Czy po zakupie powinno się myć mięso w domu?

Jeżeli tak robisz to przestań!

Powód nr 1

To kwestia „zakażenia krzyżowego”, podczas mycia mięsa, bakterie wraz z wodą rozpryskują się wokół zlewu i dostają się na produkty żywnościowe oraz powierzchnie, na których te produktu układamy, co prowadzi do zakażenia.

Ten film bardzo dobrze to pokazuje:

Powód numer 2

Nie należy myć mięsa, jeżeli nie wykorzystujemy go od razu, tylko mamy zamiar je zamrażać lub umieścić w lodówce.

Pamiętajcie, woda jest pożywką dla bakterii i wraz ze wzrostem jej zawartości w produkcie, proces psucia jest przyspieszony.

Należy pamiętać, że najlepszym sposobem usunięcia drobnoustrojów (tych ze środka mięsa również) jest obróbka termiczna.

Dlatego zawsze sprawdź, czy mięso jest dobrze usmażone, ugotowane czy też uduszone.

Samo mycie nie przynosi relatywnych korzyści, jeżeli chodzi o usunięcie drobnoustrojów.

Pamiętajcie również o myciu rąk po kontakcie z mięsem, aby usunąć drobnoustroje z naszych dłoni.