Imbir, 11 potwierdzonych korzyści zdrowotnych

CZAS CZYTANIA: 5 minuty

Imbir to roślina kwitnąca pochodząca z Azji Południowo-Wschodniej. Jest jedną z najzdrowszych (i najsmaczniejszych) przypraw na świecie. Należy do rodziny Zingiberaceae i jest blisko spokrewniony z kurkumą, kardamonem i galangalem.

Kłącze (podziemna część łodygi) jest częścią używaną jako przyprawa. Często nazywany jest korzeniem imbiru lub po prostu imbirem.

Imbir może być używany jako świeży, suszony, sproszkowany lub jako olej lub sok. Jest bardzo często składnikiem w przepisach.

Oto 11 korzyści zdrowotnych imbiru, które są poparte badaniami naukowymi.

1. Zawiera gingerol, który ma silne właściwości lecznicze

Imbir ma bardzo długą historię w różnych formach medycyny tradycyjnej i alternatywnej. Jest stosowany do wspomagania trawienia, zmniejszania nudności i pomocy w walce z grypą i przeziębieniem, to tylko kilka z jego korzyści.

Niepowtarzalny zapach i smak imbiru zawdzięczamy jego naturalnym olejkom, z których najważniejszym jest gingerol.

Gingerol jest głównym związkiem bioaktywnym imbiru. Odpowiada za wiele właściwości leczniczych imbiru.

Według badań gingerol ma silne działanie przeciwzapalne i przeciwutleniające. Na przykład może pomóc zredukować stres oksydacyjny, który jest skutkiem obecności w organizmie nadmiernej ilości wolnych rodników.

2. Potrafi leczyć nudności, zwłaszcza poranne mdłości

Imbir jest bardzo skuteczny w leczeniu nudności. Może pomóc złagodzić nudności i wymioty u osób poddawanych pewnym rodzajom operacji. Może również pomóc w nudnościach związanych z chemioterapią, ale potrzebne są szersze badania.

Jednak może być najskuteczniejszy w przypadku nudności związanych z ciążą, takich jak poranne mdłości. Według badań, w których wzięło udział łącznie 1278 kobiet w ciąży, 1,1–1,5 grama imbiru może znacząco zmniejszyć objawy nudności. Jednak nie miał wpływu na wymioty.

Chociaż imbir jest uważany za bezpieczny, porozmawiaj ze swoim lekarzem przed przyjęciem dużych jego ilości, jeśli jesteś w ciąży. Zaleca się, aby kobiety w ciąży, które są bliskie porodu lub które poroniły, unikały imbiru.

3. Imbir może pomóc w utracie wagi

Według badań przeprowadzonych na ludziach i zwierzętach imbir może odgrywać rolę w utracie wagi. Suplementacja imbiru znacznie zmniejsza masę ciała, stosunek obwodu talii do bioder i obwód bioder u osób z nadwagą lub otyłością.

Badanie przeprowadzone na kobietach z otyłością wykazało, że imbir może również pomóc obniżyć wskaźnik masy ciała (BMI) i poziom insuliny we krwi. Wysoki poziom insuliny we krwi wiąże się z otyłością.

Dowody na rolę imbiru w zapobieganiu otyłości są silniejsze w badaniach na zwierzętach. Szczury i myszy, które spożywały wodę imbirową lub ekstrakt z imbiru, konsekwentnie miały spadek masy ciała, nawet w przypadkach, gdy były karmione dietą wysokotłuszczową.

Zdolność imbiru do wpływania na utratę wagi może być związana z pewnymi mechanizmami, takimi jak jego potencjał zwiększania liczby spalanych kalorii lub zmniejszania stanu zapalnego.

4. Może pomóc w chorobie zwyrodnieniowej stawów

Choroba zwyrodnieniowa stawów jest częstym problemem zdrowotnym. Obejmuje zwyrodnienie stawów w organizmie, prowadzące do bólu i sztywności stawów.

W jednym przeglądzie literatury stwierdzono, że osoby, które stosowały imbir w leczeniu choroby zwyrodnieniowej stawów, zauważyły znaczne zmniejszenie bólu i niepełnosprawności. Zaobserwowano jedynie łagodne skutki uboczne, takie jak niezadowolenie ze smaku imbiru. Smak i rozstrój żołądka nadal powodowały, że prawie 22% uczestników badania zrezygnowało.

Inne badanie z 2011 roku wykazało, że połączenie imbiru, mastyksu, cynamonu i oleju sezamowego może pomóc zmniejszyć ból i sztywność u osób z chorobą zwyrodnieniową kolana.

5. Może drastycznie obniżyć poziom cukru we krwi i poprawić czynniki ryzyka chorób serca

Ten obszar badań jest stosunkowo nowy, ale imbir może mieć silne właściwości przeciwcukrzycowe.

W badaniu osób z cukrzycą typu 2, 2 gramy sproszkowanego imbiru dziennie obniżyły poziom cukru we krwi na czczo o 12%. Znacząco poprawił również poziom hemoglobiny A1c (HbA1c), marker długoterminowego poziomu cukru we krwi. HbA1c zmniejszyło się o 10% w okresie 12 tygodni.

Należy jednak pamiętać, że było to tylko jedno małe badanie. Wyniki są niesamowicie imponujące, ale muszą zostać potwierdzone w większych badaniach, zanim będzie można sformułować jakiekolwiek wnioski.

6. Może pomóc w leczeniu przewlekłej niestrawnościimbir zdrowie

Przewlekła niestrawność charakteryzuje się nawracającym bólem i dyskomfortem w górnej części żołądka.

Uważa się, że opóźnione opróżnianie żołądka jest główną przyczyną niestrawności. Co ciekawe, wykazano, że imbir przyspiesza opróżnianie żołądka.

Osoby z niestrawnością bez znanej przyczyny, otrzymały kapsułki z imbirem albo placebo. Godzinę później wszyscy dostali zupę. U osób, które otrzymały imbir, opróżnienie żołądka zajęło 12,3 minuty. U osób, które otrzymały placebo, zajęło to 16,1 minuty.

Efekty te obserwowano również u osób bez niestrawności. W innym badaniu, zdrowym osobom podano kapsułki z imbirem lub placebo. Godzinę później podano im zupę. Spożywanie imbiru w przeciwieństwie do placebo znacznie przyspieszyło opróżnianie żołądka. Zajęło to 13,1 minuty osobom, które otrzymały imbir i 26,7 minuty osobom, które otrzymały placebo.

7. Imbir może zmniejszyć bóle menstruacyjne

Bolesne miesiączkowanie odnosi się do bólu odczuwanego podczas cyklu miesiączkowego. Jednym z tradycyjnych zastosowań imbiru jest łagodzenie bólu, w tym bólu menstruacyjnego.

W badaniu z 2009 roku 150 kobietom zalecono przyjmowanie imbiru lub niesteroidowego leku przeciwzapalnego przez pierwsze 3 dni miesiączki. Trzy grupy otrzymywały dawki sproszkowanego imbiru (250 mg), kwasu mefenamowego (250 mg) lub ibuprofenu (400 mg). Imbir zdołał zmniejszyć ból tak skutecznie, jak dwa leki przeciwzapalne.

Nowsze badania wykazały również, że imbir jest skuteczniejszy niż placebo i równie skuteczny jak leki, takie jak kwas mefenamowy i acetaminofen / kofeina / ibuprofen.

8. Może obniżyć poziom cholesterolu

Wysoki poziom LDL (złego) cholesterolu wiąże się ze zwiększonym ryzykiem chorób serca. Spożywane pokarmy mogą mieć silny wpływ na poziom LDL.

W badaniu przeprowadzonym w 2018 roku osoby z hiperlipidemią, które otrzymywały 5 gramów proszku imbirowego, odnotowało spadek poziomu cholesterolu LDL (złego) o 17,4% w ciągu 3 miesięcy. Chociaż spadek LDL jest imponujący, należy wziąć pod uwagę, że uczestnicy badania otrzymywali bardzo duże dawki imbiru.

W starszym badaniu osoby, które otrzymywały 3 gramy imbiru w proszku (w postaci kapsułek), również zauważyły ​​znaczne obniżenie większości markerów cholesterolu. Ich poziom cholesterolu LDL (złego) spadł o 10% w ciągu 45 dni.

Osoby badane, również doświadczyły spadku całkowitego cholesterolu.

9. Zawiera substancje przeciwnowotworowe

Imbir badano jako alternatywne lekarstwo na kilka postaci raka.

Właściwości przeciwnowotworowe przypisuje się gingerolowi, który występuje w dużych ilościach w surowym imbirze.

W badaniu osób z normalnym ryzykiem raka okrężnicy i odbytnicy, 2 gramy ekstraktu imbiru dziennie znacznie zmniejszyły prozapalne cząsteczki sygnalizacyjne w okrężnicy.

Jednak dalsze badanie u osób z wysokim ryzykiem raka jelita grubego nie przyniosło takich samych wyników.

Istnieją pewne dowody, choć ograniczone, że imbir może być skuteczny przeciwko innym nowotworom żołądkowo-jelitowym, takim jak rak trzustki i rak wątroby. Może być skuteczny również w przypadku raka piersi i raka jajnika.

10. Może poprawiać funkcjonowanie mózgu i chronić przed chorobą Alzheimera

Stres oksydacyjny i przewlekłe stany zapalne mogą przyspieszyć proces starzenia. Uważa się, że są one jednym z głównych czynników powodujących chorobę Alzheimera i związany z wiekiem spadek funkcji poznawczych.

Niektóre badania na zwierzętach sugerują, że przeciwutleniacze i związki bioaktywne w imbirze mogą hamować reakcje zapalne, które występują w mózgu.

Istnieją również dowody, że imbir może bezpośrednio wpływać na poprawę funkcji mózgu. W badaniu z 2012 roku przeprowadzonym na zdrowych kobietach w średnim wieku wykazano, że ekstrakt imbiru poprawia czas reakcji i pamięć.

11. Imbir może pomóc w zwalczaniu infekcji

Gingerol może pomóc zmniejszyć ryzyko infekcji. Ekstrakt z imbiru może hamować wzrost wielu różnych rodzajów bakterii.

Według badania z 2008 roku jest bardzo skuteczny przeciwko bakteriom jamy ustnej związanym z zapaleniem dziąseł i przyzębia. Są to choroby zapalne dziąseł.

Świeży imbir może być również skuteczny przeciwko syncytialnemu wirusowi oddechowemu, częstej przyczynie infekcji dróg oddechowych.