Skip to content

Czy można mrozić ser żółty, pleśniowy i twaróg?

Ser najlepiej smakuje gdy jest świeży, ale czasami nie jest możliwe spożycie całej zakupionej ilości przed upływem terminu przydatności do spożycia. I wtedy pojawia się pytanie, czy można mrozić ser?

Zamrażanie to starożytna metoda konserwacji żywności stosowana od ponad 3000 lat. Jest to skuteczny sposób na zwiększenie okresu trwałości żywności, zmniejszenie ilości odpadów i oszczędność pieniędzy.

Ten artykuł zawiera wszystkie informacje o tym jak i czy można mrozić ser.

Jak zamrażanie i rozmrażanie wpływa na ser

Sery o wyższej zawartości wody zamarzają w wyższej temperaturze niż te o niższej zawartości wody. Na przykład twaróg zamarza w temperaturze -1,2 ℃, ale cheddar już w -12,9 ℃ ( 1 ).

Chociaż zamrażanie nie niszczy składników odżywczych w serze, wpływa na jego teksturę i jakość2 , 3 , 4 ).

Po mrożeniu sera w środku tworzą się małe kryształy lodu, zaburzając wewnętrzną strukturę sera. Po rozmrożeniu uwalnia się woda, powodując wysychanie produktu, jego kruszenie i potencjalnie tworzenie mącznej tekstury ( 1 , 5 ).

Mrożone sery mogą być mniej topliwe, jeśli są długo przechowywane. Na przykład mozzarella zamrożona na 4 tygodnie topnieje w mniejszym stopniu niż mozzarella zamrożona na 1 tydzień ( 5 , 6 , 7 ).

Ponadto zamrażanie inaktywuje drobnoustroje w serze, takie jak bakterie, drożdże i pleśń. Pomaga to wydłużyć okres przydatności do spożycia, zapobiegając jego uszkodzeniu ( 1 , 2 ).

Jednak zamrażanie nie zabija tych drobnoustrojów – tylko je uszkadza. Dlatego mogą ponownie stać się aktywne, gdy ser się rozmrozi (2 ,89).

W przypadku dojrzałych serów, takich jak ser pleśniowy i Camembert, celowo dodaje się populacje żywej pleśni i bakterii, aby nadać tym odmianom wyraziste tekstury i smaki.

Ponieważ zamrożenie uszkadza te drobnoustroje, może to uniemożliwić prawidłowe dojrzewanie tych serów po rozmrożeniu, potencjalnie obniżając ich ogólną jakość sensoryczną.

Najlepsze i najgorsze sery do mrożenia

Każdy ser można zamrozić, ale niektóre odmiany lepiej reagują na zamrażanie niż inne.

Oto niektóre z najlepszych i najgorszych serów do zamrożenia ( 1 ):

Najlepsze sery do zamrożeniaNajgorsze sery do zamrożenia
MozzarellaBrie
Ser do pizzyTwarożek
GoudaRicotta
CheddarParmezan
EdamRomano
ColbyCamembert
Ser topiony

Najlepsze sery do zamrożeniacheedar mrożenie pleśniowy ser

Zasadniczo najlepiej zamrażać sery, które są przeznaczone do użycia w gotowanych potrawach, a nie w świeżych.

Twarde i półtwarde sery, takie jak cheddar, szwajcarski i niebieski ser można zamrozić, ale ich tekstura często staje się krucha i mączna. Będą również trudniejsze do krojenia.

Mozzarella i sery do pizzy są również odpowiednie do mrożenia, szczególnie rozdrobniony ser do pizzy. Mimo to może mieć to negatywny wpływ na jego teksturę i właściwości topienia ( 6 ).

Niektóre półmiękkie sery, takie jak miękki ser kozi, również dobrze nadają się do mrożenia ( 10 ).

Ponadto serek śmietankowy również można zamrozić, ale po rozmrożeniu może się rozwarstwić. Można go jednak ubić, aby poprawić jego teksturę ( 10 ).

Najgorsze sery do zamrożeniaser pleśniowy mrożenie

Tarte twarde sery, takie jak Parmezan i Romano, można zamrozić, ale rozsądniej jest przechowywać je w lodówce, nawet do 12 miesięcy. W ten sposób nie odczujesz utraty jakości związanej z zamrażaniem.

Ogólnie rzecz biorąc, ręcznie robione sery o delikatnych smakach i aromatach nie zamrażają się dobrze i najlepiej kupować je w mniejszych porcjach i jeść świeże.

Mrożenie nie jest również zalecane w przypadku świeżych serów twarogowych, takich jak twarożek i ricotta, ze względu na ich wysoką zawartość wilgoci.

Podobnie miękkie, dojrzałe sery, takie jak Brie, Camembert, Fontina lub Muenster, najlepiej spożywać świeże.

Podobnie, podczas gdy niebieski ser można zamrozić, niskie temperatury mogą uszkodzić pleśnie, które są niezbędne w procesie dojrzewania. Dlatego te sery lepiej smakują świeże.

Wreszcie przetworzone sery i pasty serowe nie nadają się do zamrażania.

Jak mrozić ser?

Jeśli zdecydujesz się zamrozić ser, należy podjąć kilka kroków, aby zapewnić jak najmniejszą utratę jego jakości.

Przygotowanie

Najpierw odpowiednio przygotuj ser do przechowywania.

  1. Podziel go na porcje. W przypadku bloków sera, nie zamrażaj więcej niż 500 gramów w 1 porcji. Ser można również trzeć lub kroić w plastry przed zamrożeniem.
  2. Produkt można przechowywać w oryginalnym opakowaniu lub owinąć folią lub papierem. Plasterki sera należy oddzielić papierem pergaminowym.
  3. Owinięty ser należy następnie umieścić w szczelnej torbie lub pojemniku. Jest to niezbędne, aby zapobiec przedostaniu się suchego powietrza do sera i wysuszeniu w zamrażarce.

Zamrażanie

  1. Zamroź ser tak szybko, jak to możliwe, do co najmniej -23 ° C, aby zapobiec tworzeniu się dużych, kryształów lodu. Użyj funkcji szybkiego zamrażania w zamrażarce, jeśli jest dostępna ( 2 , 11 ).
  2. Ser można przechowywać w stanie zamrożonym dość długo, ale dla zachowania jego najlepszej jakości zużyj go w ciągu 6-9 miesięcy od zamrożenia.

Rozmrażanie

  1. Ser należy rozmrażać w lodówce w temperaturze 0–1 ° C przez 7–8 godzin na każde 500 gramów sera. Rozdrobniony ser można dodawać do pizzy lub innych potraw poddawanych obróbce bez rozmrażania.
  2. Należy pamiętać, że jak każde jedzenie, ser, który został zamrożony i rozmrożony, nie powinien być ponownie zamrażany.

Ser, który został zamrożony, najlepiej nadaje się do potraw gotowanych, w których zmiany tekstury są mniej zauważalne, na przykład w sosach lub na pizzach.