Ile kalorii ma gotowany ziemniak? Dlaczego ziemniaki tuczą?

SPIS TREŚCI
Aby pokazać ile kalorii ma gotowany ziemniak i czy tuczą umieściłem poniżej zestawienie z zawartością kcal w porcji ziemniaków oraz z różnymi dodatkami. Dodatkowo podałem informację dla frytek i klusek ziemniaczanych.
Jakie wartości odżywcze mają ziemniaki?
Gotowane ziemniaki ze skórką są dobrym źródłem wielu witamin i minerałów, takich jak potas i zawierają również witaminę C.
Ziemniaki składają się głównie z węglowodanów i zawierają umiarkowane ilości białka i błonnika – ale prawie nie zawierają tłuszczu.
Składniki odżywcze znajdujące się w 100 g gotowanych ziemniaków ze skórką, ale bez soli – to:
- Kalorie: 87
- Woda: 77%
- Białko: 1,9 grama
- Węglowodany: 20,1 grama
- Cukier: 0,9 grama
- Błonnik: 1,8 grama
- Tłuszcz: 0,1 grama
Ile kalorii ma gotowany ziemniak na obiad?
Teraz porównajmy obrane gotowane ziemniaki z solą, które zjadamy na obiedzie :
150 g ziemniaków gotowanych to ok. 130 kcal.
Jeżeli porcję ziemniaków polejemy 1 łyżką masła, to podnosimy ich kaloryczność o 50%.
150 g ziemniaków gotowanych polanych 10 g masła to ok. 200 kcal.
Dodanie skwarków do ziemniaków gotowanych zwiększa kaloryczność o 45%.
150 g ziemniaków gotowanych z 10 g skwarków to ok. 190 kcal.
Frytki, które są smażone w głębokim oleju, mają kaloryczność czterokrotnie większą niż ziemniaki gotowane.
150 g frytek z McDonald's to ok. 500 kcal
Kluski śląski zawierają za to dodatek mąki ziemniaczanej, która również podnosi kaloryczność w produkcie gotowym.
150 g klusek śląskich to ok. 230 kcal
Jak widać powyżej, ziemniaki nie zawierają dużej ilości kcal, natomiast dodatki do ziemniaków, takie jak tłuste sosy bardzo podnoszą ich kaloryczność.
Wystarczy tylko zrezygnować z tuczących dodatków aby cieszyć się posiłkiem o niższej zawartości kalorii.
Więc można powiedzieć, że ziemniaki nie tuczą lecz okrasa, którą do nich dodajemy!!!
Skutki uboczne jedzenia ziemniaków
Jedzenie ziemniaków jest ogólnie zdrowe i bezpieczne.
Jednak w niektórych przypadkach ludzie muszą ograniczyć ich konsumpcję – lub całkowicie ich unikać.
Alergia ziemniaczana
Alergia na ziemniaki jest stosunkowo rzadka, ale niektóre osoby mogą być uczulone na patatynę, jedno z głównych białek ziemniaków.
Osoby uczulone na lateks mogą być również wrażliwe na patatynę z powodu zjawiska znanego jako alergiczna reaktywność krzyżowa.
Czy ziemniaki mają toksyny?
Rośliny z rodziny psiankowatych , takie jak ziemniaki, zawierają klasę toksycznych składników odżywczych zwanych glikoalkaloidami.
Dwoma głównymi glikoalkaloidami w ziemniakach są solanina i chakonina.
Zgłaszano zatrucie glikoalkaloidami po zjedzeniu ziemniaków zarówno u ludzi, jak i zwierząt.
Jednak doniesienia o toksyczności są rzadkie, a stan może w wielu przypadkach pozostać nierozpoznany.
W małych dawkach glikoalkaloidy zwykle powodują łagodne objawy, takie jak ból głowy , ból brzucha, biegunka, nudności i wymioty.
W poważniejszych przypadkach objawy obejmują zaburzenia neurologiczne, szybkie oddychanie, szybkie bicie serca, niskie ciśnienie krwi, gorączkę, a nawet śmierć.
Zwykle ziemniaki zawierają jedynie śladowe ilości glikoalkaloidów. Osoba o wadze 70 kg musiałaby zjeść ponad 2 kg ziemniaków (ze skórką) w ciągu jednego dnia, aby otrzymać śmiertelną dawkę.
Poziomy glikoalkaloidów są wyższe w skórce i kiełkach niż w innych częściach ziemniaka. Najlepiej unikać jedzenia kiełków ziemniaków.
Ziemniaki bogate w glikoalkaloidy mają gorzki smak i powodują pieczenie w jamie ustnej, co może być sygnałem ostrzegawczym potencjalnej toksyczności.