Skip to content

Co jeść podczas grypy żołądkowej (jelitówki)?

Czas czytania artykułu: 5 minut

Grypa żołądkowa jest znana jako wirusowe zapalenie żołądka i jelit, wysoce zaraźliwa infekcja, która atakuje żołądek i jelita. Główne objawy grypy żołądkowej to nudności, wymioty, biegunka, skurcze żołądka i ból brzucha. Na szczęście niektóre pokarmy i napoje mogą pomóc uspokoić żołądek, zapobiec dalszym powikłaniom i szybciej wrócić do zdrowia.

Oto 12 produktów spożywczych i napojów na wypadek grypy żołądkowej.

1. Kostki lodu

Najczęstszym powikłaniem grypy żołądkowej jest odwodnienie.

Kiedy wirus cię zaatakuje, zatrzymanie płynów, może być trudne. Chociaż nawodnienie ma kluczowe znaczenie w obliczu tej choroby, picie zbyt dużej ilości na raz może pogorszyć nudności i wymioty.

Ssanie kostek lodu to świetne pomysł na początek, ponieważ zapobiega zbyt szybkiemu spożywaniu płynów. Może to pomóc w utrzymaniu niskiego poziomu płynów i lepszego nawodnienia we wczesnych stadiach grypy żołądkowej.

2. Jasne płyny

Biegunka i wymioty to główne objawy grypy żołądkowej. Mogą szybko doprowadzić do odwodnienia, jeśli utracone płyny nie zostaną uzupełnione.

Przejrzyste płyny składają się głównie z wody i węglowodanów, dzięki czemu są lekkostrawne. Niektóre z nich to:

  • woda
  • rosół
  • herbaty
  • klarowne soki owocowe, np. jabłkowy, żurawinowy, winogronowy
  • napoje izotoniczne
  • woda kokosowa
  • doustne roztwory nawadniające, dostępne w aptekach

Należy pamiętać, że soki owocowe i napoje dla sportowców mogą zawierać bardzo dużo cukru, dlatego ważne, aby nie pić ich zbyt dużo na raz. Ponadto unikaj podawania ich niemowlętom i małym dzieciom bez zgody lekarza, ponieważ mogą pogorszyć biegunkę.

3. Napoje elektrolitoweelektrolity napój izotonic

Elektrolity to grupa naładowanych minerałami płynów, które wspomagają krytyczne funkcje organizmu, takie jak regulacja ciśnienia krwi i skurcze mięśni.

Uzupełnianie utraconych płynów i elektrolitów jest podstawą leczenia grypy żołądkowej.

Przy pierwszym wystąpieniu biegunki i wymiotów lekarze zalecają doustne środki nawadniające, szczególnie dla niemowląt i dzieci. Zawierają one wodę, cukier i elektrolity w określonych proporcjach, które są łatwe do strawienia.

Napoje dla sportowców to kolejna opcja, która pomaga uzupełnić płyny i elektrolity, ale zazwyczaj zawierają więcej cukru. Naukowcy sugerują, że mogą być tak samo skuteczne jak doustne środki nawadniające w leczeniu odwodnienia u dorosłych.

4. Herbata miętowa

Herbata miętowa może pomóc złagodzić objawy grypy żołądkowej. Sam zapach mięty może zmniejszyć nudności.

W jednym badaniu z udziałem 26 osób, które doświadczyły nudności po operacji, zapach olejku miętowego podczas wykonywania ćwiczeń głębokiego oddychania złagodziło nudności u 58% uczestników.

Inne badania sugerują, że zapach olejku miętowego może pomóc zmniejszyć biegunki u osób z zespołem jelita drażliwego (IBS).

Chociaż brakuje badań na temat korzyści płynących z herbaty miętowej na grypę żołądkową, nie masz wiele do stracenia, pijąc ją. Herbata miętowa jest przynajmniej potencjalnym źródłem bardzo potrzebnych płynów, gdy jesteś chory.

5. Imbir

Imbir jest powszechnie stosowany w celu złagodzenia nudności, głównego objawu grypy żołądkowej.

Chociaż brakuje badań wpływu imbiru na nudności podczas grypy żołądkowej, kilka z nich wykazało, że imbir pomógł zmniejszyć nudności spowodowane ciążą, leczeniem raka i chorobą lokomocyjną.

Imbir jest dostępny w postaci świeżej jako przyprawa lub jako składnik herbat, napoi i cukierków. Tymczasem skoncentrowane ilości tej przyprawy można znaleźć w syropach, kapsułkach i nalewkach.

Jednak najlepiej jest unikać skoncentrowanych źródeł, ponieważ może powodować biegunkę, gdy jest przyjmowany w dużych dawkach. Zamiast tego spróbuj świeżo zetrzeć korzeń imbiru do zupy lub zaparzyć go w herbacie, aby potencjalnie złagodzić nudności podczas jelitówki.

6. Zupy na bazie rosołu

W przypadku wystąpienia biegunki zaleca się rosół i zupy na bazie bulionu jako pierwszy wybór przy powrocie do jedzenia.

Zupy na bazie bulionu mają bardzo wysoką zawartość wody, co może pomóc w nawodnieniu podczas ataku grypy żołądkowej. Są również doskonałym źródłem sodu, elektrolitów, które mogą szybko zostać wyczerpane przy częstych wymiotach i biegunce.

Na przykład 1 szklanka (240 ml) rosołu z kurczakiem zawiera około 90% wody i zapewnia około 50% dziennego zapotrzebowania sodu.

7. Banany, ryż, mus jabłkowy i tostybanan czarna końcówka banana jeść lambie

Banany, ryż, mus jabłkowy i tosty to podstawa diety BRAT.

Lekarze często polecają te mdłe pokarmy na dolegliwości żołądkowe, ponieważ są łagodne dla żołądka. Pamiętaj, że sama dieta BRAT nie zapewni Twojemu organizmowi wszystkich potrzebnych mu składników odżywczych.

Zaleca się dzieciom powrót do zwykłej diety odpowiedniej dla wieku, gdy tylko zostaną nawodnione.

Niemniej jednak banany, ryż, mus jabłkowy i tosty są bezpieczną opcją na początek, gdy masz mdłości z powodu grypy żołądkowej.

8. Suche płatki zbożowe, krakersy i precle

Aby uniknąć wywoływania nudności i wymiotów podczas grypy żołądkowej, bezpieczną opcją są suche pokarmy, takie jak płatki zbożowe, krakersy i precle. Ponieważ nie zawierają przypraw, mają niską zawartość tłuszczu i błonnika, są delikatne dla brzucha.

Składają się również z prostych węglowodanów, które są szybko i łatwo trawione.

Co więcej, te rafinowane ziarna są często wzbogacane niezbędnymi witaminami i minerałami, które mogą pomóc Ci zbliżyć się do zaspokojenia codziennych potrzeb żywieniowych podczas choroby.

9. Ziemniaki

Mdłe potrawy, takie jak ziemniaki, są świetnymi opcjami, gdy masz grypę żołądkową.

Ziemniaki są miękkie, mają niską zawartość tłuszczu i składają się z łatwo przyswajalnej skrobi. Są również naładowane potasem, który jest jednym z podstawowych elektrolitów traconych podczas wymiotów i biegunki.

1 średni ziemniak (167 gramów) zapewnia około 12% dziennego zapotrzebowania na potas.

Unikaj dodawania wysokotłuszczowych dodatków, takich jak masło, ser i kwaśna śmietana, ponieważ mogą one pogorszyć biegunkę. Zamiast tego rozważ doprawienie ziemniaków odrobiną soli, ponieważ sód może zostać wyczerpany podczas grypy żołądkowej.

10. Jajka

Jajka to pożywny wybór, gdy jesteś chory na grypę żołądkową. Przygotowane z minimalną ilością tłuszczu, nabiału i przypraw, są łatwostrawne w żołądku.

Są również doskonałym źródłem białka i dostarczają składników odżywczych, takich jak witaminy z grupy B i selen, który jest minerałem ważnym dla układu odpornościowego.

Unikaj smażenia jajek w oleju, maśle lub smalcu, ponieważ duże ilości tłuszczu mogą pogorszyć biegunkę.

11. Niskotłuszczowy drób i mięso

W przypadku grypy żołądkowej chude mięso może być lepiej tolerowane niż produkty o wysokiej zawartości tłuszczu.

Przykłady obejmują:

  • białe mięso z kurczaka i indyka bez skóry
  • chude mięso mielone z kurczaka, indyka i wołowina
  • niskotłuszczowe wędliny, jak kurczak, indyk i schabu
  • wyjątkowo chude kawałki wołowiny, takie jak polędwica
  • kotlet schabowy pieczony z odciętym tłuszczem

Unikaj smażenia mięsa i zamiast tego wybierz pieczenie lub grillowanie, aby utrzymać niską zawartość tłuszczu i zapobiec dalszemu pogarszaniu się rozstroju żołądka.

12. Owoce

W przypadku grypy żołądkowej uzupełnianie płynów jest najwyższym priorytetem.

Napoje nie są jedyną opcją nawodnienia. Wiele owoców zawiera 80-90% wody. Oto niektóre z owoców o najwyższej zawartości wody:

  • arbuz
  • truskawki
  • brzoskwinie

Owoce dostarczają również bogactwo witamin i minerałów, takich jak potas oraz witaminy A i C.

Jedzenie i napoje, których należy unikać przy grypie żołądkowejKofeina w herbacie i kawie, od czego zależy?

Niektóre pokarmy i napoje mogą nasilać nudności, wymioty, biegunkę i inne objawy jelitówki. Rozważ unikanie następujących rzeczy:

  • Napoje z kofeiną. Kofeina może pogorszyć jakość snu, co może utrudniać powrót do zdrowia. Ponadto kawa stymuluje trawienie i może nasilać biegunkę.
  • Potrawy o wysokiej zawartości tłuszczu i smażone. Pokarmy o wysokiej zawartości tłuszczu są trudniejsze do strawienia i mogą prowadzić do biegunki, nudności i wymiotów.
  • Pikantne jedzenie. Ostre potrawy mogą wywoływać nudności i wymioty u niektórych osób.
  • Słodka żywność i napoje. Duże ilości cukru mogą nasilać biegunkę, szczególnie u dzieci.
  • Mleko i przetwory mleczne. Niektórzy chorzy na grypę żołądkową mają problemy z trawieniem laktozy, białka zawartego w mleku i produktach mlecznych.

Podsumowanie

W obliczu grypy żołądkowej może być trudno ograniczyć jedzenie i napoje.

Kawałki lodu, płyny i napoje elektrolitowe to dobre propozycje na początku, ponieważ mogą one pomóc uzupełnić płyny i elektrolity. Dopóki nie będziesz w stanie tolerować zwykłej diety, zupy, rafinowane ziarna i ziemniaki, są bezpieczne. Jaja, owoce i chudy drób również mogą być łatwiejsze do strawienia.

Pozwól organizmowi na odpoczynek, utrzymywanie nawodnienia i spożywanie niektórych produktów z tej listy może pomóc w szybszym powrocie do zdrowia po ataku grypy żołądkowej.