Najlepsze słodycze z całego świata

CZAS CZYTANIA: 2 minuty

Czipsy, cukierki i żelki – oferta słodyczy w Polsce rośnie z każdą chwilą, a wszystkie mają swoich miłośników! Dla każdego coś pysznego, szczególnie jeśli mowa o zagranicznych słodyczach, które szturmem biorą kubki smakowe Polaków. Co ciekawego można schrupać, żeby umilić sobie dzień lub seans ulubionego filmu? Sprawdźmy!

Zwykły popcorn, a może…?

Klasyczny popcorn to jedna z najstarszych przekąsek świata, chrupana już przez Azteków i Inków. Solona prażona kukurydza wywędrowała z Ameryki i podbiła świat, stając się towarzyszem niedzielnych seansów w domu i w kinie. Maszyna do robienia popcornu jest starsza od pierwszej projekcji filmowej zaledwie o 10 lat, więc nic dziwnego, że dobrana z nich para. Ale ile można jeść zwykły popcorn? Z czasem zaczęły powstawać mniej i bardziej szalone wariacje na temat prażonej kukurydzy: popcorn w karmelu, w czekoladzie lub innych polewach smakowych. Przyprawy do popcornu o smaku zielonej cebulki czy sera pozwalają odkryć ten kinowy klasyk na nowo. Malinowy popcorn czy jabłkowy popcorn – na jaki smak ty się skusisz?

Nachosy – przysmak z gorącego Meksyku

Moda na amerykańskie multipleksy kinowe przyniosła ze sobą nachosy – pyszną alternatywę dla klasycznego popcornu. Te niewielkie kawałki tortilli przyprawione są na milion sposobów, z uwzględnieniem pikantnego smaku, i podawane z sosami. W tradycyjnej meksykańskiej wersji zapieczone w serze i papryczkach jalapeno, szybko zaczęły się pojawiać w rozmaitych wersjach. Najpopularniejsze w Meksyku salsy paprykowe i serowe stały się przysmakiem na całym świecie, nie tylko w parze z kawałkami tortilli! Najlepsze nachosy do kupienia w sklepie crunchysnack.pl!

Dla każdego coś… dziwnego?

Miłośnicy słodkich niespodzianek zawsze z nadzieją patrzyli na zachód – amerykańskie firmy produkujące słodycze nigdy nie znosiły nudy. W Polsce zaczęło się od żelek i pianek w kolorach tęczy i bardzo niecukierowych kształtach. Wściekle zielona dżdżownica? Czemu nie! Powstają nawet całe sklepy poświęcone żelkowym rekinom, pająkom i tęczom, w których można przebierać do woli. Ale najpopularniejszy nietypowy słodycz powstał w czasie wojny secesyjnej: małe fasolki z galaretki w każdym możliwym ( i niemożliwym) smaku. Z czasem spopularyzowane dzięki filmom stały się dla wielu ulubionym, choć nie zawsze przewidywalnym łakociem. Już wszyscy na świecie wiedzą, że w zależności od opakowania „truskawkowa” fasolka może okazać się wściekle ostrym tabasco, a spodziewana marcepanowa… zgniłym jajkiem. To słodka ruletka dla odważnych!

Słodka klasyka

A skoro o słodkich przekąskach mowa, nie może zabraknąć klasyków czekoladekCzekolada Hersheya lub słodkie „całuski” w kształcie kropelek stały się częścią amerykańskiej kultury. Stojaki na słodycze w dużych sklepach zapełniły się też oszałamiająco pysznymi Reese’s: połączenie czekolady i masła orzechowego warte jest grzechu. O klasycznych M&Msach nie trzeba nawet wspominać: pokryte cukrową skorupką orzechowe, czekoladowe czy o smaku brownie można jeść całymi garściami.

Cukierek czy zabawka?

Jednym z najbardziej charakterystycznych zagranicznych słodyczy są nie same cukierki, ale sposób ich podawania. Jedzą je dzieci i gwiazdy rocka – podajniki do cukierków PEZ powstały pod koniec lat 40 i w Austrii i wzięły świat szturmem. Pyszne cukrowe tabletki grają tu drugie skrzypce: ważniejsza jest forma! Podajniki mogą przybierać dowolne kształty, od zwykłych tub z ozdobną główką, aż po postaci z bajek i filmów Marvela i Disneya.

Świat przekąsek stoi przed Tobą otworem – na jaki nietypowy słodycz się skusisz?