Skip to content

Czy można zamrażać chleb? Czyli wszystko, co należy wiedzieć…

Czas czytania artykułu: 3 minut

Mam dla ciebie dobrą wiadomość… można zamrażać chleb. Ale ważna jest wiedza, jak prawidłowo go zamrażać. Czy w całości czy może w kromkach? Jeśli jesteś zapalonym piekarzem, możesz chcieć zamrozić ciasto na chleb przed upieczeniem

Na te pytania i inne odpowiadamy poniżej.

Jak zamrażać chleb?

Możesz zamrażać chleb w całości, pokrojony, kupiony w sklepie lub nawet wypieczony w domu. Jeśli wolisz, możesz go zamrozić po pokrojeniu. Gdy kupiłeś hurtową ilość, możesz po prostu zamrozić cały bochenek i wyjąć go, kiedy potrzebujesz.

Jeśli jednak wolisz wyjmować po kromce lub dwóch na raz, najlepiej będzie zamrozić go po pokrojeniu.

Jak prawidłowo zamrażać chleba?

Gdy nie lubimy często chodzić do piekarni a mamy dużą zamrażarkę, to zakup kilku bochenków może być dobrym pomysłem.

To może być świetna strategia, gdy spożywasz duże ilości chleba lub gdy masz dużą rodzinę.

Oto najważniejsze wytyczne przy mrożeniu chleba:

  1. Musisz zamrozić chleb, gdy jest jeszcze świeży. Zwietrzały będzie czerstwy, nawet jeśli został zamrożony. Dlatego pamiętaj, aby zamrozić chleb, od razu po powrocie z zakupów.
  2. Jeśli Twój chleb jest zapakowany w folię i nie został otwarty, wystarczy, że oznaczysz go datą i włożysz do zamrażarki.
  3. Jeśli chleb jest zapakowany w torebkę papierową lub jest świeżo upieczony, włóż go do torebki foliowej przeznaczonej do kontaktu z żywnością i szczelnie go zapakuj. Oznacz go datą, a następnie włóż do zamrażarki.
  4. Jeśli bochenek chleba został świeżo upieczony w domu, po całkowitym ostygnięciu zawiń go w pergamin, a następnie owiń folią, aby uzyskać ten sam efekt.
  5. Najlepiej mrozić chleb po pokrojeniu, dzięki temu możesz „odłupać” ilość kromek jaką potrzebujesz, bez konieczności wyjmowania całego bochenka.

Czy możesz zamrażać chleb na zakwasie?

Chleb na zakwasie jest świetną alternatywą dla tradycyjnych bochenków, które kupujesz w supermarkecie, ale jest jeden problem, może on szybko się zestarzeć! Możesz tego uniknąć, zamrażając go.

Zamrażanie chleba na zakwasie nie różni się niczym od zamrażania dowolnego rodzaju chleba. Po prostu postępuj zgodnie z instrukcją powyżej. Jest tylko jedna rzecz, o której należy pamiętać. Chleb na zakwasie nie wytrzymuje tak długo w zamrażarce, jak inne rodzaje chleba, więc można go przechowywać tylko do 4 tygodni.

Czy można zamrażać ciasto na chleb?

Jeśli uwielbiasz smak świeżo upieczonego chleba, ale nie znosisz pracy związanej z przygotowaniem ciasta od nowa za każdym razem, z przyjemnością dowiesz się, że ciasto na chleb można zamrażać.

  1. Wykorzystaj swój ulubiony przepis na chleb i wymieszaj składniki tak, jak zwykle. Tylko upewnij się, że używasz suchych drożdży, a nie świeżych.
  2. Twój chleb nadal musi wyrosnąć, więc pozwól mu na to.
  3. Ugniataj ciasto jak zwykle, a następnie uformuj je i przełóż do wyłożonej papierem do wypieku formy.
  4. Gdy chleb jest na foremce. Owiń ją całą w folię, pamiętając, aby torba nie dotykała samego ciasta.
  5. Włóż całość do zamrażarki na około 10 godzin.
  6. Po tym czas wyciągnij foremkę z zamrażalnika i wyjmij ciasto z niej.
  7. Owinąć ciasto folią spożywczą, oznacz datą i włożyć z powrotem do zamrażarki.
  8. Mrożone ciasto można przechowywać w zamrażarce nawet przez miesiąc.

Jak długo można mrozić chleb?

W przypadku większości chlebów kupowanych w sklepie można je zamrażać do 3 miesięcy, co wystarcza, aby wykorzystać wszelkie resztki chleba, a większość z nas wyjmie chleb na długo przed upływem tych 3 miesięcy.

Zakwas i chleb domowy mogą nie wytrzymać tak długo, jak chleb kupiony w sklepie, więc należy je zużyć w ciągu 4 tygodni.

Jak rozmrozić chleb?

Jeśli chcesz rozmrozić chleb, to najlepiej włóż go na noc do lodówki. Może to spowodować, że będzie trochę rozmoczony, więc pozostaw go w temperaturze otoczenia do wyschnięcia na kilka minut przed użyciem.

Jeśli potrzebujesz chleba natychmiast, możesz go rozmrozić w kuchence mikrofalowej przez kilka sekund na opcji rozmrażania. W ten sposób również będzie wilgotny, ale po chwili odparuje.

Czy można ponownie zamrozić rozmrożony chleb?

Chleba nie należy ponownie zamrażać po rozmrożeniu. Jego struktura może tego nie wytrzymać, a chleb może być trudny do spożycia ze względu na wilgotną konsystencję. Nikt przecież nie chce rozmoczonego chleba!

Dodatkowo dochodzi ryzyko mikrobiologiczne, pomimo, że chleb jest produktem suchym to ryzyko zatrucia dalej pozostaje.

Czy można zamrażać chleb bezglutenowy?

 Tekstura i skład chleba bezglutenowego różnią się od standardowego chleba, więc można pomyśleć, że technika zamrażania jest inna. Ale tak nie jest.

Możesz zastosować to samo podejście, które opisaliśmy powyżej, do zamrażania chleba bezglutenowego w kromkach lub w całości.

    Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.