Mięso z kurczaka czy z indyka?

Mięso z kurczaka ma mniej sodu niż mięso z indyka i jest dobrym źródłem witaminy B6, fosforu, białka, niacyny i selenu.
Niacyna według badań jest pomocna w ochronie przed chorobą Alzheimera.

Witamina B6 oraz niacyna pomagają we wspieraniu przemian metabolicznych w organizmie.

Selen jest minerałem śladowym i kurczak jest jego dobrym źródłem. Selen wspomaga system odpornościowy w zwalczaniu infekcji bakteryjnych i wirusowych, komórek rakowych i wirusa opryszczki.

Wysoka zawartość białka w mięsie drobiowym pomaga w ochronie przed chorobą zwyrodnieniową stawów u osób w podeszłym wieku.

Indyk ma niską zawartość tłuszczów nasyconych i jest dobrym źródłem ryboflawiny, fosforu, białka i selenu. Ponadto, jest dobrym źródłem cynku, który zwiększa odporność.

Cynk jest silnym antyoksydantem i ułatwia utrzymanie poziomu hormonów w organizmie.