Jak ograniczyć marnowanie żywności w domu?

marnowanie wyrzucanie żywności

Świąteczna gorączka w pełni. Jak co roku poddajemy się świątecznemu szaleństwu i kupujemy ogromne ilości żywności na ten okres. Niestety nie wszystkie te produkty zjadamy.

Przeciętna rodzina wydaje na żywność na święta Bożego Narodzenia ok. 500 zł.
Średnio każdy z nas wyrzuca rocznie ok. 52 kg żywności.

Myślicie, że to dużo? To zastanówcie się, co ostatnio wyrzuciliście z lodówki do kosza lub ile waszych resztek z obiadu ląduje w śmietniku? Może się nazbierać, prawda?

Czas z tym skończyć!!!
Oto kilka rad, które pomogą w ograniczeniu strat żywności w święta i na co dzień.
  1. Nie rób spontanicznych zakupów, zrób listę produktów, których potrzebujesz, aby nie dublować zapasów. Fajną opcją jest planowanie obiadów na cały tydzień, dzięki temu możesz rozplanować jeszcze lepiej zakupy.
  2. Jeżeli wiesz, że nie wykorzystasz danego produktu, to zawsze możesz go zamrozić (zamrażać można mięsa, chleb, wędliny, produkty garmażeryjne, wiele warzyw i owoców, ciasta, zupy, zioła). Tylko pamiętajcie, żeby mrozić produkty świeże, najlepiej po zakupie, nie polecam mrożenia mięsa czy wędlin po kilku dniach przechowywania w lodówce, ponieważ możemy się tym zatruć.
  3. Wybierz mrożonkę zamiast świeżych owoców czy warzyw, jest trwalsza i nie trzeba jej wykorzystać od razu. W sezonie zimowym jest to najlepsze rozwiązanie, ponieważ takie produktu odznaczają się lepszą jakością i są bogatsze w witaminy niż te świeże importowane z zagranicy.
  4.  Oddaj zbędne produkty do banku żywności (zorientuj się, czy w twojej okolicy są jednostki, które mogą przyjąć produkty żywnościowe), nawet osoby prywatne mogą tam oddawać żywność.
  5. Sprawdzaj terminy przydatności na produktach podczas zakupów i wybieraj te, które mają najdłuższy.
  6. Zwróć uwagę na oznakowanie produktów. Na produktach suchych znajduje się sformułowanie „najlepiej spożyć przed…” co jest sugestią, a nie nakazem, że powinieneś spożyć taki produkt w „dacie”, jeżeli widnieje „należy spożyć do” to tutaj musimy się tego trzymać, ponieważ jest to nakaz i ryzyko zatrucia takim produktem jest większe. Produkty takie jak słodycze czy też mąka nawet po upływie daty minimalnej trwałości można jeszcze spożyć bez ryzyka o nasze zdrowie.
  7. Pakuj produkty (przechowywane w lodówce i zamrażarce) w szczelne pudełka, aby dłużej zachowały świeżość.
  8. Nie wyrzucaj resztek po posiłkach. Spakuj je do pojemników i zostaw w lodówce, można je zawsze odgrzać na kolację, jak również oddać swojemu pupilowi do „obskubania”.
  9. Stosuj zasadę FEFO (first end first out, czyli produkty z krótszym terminem ustawiaj z przodu w lodówce i szafkach, aby w pierwszej kolejności je wykorzystać).
  10. Przygotowywałeś jakieś ciekawe danie, ale zostało ci mnóstwo niewykorzystanych i napoczętych produktów, skorzystaj z programów, w których wpisujesz, jakie posiadasz składniki, a one podają ci propozycje dań, jakie możesz z nich zrobić (np. www.doradcasmaku.pl/lodowka).

[fb_button]

facebook