Często spotykamy się z pojęciem koszerna żywność. Kojarzy się ona głównie z religią judaizmu. Czy zastanawialiście się kiedykolwiek, co właściwie to oznacza koszerna?
Mnie także ostatnio zainteresował ten temat i spróbuje w prosty sposób podać wytyczne dotyczące kuchni koszernej:
- Można spożywać mięso zwierząt, które mają rozdzielone kopyto i są jednocześnie przeżuwaczami (zakazana jest wieprzowina, konina czy mięso królika).
- Z ptactwa dozwolone jest tylko tzw. domowe (kury, kaczki, gęsi), niedopuszczone mięso ptaków drapieżnych.
- Ze zwierząt wodnych, tylko ryby z łatwo usuwalnymi łuskami i płetwami (niedopuszczony jest np. węgorz czy też skorupiaki i mięczaki).
- Każda substancja (mleko, jaja) wytwarzana przez niekoszerne zwierzę jest niekoszerna (wyjątek to miody, poza spadziowym).
- Uśmiercanie zwierzęcia powinno maksymalnie ograniczyć jego cierpienie. Zabronione jest spożywanie mięsa zwierząt, które cierpiały przed śmiercią. Niekoszerne jest także mięso zwierząt, które były chore lub ranne przed ubojem.
- Ubój zwierzęcia ma być szybki i musi być wykonany przez osobę przeszkoloną (szojchet). Powinno to być jedno cięcie, bardzo ostrym nożem.
- Zabronione jest jedzenie nerwu kulszowego i otaczającego go tłuszcz oraz krwi zwierząt.
- Zakazane jest spożywanie razem mięsa i produktów mlecznych lub wytworzonych z mleka (np. nie wolno zjeść kanapki z masłem i wołowiną).
- Naczynia kuchenne używane do mięsa i potraw mlecznych muszą być odseparowane od siebie. A gotowanie tych potraw powinno być rozdzielone w czasie.