Ryba maślana – czy warto ją jeść? Jakie jest ryzyko?
SPIS TREŚCI
Ryba maślana to gatunek, który w ostatnim czasie zyskał popularność w kuchni. Choć ma delikatne mięso i łatwo się przygotowuje, to warto zastanowić się, czy jej spożywanie jest bezpieczne dla naszego zdrowia. Istnieją bowiem pewne ryzyka związane z jedzeniem tej ryby, na które warto zwrócić uwagę.
Jak rozpoznać rybę maślaną?
Ryba maślana to gatunek ryby morskiej z rodziny łososiowatych. Charakteryzuje się smukłym, wrzecionowatym ciałem, którego długość wynosi zazwyczaj od 25 do 30 cm. Ubarwienie ryby maślanej jest srebrzyste, z wierzchu ciemniejsze, zaś od spodu białe. Na bokach ciała widoczne są charakterystyczne, ciemne plamy. Ryba ta zamieszkuje wody przybrzeżne Oceanu Atlantyckiego, od Labradoru do Florydy. W kuchni ryba maślana jest chętnie wykorzystywana do smażenia, pieczenia lub duszenia.
Czy jedzenie ryby maślanej jest bezpieczne?
Wcześniej uważano, że większość osób spożywających rybę maślaną nie choruje po takim posiłku. Jednakże, badania wykazały, że 45 do 67% osób po jej spożyciu ma ciężką biegunkę. Prawdopodobnie jest to znaczne niedoszacowanie, ponieważ objawy mogą być łagodne i krótkotrwałe.
Biegunka jest spowodowana nierozpuszczalnymi estrami zawartymi w tych rybach, które gromadzą się w odbytnicy przed wydaleniem. Objawy mogą mieć zróżnicowane nasilenie, od tłustej pomarańczowej lub żółtej wydzieliny, po ciężką biegunkę z nudnościami i wymiotami. Inne objawy mogą obejmować bóle brzucha, luźne stolce i bóle głowy. Objawy mogą pojawić się bez ostrzeżenia, zazwyczaj w ciągu 2,5 godziny po spożyciu, ale także w ciągu 1 do 90 godzin. W przeciwieństwie do innych form biegunki, biegunka spowodowana spożyciem tych ryb nie powoduje znacznego utraty płynów ani nie stanowi zagrożenia życia. Objawy mogą utrzymywać się przez jeden lub dwa dni.
Nie ma sposobu, aby zidentyfikować osoby podatne na choroby związane z konsumpcją tych ryb. Jednak osoby z problemami jelitowymi, zaburzeniami wchłaniania lub w ciąży mogą być bardziej narażone na to ryzyko.
Ryba maślana może powodować dyskomfort trawienny u niektórych osób. Jeśli jesteś w ciąży, masz problem z jelitami lub wchłanianiem, zaleca się, abyś nie spożywał(a) tych ryb. Gdy jesz te ryby po raz pierwszy, spożyj tylko niewielką porcję. Jeśli po zjedzeniu ryby maślanej odczuwasz objawy żołądkowo-jelitowe, nie spożywaj jej w przyszłości. Zasięgnij porady lekarskiej, jeśli objawy utrzymują się.
Obecnie nie ma zbyt dużo informacji naukowych na temat sposobów przygotowywania ryby maślanej w sposób bezpieczniejszy. Sugerowane środki ostrożności obejmują:
- ograniczanie ilości spożywanej ryby w jednym posiłku do mniej niż 200 gramów,
- metody obróbki i gotowania, które usuwają tłuszczu z ryby, takie jak grillowanie,
- wylanie tłuszczu pozostałego po obróbce i nie używanie go do przygotowywania sosów lub innych dań.
Nie jest pewne, czy usunięcie skóry i powierzchownej tkanki mięśniowej tych ryb usunie szkodliwe estry dla organizmu z ryby i uczyni ją bezpieczną do spożycia.