Aby pokazać czy ziemniaki tuczą umieściłem poniżej zestawienie z zawartością kcal w porcji ziemniaków oraz z różnymi dodatkami.

Dodatkowo podałem informację dla frytek i klusek ziemniaczanych.

150 g ziemniaków gotowanych to ok. 130 kcal.

Jeżeli porcję ziemniaków polejemy 1 łyżką masła, to podnosimy ich kaloryczność o 50%.

150 g ziemniaków gotowanych polanych 10 g masła to ok. 200 kcal.

Dodanie skwarków do ziemniaków gotowanych zwiększa kaloryczność o 45%.

150 g ziemniaków gotowanych z 10 g skwarków to ok. 190 kcal.

Frytki, które są smażone w głębokim oleju, mają kaloryczność czterokrotnie większą niż ziemniaki gotowane.

150 g frytek z McDonald's to ok. 500 kcal

Kluski śląski zawierają za to dodatek mąki ziemniaczanej, która również podnosi kaloryczność w produkcie gotowym.

150 g klusek śląskich to ok. 230 kcal

ziemniaki tuczą kaloryczność skwarki okrasa

Jak widać powyżej, ziemniaki nie zawierają dużej ilości kcal, natomiast dodatki do ziemniaków bardzo podnoszą ich kaloryczność.

 

Wystarczy tylko zrezygnować z tuczących dodatków aby cieszyć się posiłkiem o niższej zawartości kalorii.

Więc można powiedzieć, że ziemniaki nie tuczą lecz okrasa, którą do nich dodajemy!!!

Niebezpieczeństwo i skutki uboczne jedzenia ziemniaków

Jedzenie ziemniaków jest ogólnie zdrowe i bezpieczne.

Jednak w niektórych przypadkach ludzie muszą ograniczyć ich konsumpcję – lub całkowicie ich unikać.

Alergia ziemniaczana

Alergia na ziemniaki jest stosunkowo rzadka, ale niektóre osoby mogą być uczulone na patatynę, jedno z głównych białek ziemniaków.

Osoby uczulone na lateks mogą być również wrażliwe na patatynę z powodu zjawiska znanego jako alergiczna reaktywność krzyżowa.

Toksyny Ziemniaczane

Rośliny z rodziny psiankowatych , takie jak ziemniaki, zawierają klasę toksycznych składników odżywczych zwanych glikoalkaloidami.

Dwoma głównymi glikoalkaloidami w ziemniakach są solanina i chakonina.

Zgłaszano zatrucie glikoalkaloidami po zjedzeniu ziemniaków zarówno u ludzi, jak i zwierząt.

Jednak doniesienia o toksyczności są rzadkie, a stan może w wielu przypadkach pozostać nierozpoznany.

W małych dawkach glikoalkaloidy zwykle powodują łagodne objawy, takie jak ból głowy , ból brzucha, biegunka, nudności i wymioty.

W poważniejszych przypadkach objawy obejmują zaburzenia neurologiczne, szybkie oddychanie, szybkie bicie serca, niskie ciśnienie krwi, gorączkę, a nawet śmierć.

Zwykle ziemniaki zawierają jedynie śladowe ilości glikoalkaloidów. Osoba o wadze 70 kg musiałaby zjeść ponad 2 kg ziemniaków (ze skórką) w ciągu jednego dnia, aby otrzymać śmiertelną dawkę.

Poziomy glikoalkaloidów są wyższe w skórce i kiełkach niż w innych częściach ziemniaka. Najlepiej unikać jedzenia kiełków ziemniaków.

Ziemniaki bogate w glikoalkaloidy mają gorzki smak i powodują pieczenie w jamie ustnej, co może być sygnałem ostrzegawczym potencjalnej toksyczności.