Skip to content

Czy kuchenki mikrofalowe szkodzą?

Czas czytania artykułu: < 1 minuta

Często w internecie możemy się spotkać z przeróżnymi tekstami mówiącymi, że kuchenki mikrofalowe negatywnie wpływają na żywność.

Oczywiście ciężko się doszukać wiarygodnych źródeł potwierdzających te teksty, więc postaram się trochę to rozwinąć.

W prostych słowach:

Kuchenki mikrofalowe działają na potrawy przy użyciu fal energii, które są podobne do fal radiowych, ale krótsze.

Fale te są wybitnie selektywne, wpływają głownie na wodę i inne cząsteczki, które są elektrycznie asymetryczne- jeden koniec dodatnio naładowany, a drugi naładowany ujemnie.

kuchenki mikrofalowe powodują, że te cząsteczki wibrują i szybko budują energię cieplną (ciepło).

Ciężko się doszukać wiarygodnych badań potwierdzających szkodliwy wpływ działania “mikrofalówek” na żywność.

Faktem jest, że podgrzewanie żywności może powodować utratę wartości odżywczych w produkcie.

Jak sposób gotowania wpływa na zawartość składników odżywczych w żywności?

Straty te są większe, im czas obróbki jest dłuższy, lecz podgrzewanie w kuchence mikrofalowej trwa krócej niż np. gotowanie w wodzie.

W czasie gotowania (np. warzyw) dodatkowo substancje odżywcze są wypłukiwane z produktów przez wodę, w której są zanurzone.

Tak więc przygotowywanie posiłków w kuchence mikrofalowej po pierwsze jest szybsze. A po drugie, produkty tak podgrzane posiadają więcej wartości odżywczych niż poddane innym rodzajom obróbki cieplnej.

Oczywiści przy zachowaniu prawidłowych zasad (niestosowanie zbyt wysokiego „programu” podczas podgrzewania czy też rozmrażania).

Natomiast co do walorów smakowych, pozostawiam wam ocenę, który proces obróbki wam bardziej odpowiada.

 

Oczywiście, nie sugerujcie się potrawą zamieszczoną na zdjęciu:)

    Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.