Arsen: czy wiesz, że znajduje się w ryżu?

arsen ryż arszenik

Arsen jest metalem występującym naturalnie w glebie i w wodzie. Oraz w niewielkich ilościach w wielu pokarmach roślinnych, ponieważ podczas wzrostu, rośliny naturalnie absorbują śladowe ilości arsenu z gleby i wody. Arsen dzielimy na nieorganiczny i organiczny. Nieorganiczny w dużych ilościach może powodować problemy zdrowotne.
Określenie „śladowe ilości” używane jest w celu wskazania, że bardzo, bardzo małe ilości mogą występować w produktach przy zastosowaniu wysoce czułych metod wykrywania.

Wszystkie pokarmy pochodzenia roślinnego zawierają śladowe ilości arsenu, takie jak ryż, kukurydza, pszenica, owoce i warzywa, a także wino i niektóre soki. Wykazano, że ryż absorbuje więcej arsenu niż inne ziarna, ponieważ jest uprawiany w dużej ilości wody.

Ilość arsenu w ryżu i produktach ryżowych jest różna w zależności od miejsca uprawy, sezonowych warunków wzrostu, rodzaju gleby, warunków pogodowych i od tego, czy jest on brązowy, czy też biały.patronite

Brązowy i biały ryż pochodzą z tych samych roślin. Brązowy ryż jak nazwa wskazuje ma brązową barwę, ponieważ wciąż ma nienaruszone ziarno i boczną okrywę. Okrywa ta zawiera ważne składniki odżywcze, takie jak żelazo i błonnik. Po usunięciu zarodka i okrywy, brązowy ryż staje się białym, który nie jest pełnym ziarnem. Chociaż brązowy ryż ma nieco wyższy poziom arsenu niż biały, ogólne korzyści zdrowotne brązowego są znacznie większe.

Arsen „przechodzi” przez nasze ciało, ale nie odkłada się w nim. Jest dowiedzione, że ekstremalnie wysokie narażenie na działanie arsenu może powodować negatywne skutki zdrowotne. Natomiast śladowe ilości występujące w ryżu, już nie, a sam ryż powinien być częścią zrównoważonej diety. Dodatkowo mniejsze problemy zdrowotne występują w krajach, w których ryż jest znaczącą częścią jadłospisu (np. w Japonii).

Nie wykazano zagrożenia zatrucie arsenem dla niemowląt, płynącego ze spożywania dużej ilości potraw na bazie ryżu.

Natomiast jeżeli nadal obawiacie się o swoje zdrowie, to należy gotować ryż w stosunku 10 części wody na jedną część ryżu i go następnie odcedzić. Pomaga to zmniejszyć o 40-60% zawartość nieorganicznego arsenu, w zależności od rodzaju ryżu. Chociaż ta metoda może również usunąć niektóre kluczowe składniki odżywcze.

Jeżeli natomiast wybierasz w sklepie ryż organiczny, to pamiętaj, że zawiera taką samą ilość arsenu jak tradycyjnie uprawiany ryż.

————————

Inne moje tematy: Czy można przechowywać ryż poza lodówką?