Skip to content

Pasternak czy pietruszka- jak rozróżnić?

Jeżeli zdarzyło ci się kupić pietruszkę, ale smakiem odbiegała od tego, co znasz, to możliwe, że to był pasternak.

Sprzedawcy wystawiają do sprzedaży pasternak, (który ma udawać korzeń pietruszki).

Dzieje się tak, ponieważ ma niższą cenę niż pietruszka. Natomiast ich wygląd jest bardzo do siebie zbliżony.

Pietruszkę i pasternak używa się do różnych potraw.

pasternak

Pasternak w smaku jest bardziej słodki niż pietruszka, dlatego dawniej był używany do słodzenia.

Nie ma tak specyficznego i silnego aromatu, jak pietruszka, dlatego może być używany nie tylko jako przyprawa, ale jako samodzielne danie.

Można z niego ugotować zupę a starty lub posiekany używać do surówek. W formie pure może zastąpić ziemniaki. Można także go smażyć z innymi warzywami lub robić z niego chipsy.

Gotowany korzeń używa się do gulaszu i potrawek.

Ze startych korzeni można wykonywać placki w taki sam sposób, jak placki ziemniaczane.

Karmelizowany pasternak można podawać jako deser.

Różnice morfologiczne

Pietruszka:

  • kolor blady, prawie biały,
  • czysty, świeży zapach,
  • zwykle mają długi, smukły, zwężający się kształt,
  • smak oraz zapach bardzo aromatyczne,
  • sprzedawana jako sam korzeń lub z natką.

Pasternak:

  • kolor kremowy, prawie żółtawy,
  • ma dość ostry zapach, który niektórzy ludzie uważają za nieprzyjemny,
  • ma kształt podobny do marchwi, ale wydaje się bardziej bulwiasty,
  • słodkawy, orzechowy smak,
  • stosowany jako zamiennik smakowy marchewki,
  • rzadko jest sprzedawany z liśćmi,
  • w przeszłości wykorzystywany jako środek słodzący,
  • posiada zagłębienie wokół nasady, z której wyrastają liście.

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.