Czy czekolada powoduje trądzik? Co mówią badania naukowe?

Udostępnij:
CZAS CZYTANIA: 3 minuty

Czy czekolada powoduje trądzik? Sama czekolada jest badana od 1969 roku jako możliwy czynnik powstawania trądziku.

Czy twój ulubiony słodki deser jest naprawdę przyczyną wyprysków? A może to tłuszcz, cukier lub dodatki używane do tworzenia tych smakołyków?

Co mówią badania?

Pierwsze badania zostały odrzucone ze względu na dodatkowe składniki w czekoladzie. Jak mleko i cukier, które mogą również wpływać na naszą skórę.

Wczesne badania, że czekolada powoduje trądzik wykorzystywały batony czekoladowe i batony kontrolne (które zawierały większą ilością cukru niż wersja czekoladowa).
Te niekonsekwencje doprowadziły do sprzecznych wyników, a same metody badawcze były dość podejrzane, co rozpaliło debatę na temat czekolady.

Nic więc dziwnego, że po wielu latach badań nadal nie ma jednoznacznej odpowiedzi.

Niektóre badania wskazują na czekoladę jako sprawcę trądziku. Inne natomiast, że czekolada może zaostrzyć istniejący trądzik lub stymulować jego powstawanie na skórze ze skłonnością do trądziku.

Oto kilka z badań, które łączą zależność czekolady z trądzikiem:

Badanie przeprowadzone w 2013 roku na komórkach w laboratorium sugeruje, że czekolada może zwiększać ostrość i częstotliwość występowanie trądziku poprzez zachęcanie układu odpornościowego do bardziej agresywnego reagowania na dwie bakterie powodujące trądzik (1).
Jednak tej zależności nie udowodniono u ludzi.

Kolejne małe badanie z 2014 roku wykazało, że istnieje pozytywny związek między ilością spożytego kakao a wzrostem objawów trądziku (2). 14 osób podatnych na trądzik, przyjmowało kapsułki z kakao, żelatyną lub ich mieszanką w celu określenia, czy czekolada powoduje trądzik.

Podobne badanie pokazało zależność między czekoladą i trądzikiem u osób podatnych na jego występowanie (3). Spożywali oni codziennie 25 gramów gorzkiej czekolady 99%. Po dwóch tygodniach mieli więcej trądziku, a zmiany były wciąż obecne po czterech tygodniach.

Badanie przeprowadzone w 2017 r (4). wykazało, że zaledwie 48 godzin po zjedzeniu czekolady uczniowie z trądzikiem mieli więcej nowych zmian skórnych niż ich rówieśnicy, którzy spożywali porównywalną ilość żelek.

Potrzebne są dalsze badania z większymi, bardziej zróżnicowanymi próbami. Po to aby potwierdzić wyniki i określić, jaki związek w czekoladzie może potencjalnie zwiększyć stan zapalny i nasilić objawy trądziku.

Czekolada powoduje trądzik- inne badania odrzucające zależność

Jednak badanie z 2012 r., w którym 44 młode osoby prowadziły trzydniowy dziennik żywieniowy (zapisywali ile i co zjadali), nie znalazło związku między czekoladą a trądzikiem (5).

Wpływ czekolady na insulinę określono również jako możliwą przyczynę trądziku.

Australijskie badania z 2003 roku wykazały, że uczestnicy spożywający potrawy o smaku kakao, mieli wyższą reakcję na insulinę, niż w grupie kontrolnej, w której przyjmowano te same potrawy bez kakao (6).

W badaniu z 2015 roku przyjrzano się poziomowi insuliny i glukozy we krwi u 243 uczestników ze skłonnością do trądziku i 156 zdrowych osób dorosłych (7). Celem było ustalenie, czy insulinooporność może odgrywać rolę w trądziku. Wykazano dodatnią korelację między ciężkim trądzikiem a opornością na insulinę.

Twoja dieta a trądzik?

Badania wykazały, że trądzik występuje rzadziej u osób, które nie stosują zachodniej diety.

Natomiast dieta o wysokiej zawartości glukozy, pełna szybko trawionych węglowodanów i cukrów, została powiązana z trądzikiem.

Jedno z badań wykazało, że spośród 1200 mieszkańców Kitavan z Papui Nowej Gwinei i 115 łowców-zbieraczy Aché z Paragwaju, nie było ani jednej osoby z trądzikiem (8). Obie grupy miały dietę o niskim indeksie glikemicznym. Bogatą w ryby, owoce i nie zawierającą rafinowanej żywności typowe dla zachodniej diety, takiej jak chleb, ciastka i płatki zbożowe.

Badanie z 2017 w Journal of Academy of Nutrition and Dietetics (9) sugeruje, że węglowodany złożone i bogate w cukry produkty spożywcze (takie jak bułeczki, biały ryż i ciasto czekoladowe) mogą mieć związek z trądzikiem i jego intensywnością.

Czy czekolada wpływa na twoją skórę?

Czy czekolada wpływa na trądzik sprowadza się indywidualnie do każdego z nas.

Ale to nie znaczy, że dieta nie ma wpływu.
Chociaż istnieją ograniczone dowody, że czekolada może wywołać lub zwiększyć wypryski, inne dodatki w produktach należy także przebadać.

Bardziej prawdopodobne jest, że cukier w słodyczach jest odpowiedzialny za nowe wypryski, lub zmiany na skórze niż samo kakao.

Jeśli zamierzasz zjeść czekoladę, to sięgnij po gorzką. Pamiętaj także aby przez resztę dnia zwracać uwagę na ilość cukry i węglowodanów w swojej diecie.

Udostępnij: