SPIS TREŚCI
Ważne jest, aby wiedzieć, jak rozpoznać, czy zepsute mięso z kurczaka. Może to wpłynąć na jego smak i konsystencję, a w niektórych przypadkach wywołać chorobę. Na szczęście można zauważyć pewne oznaki zepsucia, aby upewnić się, że mięso, które jesz jest bezpieczne dla ciebie i Twoich bliskich.
Wygląd i kolor
W zależności od tego, czy masz surowe czy gotowane mięso z kurczaka, należy zwrócić uwagę na kilka ważnych rzeczy, jeśli chodzi o jego wygląd i kolor.
Surowe mięso z kurczaka
Przed przygotowaniem mięsa ważne jest, aby spojrzeć na jego wygląd pod kątem oznak zepsucia.
Surowe mięso z kurczaka powinno mieć jasnoróżowy kolor z białymi tłustymi kawałkami. Jeśli jest szare lub zielonkawe lub tłuszcz ma kolor żółty, jest to oznaką zepsucia i należy wyrzucić mięso.
To normalne, że w mięsie kurczaka występują łagodne zmiany koloru. Na przykład można zaobserwować lekkie ciemnienie lub blaknięcie różowego mięsa, co jest normalnym wynikiem działania oksymioglobiny (białka) przekształcającego się w metmioglobinę po wystawieniu na działanie tlenu. Chociaż nie zawsze jest to oznaka zepsucia, może oznaczać to, że kurczak nie jest tak świeży.
Zazwyczaj, dopóki mięso jest bezpiecznie przechowywane w lodówce lub zamrażarce, łagodne zmiany koloru są normalne.
Na koniec, jeśli zauważysz jakiekolwiek widoczne oznaki zepsucia, takie jak pleśń, wyrzuć mięso. W przeciwieństwie do twardego sera, nie można po prostu odciąć małego odcinka, w którym pojawiła się pleśń, dlatego należy wyrzucić cały kawałek kurczaka.
Gotowane mięso z kurczaka
Ugotowane mięso z kurczaka powinno być białe, bez różowych przebarwień. Różowy miąższ to oznaka niedogotowanego kurczaka.
Jeśli przechowujesz mięso z kurczaka, jako resztki, pamiętaj, aby przechowywać je w lodówce w temperaturze 4°C lub niższej, w szczelnie zamkniętym pojemniku przez maksymalnie 3 dni.
I pamiętaj, aby po ugotowaniu lub niewykorzystaniu włożyć resztki do lodówki, mięso może się zepsuć, jeśli zostanie pozostawione w „strefie zagrożenia” od 4°C do 60°C przez więcej niż kilka godziny. Jest to zakres temperatur, w którym bakterie rosną wykładniczo i zwiększają ryzyko chorób przenoszonych przez żywność.
Jeśli zauważysz jakiekolwiek widoczne oznaki wzrostu pleśni lub zmiany koloru między włożeniem mięsa do lodówki a planowanym zjedzeniem, wyrzuć je. Może być trudno zauważyć zmiany pleśni lub kolor, jeśli na mięsie są przyprawy lub sos.
Dlatego mięso z kurczaka należy zjeść w ciągu 3 dni od ugotowania. Pamiętaj, aby ponownie podgrzać je do temperatury, co najmniej 74 ° C. Można użyć termometru do żywności, aby zmierzyć jego temperaturę wewnętrzną.
Zapach
Znakiem rozpoznawczym zepsutego mięsa jest nieprzyjemny zapach.
Surowy, świeży kurczak będzie miał bardzo łagodny zapach lub wcale nie będzie go posiadał. Zepsute mięso z kurczaka ma bardzo wyraźny zapach, kwaśny lub siarkopochodny podobny do zgniłych jaj, wyrzuć go.
Jednak nigdy nie należy polegać na samym zapachu, aby ustalić, czy mięso jest bezpieczne do spożycia. Zmysł węchu może być zawodny, co oznacza, że nie każdy zauważy zmianę w zapachu kurczaka. Zwróć więc uwagę na inne oznaki zepsucia.
Tekstura
Świeże, surowe mięso z kurczaka ma błyszczącą, nieco miękką konsystencję. Nie powinno być śliskie ani lepkie. Jeśli po dotknięciu surowego mięsa na dłoniach pozostanie śliski osad, jest to znak, że się zepsuło.
Gotowane mięso z kurczak jest jędrne i bardziej suche niż w przypadku surowego. Jeśli zauważysz jakiekolwiek zmiany tekstury, takie jak zwiększona miękkość, śliskość, lepkość, prawdopodobnie nie jest już bezpieczne do jedzenia.
Data zakupu i ważności
Oprócz wyraźnych oznak psucia się, ważne jest również, aby spojrzeć na datę ważności, a także zastanowić się, kiedy kupiliście mięso.
Po pierwsze, zawsze sprawdzaj datę ważności przed zakupem mięsa z kurczaka. Termin przydatności do spożycia jest to data, do której producent nakazuje spożycie żywności, aby nie doświadczyć problemów zdrowotnych.
Jeśli planujesz zjeść kurczaka w ciągu 1–2 dni, możesz wybrać opakowanie, które zbliża się do terminu ważności i zwykle jest na wyprzedaży. Jeśli nie zamierzasz używać świeżego mięsa przed upływem terminu ważności, najlepiej zamrozić je do późniejszego użycia.
Najlepiej też włożyć do koszyka surowego kurczaka pod koniec zakupów w sklepie. Zmniejsza to czas spędzany przez mięso w strefie zagrożenia.
Pamiętaj, aby natychmiast przetransportować kurczaka do domu i umieścić go w lodówce lub zamrażarce.
Kurczak w zamrażarce może przetrwać, co najmniej 9 miesięcy, pod warunkiem, że jest szczelnie zamknięty. Przed włożeniem kurczaka do zamrażarki napisz na opakowaniu datę zakupu, aby mieć kontrolę nad czasem przechowywania.
W lodówce świeże niegotowane mięso kurczak może wytrzymać 1-2 dni. Jeśli już ugotowaliście mięso, musisz je zjeść w ciągu 3-4 dni i zawsze przechowuj go je w lodówce.
Podsumowanie
Rozpoznanie, czy mięso z kurczaka jest zepsute, pomoże chronić ciebie i twoją rodzinę przed chorobami przenoszonymi przez żywność.
Świeży, surowy kurczak ma zwykle jasnoróżowy kolor z białymi kawałkami tłuszczu, nie ma zapachu i jest miękki i wilgotny. Jeśli kurczak jest śluzowaty, brzydko pachnie lub zmienił kolor na żółty, zielony lub szary, są to oznaki, że się zepsuł.
Wyrzuć każdego kurczaka, którego data ważności minęła, był w lodówce przez ponad 2 dni na surowo lub 4 dni ugotowany lub był w strefie zagrożenia temperaturą przez ponad 2 godziny.
Chociaż te znaki są przydatne, prawdziwe brzmi powiedzenie: „Jeśli masz wątpliwości, wyrzuć to”.