KOSZERNA żywność- co właściwie to oznacza?

koszerna żywność koszerny

Często spotykamy się z pojęciem koszerna żywność. Kojarzy się ona głównie z religią judaizmu.
Czy zastanawialiście się kiedykolwiek, co właściwie to oznacza?
Mnie także ostatnio zainteresował ten temat i spróbuje w prosty sposób podać wytyczne dotyczące kuchni koszernej:
 
  • Można spożywać mięso zwierząt, które mają rozdzielone kopyto i są jednocześnie przeżuwaczami (zakazana jest wieprzowina, konina czy mięso królika).
  • Z ptactwa dozwolone jest tylko tzw. domowe (kury, kaczki, gęsi), niedopuszczone mięso ptaków drapieżnych.
  • Ze zwierząt wodnych, tylko ryby z łatwo usuwalnymi łuskami i płetwami (niedopuszczony jest np. węgorz czy też skorupiaki i mięczaki).
  • Każda substancja (mleko, jaja) wytwarzana przez niekoszerne zwierzę jest niekoszerna (wyjątek to miody, poza spadziowym).
  • Uśmiercanie zwierzęcia powinno maksymalnie ograniczyć jego cierpienie. Zabronione jest spożywanie mięsa zwierząt, które cierpiały przed śmiercią. Niekoszerne jest także mięso zwierząt, które były chore lub ranne przed ubojem.
  • Ubój zwierzęcia ma być szybki i musi być wykonany przez osobę przeszkoloną (szojchet). Powinno to być jedno cięcie, bardzo ostrym nożem.
  • Zabronione jest jedzenie nerwu kulszowego i otaczającego go tłuszcz oraz krwi zwierząt.
  • Zakazane jest spożywanie razem mięsa i produktów mlecznych lub wytworzonych z mleka (np. nie wolno zjeść kanapki z masłem i wołowiną).
  • Naczynia kuchenne używane do mięsa i potraw mlecznych muszą być odseparowane od siebie. A gotowanie tych potraw powinno być rozdzielone w czasie.

[fb_button]

facebook