Czy po zakupie powinno się myć mięso w domu?

Gdy przynosisz je ze sklepu to masz wrażenie, że jest zabrudzone i logiczne wydaje się jego umycie.

Jeżeli tak robisz to przestań, ponieważ zamiast sobie pomóc możesz tylko pogorszyć sytuację.

Powód nr 1

To kwestia „zakażenia krzyżowego”, podczas mycia mięsa, bakterie wraz z wodą rozpryskują się wokół zlewu i dostają się na produkty żywnościowe oraz powierzchnie, na których te produktu układamy, co prowadzi do zakażenia.

Czyli rozprzestrzeniamy drobnoustroje, które w konsekwencji dostają się na produkty spożywcze i mogą doprowadzić do naszego zatrucia.

Ten film bardzo dobrze to pokazuje:

Powód numer 2

Nie należy myć mięsa, jeżeli nie wykorzystujemy go od razu, tylko mamy zamiar je zamrażać lub umieścić w lodówce.

Pamiętajcie, woda jest pożywką dla bakterii i wraz ze wzrostem jej zawartości w produkcie, proces psucia jest przyspieszony.

Co oznacza, że mięso powinno być zawsze suche podczas przechowywania czy też rozmrażania. Jeżeli rozmrażasz mięso w wodzie to popełniasz jeden z głównych błędów, który może się słono kosztować.

Myć mięso- źle, to co zrobić?

Należy pamiętać, że najlepszym sposobem usunięcia drobnoustrojów (tych ze środka mięsa również) jest obróbka termiczna.

Dlatego zawsze sprawdzaj, czy mięso jest dobrze usmażone, ugotowane czy też uduszone.

Samo mycie nie przynosi relatywnych korzyści, jeżeli chodzi o usunięcie drobnoustrojów.

Pamiętajcie również o myciu rąk po kontakcie z mięsem, aby usunąć drobnoustroje z naszych dłoni.