Które frytki są zdrowsze? Domowe czy kupowane w sklepie?

zdrowie zdrowe frytki domowe

Co według was jest najbardziej niekorzystną cechą frytek?
Oczywiście zawartość tłuszczu, który zostaje wchłonięty podczas ich smażenia.
Teraz się zastanówmy, który rodzaj frytek wchłania mniej tłuszczu. Te gotowe, które możemy kupić w sklepie czy może przygotowane własnoręcznie?

Odpowiedź może Was zaskoczy, ale mniejszą wchłanialność tłuszczu mają gotowe zakupione w sklepie frytki (blanszowane).

Badania wykonane przez prof. dr hab. Kazimierę Zgórską pokazały, że zawartość tłuszczu we frytkach wyprodukowanych w zakładach wahała się w granicach od 9,5 do 15,2%.
Natomiast frytki domowej roboty zawierały o 6,6-11% więcej tłuszczu niż te kupne.

Wniosek nasuwa się jeden, nie zawsze produkty domowe są lepsze od kupnych.

[fb_button]

 

facebook