SUPERFOOD: w czym są lepsze od innych produktów?

CZAS CZYTANIA: 3 minuty

Termin „superfood” stał się coraz bardziej popularny w mediach i codziennym języku. Jest powszechnie stosowany jako technika marketingowa do opisywania żywności, która uczyni nas zdrowszymi, sprawi, że będziemy wyglądać młodo i będzie zapobiegać chorobom.

Na przykład kakao, jarmuż, jagody i komosa ryżowa są reklamowane jako produkty z powodu pewnych korzyści zdrowotnych.
Ale czy te produkty są naprawdę lepsze od innych produktów z tej samej kategorii?
Czy jarmuż oferuje unikalne korzyści zdrowotne w porównaniu z mniej popularnym szpinakiem?
Odpowiedź brzmi nie.

Niektóre produkty spożywcze, takie jak jarmuż, kupujemy, ponieważ są na fali trendów żywieniowych, ale jest mnóstwo innych produktów żywnościowych o udowodnionych korzyściach zdrowotnych, które czekają, aż nastanie ich 5 minut.

Wiele produktów zawiera składniki odżywcze, które wiążą się z korzyściami zdrowotnymi. Te produkty, znane również jako „żywność funkcjonalna”, mogą odgrywać rolę w poprawie ogólnego samopoczucia i zmniejszeniu lub zminimalizowaniu ryzyka wystąpienia niektórych chorób.
Przykłady obejmują owoce i warzywa, produkty pełnoziarniste, niektóre rodzaje owoców morza, żywność wzbogacaną oraz niektóre suplementy- można by je nazwać „super food”, ponieważ wszystkie zawierają składniki odżywcze związane z korzyściami zdrowotnymi.
Wiedząc, które produkty spożywcze mogą zapewnić określone korzyści zdrowotne, możesz wybrać jedzenie i napoje, które pozwolą Ci przejąć większą kontrolę nad swoim zdrowiem.

3 super składniki superfood:

Funkcjonalne składniki wielu tradycyjnych produktów spożywczych są odkrywane i badane, a nowe produkty spożywcze są opracowywane w celu uwzględnienia korzystnych właściwości. Prawdopodobnie słyszałeś o niektórych bardziej powszechnych składnikach funkcjonalnych związanych z korzyściami zdrowotnymi, takimi jak pełne ziarna, wapń i witamina D, ale istnieje wiele innych. Sprawdź te trzy mniej znane składniki żywności, które są związane z „super” korzyściami zdrowotnymi:

1. Flawanoidy

Flawonoidy są przeciwutleniaczami występującymi w wielu różnych produktach. Istnieje coraz więcej dowodów na to, że umiarkowane, długoterminowe przyjmowanie może mieć pozytywny wpływ na zdrowie w przypadku chorób przewlekłych, takich jak choroby sercowo-naczyniowe, nowotwory, zespół metaboliczny i choroby neurodegeneracyjne.
Możesz znaleźć flawonoidy w: jagodach, wiśniach, winogronach, bananach, jabłkach, pomarańczach, owocach cytrusowych, brokułach, cebuli, słodkich ziemniakach, czekoladzie, herbacie, cynamonie, orzeszkach ziemnych.

2. Probiotyki

nabiał jogurt maślanka

Probiotyki to żywe, „zdrowe” bakterie, które wspomagają trawienie i mogą być ważne dla zapobiegania przewlekłym chorobom, takimi jak otyłość i choroby sercowo-naczyniowe. Podczas gdy naukowcy wciąż zastanawiają się, jak dokładnie działają probiotyki, wiemy, że jelito potrzebuje probiotyków, aby poprawić zaburzenia flory jelitowej, powstrzymywać „szkodliwe” bakterie i pomagać w zwalczaniu infekcji.
Probiotyki występują naturalnie w organizmie, ale można je również pozyskać poprzez żywność i suplementy. Lactobacillus jest najczęstszym szczepem probiotycznym występującym w jogurtach i innych produktach fermentowanych.

Probiotyki mogą pomóc:

  1.  Zwiększyć liczbę pomocnych bakterii i zmniejszyć liczbę szkodliwych bakterii w jelitach,
  2.  Zmniejsz ryzyko niektórych infekcji, szczególnie tych z przewodu pokarmowego,
  3.  Kontrolować lub zmniejszać ryzyko wystąpienia niektórych alergii,
  4.  Zapobiegać biegunce i pomóc w regularności trawienia,
  5.  Złagodzić objawy nietolerancji laktozy.

Możesz znaleźć probiotyki w fermentowanych produktach spożywczych takich jak: jogurt, maślanka, kefir, kiszona kapusta czy ogórki.

3. Soja

Soja to pokarm roślinny, który zawiera białko, izoflawony i błonnik. Soja jest uważana za „kompletne białko”, co oznacza, że ​​zawiera wszystkie niezbędne aminokwasy, które wspierają zdrowy wzrost i rozwój. Zwiększenie spożycia soi wiąże się z obniżeniem poziomu cholesterolu całkowitego i LDL, zmniejszając w ten sposób ryzyko chorób sercowo-naczyniowych.
Co więcej, wykazano, że przeciwutleniacze znalezione w soi obniżają ciśnienie krwi, co jeszcze bardziej podkreśla rolę soi w promocji zdrowia układu sercowo-naczyniowego.
Możesz znaleźć soję w: tofu, oleju sojowym, sosie sojowym, mleku sojowym, mączce sojowej.

Najważniejsze jest to, że superfood jest ogólnym terminem używanym do opisania wielu różnych produktów spożywczych, ale nie musisz jeść tylko owoców i warzyw, aby uzyskać pełny zakres wartości odżywczych.
Od produktów niepoddanych obróbce po przetworzoną żywność, istnieje wiele z nich, które zapewniają niezbędne dla zdrowia składniki odżywcze.

Najlepszym sposobem na zapewnienie odpowiedniej diety pod względem odżywczym jest włączenie do codziennego odżywiania szerokiej gamy produktów funkcjonalnych.