szpinak żelazo

Jak widać na wykresie, możemy znaleźć wiele innych produktów o większej zawartości żelaza.
Przykładowo w 100 gramach szpinaku gotowanego jest taka sama zawartość żelaza co w 12 gramach płatków kukurydzianych. Czyli przy wyborze produktów o dużej zawartości żelaza nie kierujmy się mitami.
Należy pamiętać także, że lepiej wchłaniane jest żelazo pochodzące z produktów mięsnych niż z roślinnych.

Czynniki hamujące wchłanianie żelaza to: duże ilości błonnika, fityniany i taniny, miedź i cynk, niektóre białka np. kazeina.
Czynniki wpływające na lepsze przyswajanie żelaza to: witamina C, niskie pH, kiszenie.

Oczywiści szpinak jest zdrowym produktem bogatym w witaminy, białka, błonnik, karotenoidy i sole mineralne. Osobiście bardzo lubię szpinak np. podsmażony na masełku z czosnkiem i śmietaną i szczerze zachęcam do jego spożywania.

[fb_button]