SPIS TREŚCI
Cebula jest podstawowym warzywem, które można spotkać w każdej kuchni. Ale nie zawsze zużywamy ją całą lub kupujemy za dużo i wtedy pojawia się pytanie, jak prawidłowo ją przechowywać cebulę? Czy obrana wytrzyma tyle samo co ta w łupinie. Czy umieścić ją w lodówce a może zostawić w temperaturze otoczenia? Jak zapobiec, aby nie miękła i kiełkowała?
Jak przechowywać nieobraną cebulę?
Cebula bardzo łatwo wchłania wilgoć, a dodatkowo gdy temperatura w miejscu jej przechowywania jest zbyt wysoka to gnije i kiełkuje.
Najlepiej przechowywać ją w chłodnym, suchym, ciemnym i dobrze wentylowanym pomieszczeniu, jak spiżarnia, piwnica lub garaż.
Nawet badania pokazują, że temperatura 4–10°C jest idealna do przechowywania cebuli i wtedy najlepiej zachowują swoje właściwości.
Istotną kwestią jest, aby nie zamykać nieobranej cebuli szczelnie w foliowym worku. Pamiętaj, aby zapewnić jej dobrą wentylację, aby ograniczyć gnicie i pleśnienie. Umieść cebulę w otwartym wiaderku, wiklinowym koszyku czy też w ekologicznej torbie wielokrotnego użytku z siatki.
Światło także wpływa na przechowywanie cebuli. Ciemność wydłuża jej trwałość poprzez ograniczenie wahań temperatury i wilgotności.
Jak przechowywać cebulę pociętą i poszatkowaną?
Cebula posiada naturalną barierę ochronną w postaci łupin. Są one twarde i niejadalne, dlatego zawsze ją obieramy. Ale pomagają usunąć nadmiar wilgoci, co wydłuża trwałość tego warzywa.
W lodówce panuje niższa temperatura i większa wilgotność niż poza nią. A cebula szybko wchłania wilgoć, co powoduje, że mięknie i psuje się.
Natomiast nie odnosi się to do cebuli obranej, ta przechowywana w lodówce może wytrzymać nawet 2 tygodnie. A pokrojona w kostkę lub pocięta już tylko około tygodnia.
Lecz zanim to zrobisz zapakuj ją do szczelnego opakowanie, jak plastikowe pudełko do żywności. Możesz również zawinąć cebulę w folię aluminiową.
Możesz także ją zamrozić. Obrana, pokrojona czy pocięta cebula może być przechowywana w zamrażarce przez 3-6 miesięcy. Niestety może stracić w tym czasie na wyglądzie, ale nadal będzie się świetnie nadawać do smażenia czy gotowania.
Usmażona cebula również może być przechowywana w lodówce przez 3-5 dni a w zamrażarce przez 3 miesiące. Należy jednak pamiętać, aby ją szczelnie zamknąć w szczelnym pojemniku do żywności.
Jaką cebulę wybrać podczas zakupów?
Aby prawidłowo przechowywać cebulę trzeba najpierw wybrać taką, która wytrzyma długi czas przechowywania.
Podczas zakupów musisz zwrócić uwagę na wiele czynników:
- Zawsze wybieraj cebulę, która jest sucha na zewnątrz bez zawilgoconych łupin.
- Zwróć uwagę czy nie ma oznak pleśni i przebarwień.
- Wybieraj te które są ciężkie i twarde, omijaj sztuki, które mają zbyt miękką konsystencję, ponieważ mogły już zacząć gnić.
- Kolejny czynnik, na który trzeba zwrócić uwagę to, aby nie miała kiełków. Ponieważ jest to oznaką, że szybko nam zgnije.
- Zwracaj również uwagę, aby nie były poobijane i przejrzałe.
Podsumowanie
Cebula jest powszechnym produktem polskiej kuchni. W sklepach można znaleźć coraz więcej jej odmian i nie każda nadaje się do wszystkich potraw.
Ale ważne, aby ją odpowiednio przechowywać i nie narażać się na marnotrawstwo żywności.
Cebulę nieobraną przechowuj w chłodnym, suchym, ciemnym i dobrze wentylowanym pomieszczeniu. Najlepsze miejsce to spiżarnia, piwnica czy garaż.
Obraną cebulę można przechowywać w lodówce do 2 tygodni, a cebulę pokrojoną lub poszatkowaną do 1 tygodnia. Możesz także ją zamrozić i przechowywać do 6 miesięcy.
Smażona cebula wytrzyma w lodówce 3-5 dni lub do 3 miesięcy w zamrażarce.