Czy gąbki kuchenne są niebezpieczne?

Gąbki kuchenne są punktami życia mikrobiologicznego, ponieważ mają bardzo dużą powierzchnię, są zazwyczaj mokre i przechowywane w ciepłym środowisku kuchennym. Pozostałości brudu i żywności dostarczają składników odżywczych dla wzrostu bakterii.

Główne drobnoustroje, jakie wykryto podczas badania używanych gąbek kuchennych to oportunistyczne patogeny. To gatunki, które zwykle nie są niebezpieczne dla zdrowych ludzi, ale mogą powodować infekcje i choroby u osób z uszkodzonym lub słabym układem odpornościowym (czyli u dzieci, osób starszych i schorowanych).patronite

Podgrzewanie w kuchence mikrofalowej czy też wyparzanie w zmywarce ze środkiem dezynfekującym są mało skutecznymi metodami usuwania drobnoustrojów z gąbek.

Jedynym skutecznym sposobem pozbycia się ryzyka zakażenia jest wymiana gąbki na nową.

[fb_button]

facebook