Czy spotkaliście się ze stwierdzeniem, że biała czekolada nie jest prawdziwą czekoladą? Czy wynika to z upodobań kulinarnych konsumentów, czy też przekonania, że czekolada musi być ciemna?

Wymogi prawne dla białej czekolady

Według dyrektywy UE biała czekolada jest jednym z rodzajów czekolady. Dlatego słowo „czekolada”, a nie „wyrób czekoladopodobny” może widnieć na opakowaniu tego produktu.

Według normy czekolada biała to wyrób otrzymywany z tłuszczu kakaowego (nie mniej niż 20%) oraz mleka lub wyrobów mlecznych i cukru, oraz dodatków dopuszczalnych według prawa.

Czekolada biała nie zawiera odtłuszczonej masy kakaowej (miazgi kakaowej) nadającej specyficzny smak i kolor, który kojarzy nam się z tradycyjną czekoladą.

Produkcja czekolady

Czekolada pochodzi z ziaren rośliny kakaowca, które rozkłada się na miazgę kakaową (zmielony ziarna kakaowca), którą następnie można wycisnąć. Otrzymamy wtedy masło kakaowe (składnik tłuszczowy) i proszek kakaowy (część beztłuszczowa ziarna kakaowego zmielone na proszek, czyli nasze kakao).

Ciemną czekoladę wytwarza się poprzez połączenie masła kakaowego z cukrem i proszkiem kakaowym. W przeciwieństwie do czekolady mlecznej, ciemna czekolada nie zawiera żadnych stałych składników mleka.

Biała czekolada zawiera tylko masło kakaowe, cukier i stałe składniki mleka, bez miazgi kakaowej i proszku kakaowego. Więc technicznie biała czekolada wytwarzana jest z jednego ze składników kakaowca.

Smak i konsystencja

Ponieważ ciemna czekolada nie zawiera mlecznych składników, ma wyraźniejszy smak czekolady. Jednak brak dodatku mleka oznacza, że ma bardziej suchą, kredową konsystencję z gorzkim posmakiem.

Biała czekolada ma więcej tłuszczu, mleka i cukru i jest bardziej kremowa, myślano-mleczna w smak bez gorzkiego posmaku kakao.

Korzyści zdrowotne

Jedzenie ciemnej czekolady ma dobrze znany pozytywny wpływ na zdrowie. Badania pokazują, że zjedzenie 40 g ciemnej czekolady może obniżyć poziomy hormonów, które powodują stres emocjonalny i niepokój. Ze względu na wysoką zawartość przeciwutleniaczy flawonoidowych w ziarnie kakaowym ciemna czekolada ma korzystny wpływ na zdrowie układu krążenia i obniża ciśnienie krwi.

Z drugiej strony biała czekolada nie ma takich samych korzyści zdrowotnych. Jest źródłem pustych kalorii 40 g porcja ma 225 kcal i dużą ilością cukru. Ponieważ nie użyto do jej produkcji kakao, nie zawiera kofeiny, więc jest idealna dla osób wrażliwych na kofeinę.

Podsumowanie

Biała czekolada ma zupełnie inne walory smakowe, zdrowotne i nie każdy za nią przepada. Według prawa jest zakwalifikowana jako czekolada i jako taka jest sprzedawana. To czy ty uważasz ją za czekoladę tak naprawdę nie jest istotne, co najwyżej możesz zawsze wybrać ciemną czekoladę. Prawo do własnego zdania ma każdy z nas, lecz kwestie znakowania są ustalone prawnie.

Ciekawostka

Do każdej czekolady można dodać do 5% tłuszczów roślinnych (lecz na etykiecie musi znaleźć się obowiązkowe sformułowanie „zawiera tłuszcze roślinne”). Gdy zawartość tłuszczów roślinnych przekracza 5%, wtedy nie możemy mówić, że jest to jeszcze czekolada.

 

Przeczytaj również:

Czy czekolada powoduje trądzik?