SPIS TREŚCI
Jeśli często gotujesz, możesz się zdarzyć, że zabraknie Ci ulubionej przyprawy. Liście i nasiona kolendry są tradycyjnymi składnikami kuchni na całym świecie. Choć ma wyjątkowy smak, kolendrę można wymienić na kilka innych przypraw i ziół.
Oto 7 najlepszych zamienników nasion i liści kolendry.
Czym jest kolendra?
Nazwa kolendra odnosi się do nasion i zwykle jest sprzedawana w postaci mielonej lub całych nasion. Świeżych liści tej samej rośliny, są popularne w kuchni meksykańskiej i południowoazjatyckiej.
Po zmiażdżeniu nasiona mają pikantny, przyjemny, cytrusowy smak dzięki linalolowi i pinenowi, olejkom eterycznym występującym w kolendrze.
Chociaż wszystkie części kolendry są jadalne, w tym korzenie, nasiona i liście są najczęściej używane do gotowania.
Ponieważ mielona kolendra ma tendencję, że dość szybko traci aromat podczas przechowywania, jej jakość jest najlepsza, gdy jest świeżo zmielona.
Kolendra jest powszechna w mieszankach przypraw, takich jak garam masala i curry, i często jest dodawana do mieszanek używanych do marynowania warzyw i warzenia piwa.
Najlepsze zamienniki nasion kolendry
Poniższe przyprawy bardzo przypominają smak kolendry i mogą ją zastąpić, gdy nie masz tej przyprawy pod ręką.
1. Kmin Rzymski
Kmin Rzymski to popularna przyprawa wytwarzana z suszonych, zmielonych nasion rośliny cuminum cyminum. Dodawany jest do szerokiej gamy potraw, takich jak chili, curry, dania mięsne, zupy i gulasze.
W krajach takich jak Maroko kmin Rzymski jest używany w taki sam sposób jak pieprz w Polsce i trzymany na stole, aby dodać smak potrawom.
Ponieważ jest tak szeroko stosowany, można go znaleźć w większości sklepów, co czyni go doskonałym zastępcą kolendry. Choć nieco inny w smaku, kminek ma przyjemny, orzechowy, pikantny smak, który przypomina ziemiste tony kolendry.
Kmin Rzymski może być stosowany w stosunku jeden do jednego jako zamiennik kolendry.
2. Garam Masala
Garam masala to mieszanka przypraw składająca się z wielu różnych składników.
Chociaż mieszanki mogą się różnić, zazwyczaj składają się z kurkumy, pieprzu, goździków, cynamonu, liścia laurowego, kminku i kolendry.
Ponieważ kolendra jest jednym ze składników garam masala, ta mieszanka przypraw może zastąpić zwykłą kolendrę. Należy jednak pamiętać, że jest mieszanką przypraw, może zmienić smak potrawy.
Dodaj garam masala w małych ilościach do dania, aż uzyskasz pożądany smak.
3. Curry w proszku
Podobnie jak garam masala, curry zawiera mieszankę przypraw i często zawiera kolendrę.
Prawie wszystkie curry w proszku zawierają kolendrę, imbir, kurkumę, chili, kozieradkę i inne przyprawy.
Curry w proszku nadaje głębi potrawom i ma zarówno pikantny, jak i słodki wydźwięk dzięki wielu różnym składnikom. Podobnie jak kolendra, nadaje przyjemny, ciekawy smak daniom takim jak curry, marynaty i pieczone warzywa.
Curry w proszku ma silny smak nawet w niewielkich ilościach, więc zacznij od dodania połowy ilości, gdy zastępujesz kolendrę w przepisach.
4. Kminek
Kminek, być może najbliższy w smaku kolendrze, to zioło, które można wymienić na kolendrę bez drastycznej zmiany profilu smakowego potrawy.
Podobnie jak kolendra, kminek należy do rodziny roślin Apiaceae, która obejmuje pietruszkę, seler i koper włoski. Zawiera te same olejki aromatyczne co kolendra, w tym linalol i pinen, które odpowiadają za jego podobny smak.
Często opisywany jako ziemisty, lekko słodki smak, kminek jest używany do deserów, zapiekanek, wypieków i dań warzywnych.
Owoce, powszechnie nazywane nasionami kminku są sprzedawane jako suszone w całości lub w postaci zmielonej i mogą być równie dobrze zastąpione kolendrą.
Jednak kminek ma inne nuty smakowe niż kolendra, najlepiej zacząć od małej ilości i dodawać więcej w razie potrzeby.
Najlepsze zamienniki świeżych liści kolendry
Świeży liść kolendry mają znacznie inny smak niż nasiona.
Dla większości ludzi kolendra ma wyraźny, cytrusowy smak. Jednak ze względu na różnice genetyczne niektórzy ludzie uważają, że kolendra ma nieprzyjemny, mydlany smak. Dla tych, którzy kochają kolendrę, ważne jest posiadanie odpowiedniego zamiennika, gdy to aromatyczne zioło jest niedostępne.
Ale dla osób, które nie lubią smaku kolendry, kluczem jest znalezienie smacznej alternatywy o podobnym wyglądzie. Poniższe zioła doskonale zastępują jej świeży liść.
5. Natka pietruszki
Natka pietruszki to jasnozielone zioło, które należy do tej samej rodziny co kolendra. Jest nieco bardziej gorzkawa, ale wnosi podobne świeże, aromatyczne nuty do potraw, zupełnie jak kolendra. Dodatkowo jej zielony kolor bardzo przypomina wygląd kolendry.
Pietruszka nie ma cytrusowych odcieni, które nadają smak kolendrze, ale dodanie odrobiny soku z cytryny lub skórki z cytryny do dania może podnieść jakość dania.
6. Bazylia
Chociaż bazylia zmieni smak pewnych potraw, w niektórych przypadkach działa dobrze, gdy zastępuje kolendrę.
Istnieje wiele różnych rodzajów bazylii. Tajska to rodzaj bazylii o wyrazistym smaku, często opisywana jako pikantny i przypominający lukrecję. Dodanie tajskiej bazylii do niektórych potraw, takich jak curry, zamiast kolendry doda przyjemnego smaku.
Posiekana bazylia, używana jako dodatek, zapewni świeży wygląd bez utraty smaku.
7. Mieszanki ziół
Używanie mieszanki świeżych ziół o podobnym smaku do kolendry może być najlepszym sposobem na odtworzenie jej smaku w daniach. Mieszanka posiekanych ziół, takich jak koperek, pietruszka, estragon i oregano, możesz dodać do potrawy ciekawe nuty.
Jeśli zabraknie ci kolendry i chcesz odtworzyć smak, trzymaj się ziół o podobnych profilach smakowych, takich jak pietruszka, a następnie dodaj inne, aby uzupełnić danie.
Jeśli jednak nie lubisz smaku świeżej kolendry, kombinacje ziół, które mogą służyć jako zamienniki, są nieograniczone. Po prostu dodaj niewielkie ilości ziół, które będą Ci smakować i pasują do Twojego przepisu.
Podsumowanie, zamienniki kolendry
Nasiona i świeże liście kolendry są popularnymi składnikami wielu przepisów.
Niezależnie od tego, czy zabraknie Ci kolendry, czy po prostu nie lubisz jej smaku, mnóstwo ziół i przypraw może zająć ich miejsce.
Od zastosowania garam masala zamiast mielonej kolendry po wybór posiekanej pietruszki zamiast świeżej, możliwości naśladowania smaku i wyglądu kolendry są ogromne.