Typ mąki, czy wiecie co oznaczają cyfry?

Zwracacie uwagę na typ mąki podczas zakupów???

Typ mąki określa ilość składników mineralnych, czyli tzw. popiołu powstałego po spaleniu kilku gram mąki w temperaturze 900 st. C. Typ mąki to pozostałość popiołu w procentach, pomnożona przez 1000, np. 0,55% x 1000 otrzymujemy typ 550.

Najwięcej składników mineralnych znajduje się w okrywie owocowo-nasiennej ziarna, czyli im większa liczba w typie mąki, tym więcej okrywy zmielono i tym mąka jest ciemniejsza.

Każdy typ maki ma inne zastosowanie piekarnicze i nadaje inne właściwości produktowi gotowemu. W zależności czy ciasto ma być lekkie i delikatne, czy ciężkie i związane.

patronite wp.com/technologzywnosciradzi.pl/wp-content/uploads/2017/07/mąka.png?w=812&ssl=1 812w, https://i2.wp.com/technologzywnosciradzi.pl/wp-content/uploads/2017/07/mąka.png?resize=300%2C200&ssl=1 300w, https://i2.wp.com/technologzywnosciradzi.pl/wp-content/uploads/2017/07/mąka.png?resize=768%2C512&ssl=1 768w" sizes="(max-width: 812px) 100vw, 812px" />

[fb_button]

facebook