Gąbki kuchenne są punktami życia mikrobiologicznego, ponieważ mają bardzo dużą powierzchnię.

Są zazwyczaj mokre i przechowywane w ciepłym środowisku kuchennym.

Pozostałości brudu i żywności dostarcza składników odżywczych dla wzrostu bakterii.

Wykazano, że w kuchniach jest więcej bakterii niż w toaletach.

A same gąbki kuchenne były siedliskiem największej ilości bakterii z grupy coli w całym domu, zaraz po odpływowych.

Główne drobnoustroje, jakie wykryto podczas badania używanych gąbek kuchennych to oportunistyczne patogeny.

To gatunki, które zwykle nie są niebezpieczne dla zdrowych ludzi, ale mogą powodować infekcje i choroby u osób z uszkodzonym lub słabym układem odpornościowym (czyli u dzieci, osób starszych i schorowanych).

Podgrzewanie w kuchence mikrofalowej czy też wyparzanie w zmywarce ze środkiem dezynfekującym są mało skutecznymi metodami usuwania drobnoustrojów z gąbek.

Gąbki kuchenne działają nie tylko jako rezerwuar mikroorganizmów, ale także jako rozprowadzacze na powierzchniach kuchennych, co może prowadzić do wzajemnego zanieczyszczenia rąk i żywności.

Jedynym skutecznym sposobem pozbycia się ryzyka zakażenia jest wymiana gąbki na nową.

 

Przeczytaj również:

Czy można pić kranówkę?