne objawy, które pojawiają się przed rozpoczęciem miesiączki.

Badania wykazały, że szafran może pomóc w leczeniu objawów PMS. W przypadku kobiet w wieku 20-45 lat spożywanie 30 mg szafranu dziennie było skuteczne w leczeniu objawów zespołu napięcia przedmiesiączkowego, takich jak drażliwość, bóle głowy, łaknienie i ból.

Inne badanie wykazało, że wąchanie szafranu przez 20 minut zmniejszyło objawy zespołu napięcia przedmiesiączkowego, takie jak lęk i obniżyło poziom kortyzolu, hormonu stresu.

Szafran działa jak afrodyzjak

Afrodyzjaki to pokarmy lub suplementy zwiększające libido.

Badania wykazały, że szafran może mieć właściwości afrodyzjakalne, zwłaszcza u osób przyjmujących leki przeciwdepresyjne. Na przykład przyjmowanie 30 mg szafranu dziennie przez 4 tygodnie znacznie poprawiło erekcję u mężczyzn z zaburzeniami związanymi z antydepresantami.

Ponadto analiza badań wykazała, że ​​suplementacja szafranem znacznie poprawiła erekcję, libido i ogólną satysfakcję, ale nie charakterystykę nasienia.

W przypadku kobiet z niskim libido z powodu leków przeciwdepresyjnych, przyjmowanie 30 mg szafranu dziennie przez 4 tygodnie zmniejszało ból związany z seksem oraz zwiększało libido i nawodnienie w porównaniu z placebo.

Może zmniejszyć apetyt i pomóc schudnąć

Przekąski to powszechny nawyk, który może narazić Cię na niechciany przyrost masy ciała.

Badania wykazały, że szafran może zapobiegać podjadaniu poprzez hamowanie apetytu. W jednym z badań kobiety, które przyjmowały suplementy szafranu, czuły się znacznie bardziej pełne, jadły rzadziej  i straciły znacznie więcej na wadze niż kobiety w grupie placebo.

W innym badaniu suplementacja ekstraktem z szafranu znacznie zmniejszyła apetyt, wskaźnik masy ciała (BMI), obwód talii i całkowitą masę tłuszczu.

Jednak naukowcy nie są pewni, w jaki sposób szafran hamuje apetyt i wspomaga odchudzanie. Jedna z teorii głosi, że szafran poprawia nastrój i zmniejsza apetyt na przekąski.

Jak dodać szafran do swojej diety?

Niewielka ilość szafranu ma subtelny smak i aromat, który dobrze komponuje się z pikantnymi potrawami, takimi jak risotto i innymi daniami z ryżem.

Najlepszym sposobem na wydobycie wyjątkowego smaku szafranu jest zanurzenie go w gorącej ale nie wrzącej wodzie. Dodaj wywar do przepisu, aby uzyskać głębszy, bogatszy smak.

Szafran jest łatwo dostępny w większości sklepów i można go kupić w postaci nitek lub proszku. Lepiej jednak kupować nici, ponieważ są one bardziej uniwersalne i mniej podatne na podrabianie.

Szafran jest najdroższą przyprawą na świecie, ale jest bardzo skuteczny nawet w niewielkich ilościach, a na przepisy wystarczy szczypta.

Użycie zbyt dużej ilości szafranu może nadać przepisowi przytłaczający smak. Szafran jest również dostępny jako dodatek.

Czy szafran jest niebezpieczny?

Szafran jest bezpieczny i ma niewiele skutków ubocznych lub nie ma ich wcale.

Standardowa ilość szafranu w potrawach nie powinna mieć żadnych negatywnych skutków dla ludzi.

Jako suplement diety ludzie mogą bezpiecznie spożywać do 1,5 grama szafranu dziennie. Wykazano jednak, że już 30 mg szafranu dziennie zapewnia korzyści zdrowotne.

Z drugiej strony wysokie dawki powyżej 5 g mogą być toksyczne. Kobiety w ciąży powinny unikać wysokich dawek, ponieważ może powodować poronienia.

Jak w przypadku każdego suplementu, przed zażyciem szafranu w postaci suplementu skonsultuj się z lekarzem.

Innym problemem związanym z szafranem, zwłaszcza w proszku, jest to, że można go podrabiać, mieszając z innymi składnikami, takimi jak buraki, barwione na czerwono włókna jedwabiu, kurkuma i papryka.

Ponieważ zbiory prawdziwego szafranu są drogie, podrabianie zmniejsza koszty.. Dlatego ważne jest, aby kupować szafran od renomowanej marki, aby upewnić się, że jest on oryginalny. Jeśli szafran wydaje się zbyt tani, najlepiej go unikać.