Cukier wanilinowy nie zawiera wanilii, tylko wanilinę lub/i etylowanilinę.

Smak wanilii, waniliny i etylowaniliny jest podobny.

Wszystkie mają przypominać wanilię, ale te trzy aromaty różnią się pochodzeniem, zastosowaniami i smakiem.

Jakie są różnice między wanilią, waniliną i etylowaniliną?

Wanilia

Wanilia (lub raczej ekstrakt waniliowy) pochodzi z rośliny wanilii, w przeciwieństwie do waniliny lub etylowaniliny jest trudna do uprawy.

Stanowi drugą najdroższą przyprawę na świecie obok szafranu.

Ponieważ wanilia jest tak droga, częściej się ją używa w wysokiej klasy produktach spożywczych.

Ponad 95% żywności o aromacie wanilii jest aromatyzowane waniliną lub etylowaniliną.

Ekstrakt waniliowy ma bardziej aromatyczny smak, ponieważ ma w sobie coś więcej niż tylko ekstrakt smakowy, który powiela wanilina.

Wiele osób myśli o aromacie wanilii jako o wanilinie.

Porównajcie zapach laski wanilii z cukrem wanilinowym. Czy wyczuwacie różnice?

Wanilina- czyli sklepowy cukier wanilinowy

Ponieważ ekstrakt z wanilii jest tak drogi i trudny do otrzymania, badacze zostali zmuszeni do znalezienia sztucznego odpowiednika.

Wanilina jest tego wynikiem.

Została ona początkowo zsyntetyzowana z oleju goździkowego, później z produktów ubocznych papierni, a ostatnio z chemicznego związku zwanego gwajakolem występującego w dymie drzewnym.

Kilka lat temu było głośno o odkryciu metody uzyskiwania waniliny z kału bydła, lecz ta metoda nie jest stosowana, ponieważ taki produkt źle się kojarzy konsumentom.

Etylowanilina

Etylowanilina jest również sztuczną substancją chemiczną, która smakuje jak wanilia.

Główną różnicą między nią a waniliną jest to, że etylowanilina jest 2½ raza silniejsza.

Co więcej, etylowanilinę i wanilinę można również stosowane razem, aby uzyskać bardziej interesujący smak wanilii np. w cukrze wanilinowym.

 

WARTO PRZECZYTAĆ:

CZY SŁODYCZE WPŁYWAJĄ NA NADPOBUDLIWOŚĆ U DZIECI?