Soja jest rodzajem rośliny strączkowej pochodzącej z Azji Wschodniej.

Jest ważnym składnikiem azjatyckiej diety i jest spożywana od tysięcy lat. Dziś jest uprawiana głównie w Azji oraz Ameryce Południowej i Północnej.

W Azji soja jest często spożywana w całości, natomiast mocno przetworzone produkty sojowe są znacznie bardziej powszechne w krajach zachodnich.

Dostępne są różne produkty sojowe, w tym mąka sojowa, białko sojowe, tofu, mleko sojowe, sos sojowy i olej sojowy.

Soja zawiera przeciwutleniacze i składniki odżywcze, które są powiązane z różnymi korzyściami zdrowotnymi. 

Soja najważniejsze informacje

  • BIAŁKO – główny składnik soi, ale zawiera także duże ilości węglowodanów i tłuszczu,
  • 32 MILIONY TON– Import soi i dań z soi w 2013 roku w UE (96% zapotrzebowania UE),
  • Z TEGO 90% – ilość soi modyfikowanej genetycznie,
  • UKRAINA I INDIE– z tych krajów importowana soja nie była modyfikowana genetycznie,
  • WŁOCHY, RUMUNIA, FRANCJA– główni producenci soi w UE,
  • WSZYSTKIE KRAJE UE– importują lub wykorzystują posiłki z soi,
  • AMERYKA PÓŁNOCNA I POŁUDNIOWA– najwięksi producenci soi GMO,
  • 0,9% SUROWCA– minimalna ilość, która wymaga podania na etykiecie produktu informacji, że jest to produkt   GMO,
  • 12 ODMIAN– ilość modyfikowanej soi dopuszczonych do obrotu w UE w 2016,
  • OD 2021 ROKU– data, od kiedy ma obowiązywać zakaz importowania soi GMO.
  • MA NISKI INDEKS GLIKEMICZNY – co sprawia, że jest odpowiednia dla osób z cukrzycą.