Ile kalorii ma gotowany ziemniak? Dlaczego ziemniaki tuczą?

CZAS CZYTANIA: 3 minuty

Aby pokazać ile kalorii ma gotowany ziemniak i czy tuczą umieściłem poniżej zestawienie z zawartością kcal w porcji ziemniaków oraz z różnymi dodatkami. Dodatkowo podałem informację dla frytek i klusek ziemniaczanych.

Jakie wartości odżywcze mają ziemniaki?gotowane ziemniaki

Gotowane ziemniaki ze skórką są dobrym źródłem wielu witamin i minerałów, takich jak potas i zawierają również witaminę C.

Ziemniaki składają się głównie z węglowodanów i zawierają umiarkowane ilości białka i błonnika – ale prawie nie zawierają tłuszczu.

Składniki odżywcze znajdujące się w 100 g gotowanych ziemniaków ze skórką, ale bez soli – to:

  • Kalorie: 87
  • Woda: 77%
  • Białko: 1,9 grama
  • Węglowodany: 20,1 grama
  • Cukier: 0,9 grama
  • Błonnik: 1,8 grama
  • Tłuszcz: 0,1 grama

Ile kalorii ma gotowany ziemniak na obiad?

Teraz porównajmy obrane gotowane ziemniaki z solą, które zjadamy na obiedzie :

150 g ziemniaków gotowanych to ok. 130 kcal.

Jeżeli porcję ziemniaków polejemy 1 łyżką masła, to podnosimy ich kaloryczność o 50%.

150 g ziemniaków gotowanych polanych 10 g masła to ok. 200 kcal.

Dodanie skwarków do ziemniaków gotowanych zwiększa kaloryczność o 45%.

150 g ziemniaków gotowanych z 10 g skwarków to ok. 190 kcal.

Frytki, które są smażone w głębokim oleju, mają kaloryczność czterokrotnie większą niż ziemniaki gotowane.

150 g frytek z McDonald's to ok. 500 kcal

Kluski śląski zawierają za to dodatek mąki ziemniaczanej, która również podnosi kaloryczność w produkcie gotowym.

150 g klusek śląskich to ok. 230 kcal

ziemniaki tuczą kaloryczność skwarki okrasa

Jak widać powyżej, ziemniaki nie zawierają dużej ilości kcal, natomiast dodatki do ziemniaków, takie jak tłuste sosy bardzo podnoszą ich kaloryczność.

Wystarczy tylko zrezygnować z tuczących dodatków aby cieszyć się posiłkiem o niższej zawartości kalorii.

Więc można powiedzieć, że ziemniaki nie tuczą lecz okrasa, którą do nich dodajemy!!!

Skutki uboczne jedzenia ziemniakówkartofle gotowane

Jedzenie ziemniaków jest ogólnie zdrowe i bezpieczne.

Jednak w niektórych przypadkach ludzie muszą ograniczyć ich konsumpcję – lub całkowicie ich unikać.

Alergia ziemniaczana

Alergia na ziemniaki jest stosunkowo rzadka, ale niektóre osoby mogą być uczulone na patatynę, jedno z głównych białek ziemniaków.

Osoby uczulone na lateks mogą być również wrażliwe na patatynę z powodu zjawiska znanego jako alergiczna reaktywność krzyżowa.

Czy ziemniaki mają toksyny?

Rośliny z rodziny psiankowatych , takie jak ziemniaki, zawierają klasę toksycznych składników odżywczych zwanych glikoalkaloidami.

Dwoma głównymi glikoalkaloidami w ziemniakach są solanina i chakonina.

Zgłaszano zatrucie glikoalkaloidami po zjedzeniu ziemniaków zarówno u ludzi, jak i zwierząt.

Jednak doniesienia o toksyczności są rzadkie, a stan może w wielu przypadkach pozostać nierozpoznany.

W małych dawkach glikoalkaloidy zwykle powodują łagodne objawy, takie jak ból głowy , ból brzucha, biegunka, nudności i wymioty.

W poważniejszych przypadkach objawy obejmują zaburzenia neurologiczne, szybkie oddychanie, szybkie bicie serca, niskie ciśnienie krwi, gorączkę, a nawet śmierć.

Zwykle ziemniaki zawierają jedynie śladowe ilości glikoalkaloidów. Osoba o wadze 70 kg musiałaby zjeść ponad 2 kg ziemniaków (ze skórką) w ciągu jednego dnia, aby otrzymać śmiertelną dawkę.

Poziomy glikoalkaloidów są wyższe w skórce i kiełkach niż w innych częściach ziemniaka. Najlepiej unikać jedzenia kiełków ziemniaków.

Ziemniaki bogate w glikoalkaloidy mają gorzki smak i powodują pieczenie w jamie ustnej, co może być sygnałem ostrzegawczym potencjalnej toksyczności.