Cukier wanilinowy czy waniliowy?

wanilia etylowanilina cukier waniliowy cukier wanilinowy
Cukier wanilinowy nie zawiera wanilii, tylko wanilinę lub/i etylowanilinę.

Smak wanilii, waniliny i etylowaniliny jest podobny. Wszystkie mają przypominać wanilię, ale te trzy aromaty różnią się pochodzeniem, zastosowaniami i smakiem.

Jakie są różnice między wanilią, waniliną i etylowaniliną?
Wanilia

Wanilia (lub raczej ekstrakt waniliowy) pochodzi z rośliny wanilii, w przeciwieństwie do waniliny lub etylowaniliny.patronite
Wanilia jest trudna do uprawy i stanowi drugą najdroższą przyprawę obok szafranu. Ponieważ wanilia jest tak droga, jest częściej używana w wysokiej klasy produktach spożywczych. Ponad 95% żywności o aromacie wanilii jest aromatyzowane waniliną lub etylowaniliną.

Ekstrakt waniliowy ma bardziej aromatyczny smak, ponieważ ma w sobie coś więcej niż tylko ekstrakt smakowy, który powiela wanilina.

Wiele osób myśli o aromacie wanilii jako o wanilinie.
Porównajcie zapach laski wanilii z cukrem wanilinowym. Czy wyczuwacie różnice?

Wanilina

Ponieważ ekstrakt z wanilii jest tak drogi i trudny do otrzymania, badacze zostali zmuszeni do znalezienia sztucznego odpowiednika. Wanilina jest tego wynikiem. Została ona początkowo zsyntetyzowana z oleju goździkowego, później z produktów ubocznych papierni, a ostatnio z chemicznego związku zwanego gwajakolem występującego w dymie drzewnym.

Kilka lat temu było głośno o odkryciu metody uzyskiwania waniliny z kału bydła, lecz ta metoda nie jest stosowana, ponieważ taki produkt źle się kojarzy konsumentom.

Etylowanilina

Etylowanilina jest również sztuczną substancją chemiczną, która smakuje jak wanilia. Główną różnicą między nią a waniliną jest to, że etylowanilina jest 2½ raza silniejsza.
Co więcej, etylowanilina i wanilina mogą być również stosowane razem, aby uzyskać bardziej interesujący smak wanilii np.facebook w cukrze wanilinowym.

[fblike]