Skip to content

Czy można mrozić świeże drożdże? Tego na pewno nie wiesz…

Czas czytania artykułu: 2 minut

Możesz mrozić świeże drożdże, nawet jest to zalecane! Jeśli nie używasz ich zbyt często, mrożenie pomoże w ograniczaniu marnowania żywności.

Kluczem do zachowania świeżości drożdży jest ograniczenie działania powietrza i wilgoci, które mogą zniszczyć żywe komórki drożdży, powodujące wzrost chleba.

Bardzo ważne jest, aby w dniu zakupu zdecydować, czy zamrozisz drożdże. Ponieważ w ciągu kilku dni w lodówce zbrązowieją i zeschną się.

Jeśli nie są szczelnie zabezpieczone w oryginalnym opakowaniu upewnij się, że nie wysychają, kładąc na nich mokry ręcznik papierowy i zamykając w szczelnym pudełku, oczywiście przechowuj je w lodówce.

Jeśli zakupione przez Ciebie świeże drożdże są już zapakowane, nie ma absolutnie żadnego powodu, aby je rozpakowywać, jeśli planujesz je zamrozić. Są wystarczająco szczelnie owinięte, aby można je było umieścić w zamrażarce. Pamiętaj, że musisz wpisać datę zamrożenia na opakowaniu.

Jak zamrażać świeże drożdże?

Jeśli kupiłaś kostkę drożdży i zdecydowałaś się użyć tylko części, a resztę chcesz zamrozić, to radzimy postępować zgodnie z poniższymi wskazówkami:

  1. Podziel na mniejsze kawałki. Zalecamy pocięcie ich na porcje, które używasz w standardowej mieszance do chleba lub ciasta. W ten sposób można łatwo rozmrozić odpowiednią ilość.
  2. Owiń każdy kawałek folią aluminiową lub spożywczą.
  3. Umieść każdy kawałek oddzielnie lub razem, w zależności od zastosowania, w zamykanej torebce do zamrażania. Zgrzewarka próżniowa byłaby najlepszym pomysłem, aby zapobiec przedostawaniu się powietrza, ale jeśli nie jest dostępna, wyciśnij całe powietrze z torby i zamknij.
  4. Wpisz datę zamrożenia na torebce.

Kluczem do zamrażania świeżych drożdży jest zapobieganie przedostania się powietrza i nie dopuszczanie do ich wysychania! Celem owijania jest zachowanie wilgoci przez produkt. Jeśli drożdże wyschną, nie będą przydatne i trzeba je wyrzucić.

Jak długo można mrozić świeże drożdże?

Jeśli świeże drożdże pokroisz i włożysz do zamrażarki, wolne od tlenu i wilgoci, mogą przetrwać nawet rok. Optymalny czas zamrażania świeżych drożdży to 3-6 miesięcy i nie zapomnij oznaczyć je datą zamrażania.

Jeśli świeże drożdże są już zapakowane, mogą wytrzymać w zamrażarce do 2 lat, o ile znajdują się w oryginalnym opakowaniu i nie zostały w ogóle rozpakowane.

Jak prawidłowo rozmrażać drożdże?

Aby rozmrozić zamrożone drożdże, należy stopniowo podgrzewać je do odpowiedniej temperatury. Nie zanurzaj mrożonych drożdży w ciepłej wodzie! Rozmrożone drożdże mogą stracić swoją gęstość i stać się kałużą kleju, jeśli nie będą stopniowo rozmrażane.

Pomyśl o tym w ten sposób, te małe komórki drożdży, które są żywe, zostały uśpione w zamrażarce, więc powoli się budzą!

Pozostaw zamrożone drożdże w lodówce na noc do rozmrożenia (przynajmniej 6-10 godzin). Po rozmrożeniu odwiń warstwę papieru i sprawdź, czy nie są obsuszone. Drożdże muszą być wilgotne. Jeśli są suche, należy je wyrzucić.

Czy można mrozić drożdże instant?

Drożdże instant, w przeciwieństwie do świeżych, mają długi okres trwałości. Dlatego zalecamy, aby ich nie zamrażać, ponieważ po prostu nie ma korzyści z ich zamrażania.

Oczywiście zamarzną, ale część ich właściwości ulegnie uszkodzeniu. Kiedy produkt, taki jak drożdże instant, wytrzymuje w szafce wiele miesięcy, naprawdę nie ma sensu ich zamrażać.

Czy drożdże mogą przetrwać zamrażanie?

Z pewnością tak. Podczas zamrażania świeżych drożdży zasadniczo je usypiasz. Gdy je rozmrażasz, budzą się ponownie.

Niektóre komórki niestety nie przetrwają, ale większość przeżyje. Nadal będą miały właściwości idealne do wzrostu ciasta.

    Twój adres email nie zostanie opublikowany.