Skip to content

Które frytki są zdrowsze? Domowe czy kupowane w sklepie?

Co według was jest najbardziej niekorzystną cechą frytek? Oczywiście frytki są bardzo tłuste i tuczące.

Teraz się zastanówmy, który rodzaj frytek wchłania mniej tłuszczu. Te gotowe, które możemy kupić w sklepie czy może przygotowane własnoręcznie?

Odpowiedź może Was zaskoczy, ale mniejszą wchłanialność tłuszczu mają gotowe zakupione w sklepie frytki (blanszowane).

Badania wykonane przez prof. dr hab. Kazimierę Zgórską pokazały, że zawartość tłuszczu we frytkach wyprodukowanych w zakładach wahała się w granicach od 9,5 do 15,2%.

Mniej tłuszczu zawierały frytki z odmian średnio wczesnych lub średnio późnych (9,5 do 11,0%).

Zawartość tłuszczu we frytkach wyprodukowanych z  odmian wczesnych  wahała się w granicach 12,0-15,2%.

Frytki wyprodukowane w warunkach laboratoryjnych, czyli podobnych do domowych, zawierały więcej tłuszczu.

Zawartość tłuszczu we frytkach uzyskanych z bulw odmian przydatnych do tego typu produkcji wynosiła od 18 (Asterix) do 22% (Agnes). Frytki uzyskane z popularnych odmian jadalnych zawierały od ok. 6,6 do 11% więcej tłuszczu w porównaniu z najwyższą zawartością tego składnika w produkcie przemysłowym.

Frytki gotowe do spożycia przygotowane z półproduktów przemysłowych, serwowane w barach, restauracjach czy też przygotowane w warunkach domowych, zawierają zdecydowanie mniej tłuszczu niż przygotowane w domu z ziemniaków świeżych.

Im mniej tłuszczu, tym wartość kaloryczna produktów mniejsza.

Wniosek nasuwa się jeden, nie zawsze produkty domowe są lepsze od kupnych.

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.