szpinak żelazo

Jak widać na wykresie, możemy znaleźć wiele innych produktów o większej zawartości żelaza niż szpinak.

Przykładowo w 100 gramach szpinaku gotowanego jest taka sama zawartość żelaza co w 12 gramach płatków kukurydzianych.

Pamiętaj, przy wyborze produktów o dużej zawartości żelaza nie kierujmy się mitami.

Należy pamiętać także, że lepiej wchłaniane jest żelazo pochodzące z produktów mięsnych niż z roślinnych.

Czynniki hamujące wchłanianie żelaza to:

  • duże ilości błonnika,
  • fityniany i taniny,
  • miedź i cynk,
  • niektóre białka np. kazeina.

Czynniki wpływające na lepsze przyswajanie żelaza to:

  • witamina C,
  • niskie pH,
  • kiszenie.

Oczywiści szpinak jest zdrowym produktem bogatym w witaminy, białka, błonnik, karotenoidy i sole mineralne.

Osobiście bardzo lubię szpinak np. podsmażony na masełku z czosnkiem i śmietaną i szczerze zachęcam do jego spożywania.