Skórka z cytryny- dlaczego nie należy jej wyrzucać! 8 korzyści dla zdrowia

CZAS CZYTANIA: 4 minuty

Kupując cytrynę, bierzesz pod uwagę najczęściej jej sok lub miąższ, natomiast skórka z cytryny ląduje w koszu. Jednak badania wykazały, że jest ona pełna związków, które mogą zapewnić wiele korzyści zdrowotnych.

Oto 9 potencjalnych korzyści i zastosowań skórki z cytryny.

1. Wysoka zawartość składników odżywczacytryna

Mimo że jest spożywana w niewielkich ilościach, skórka z cytryny jest bardzo pożywna. Jedna łyżka (6 gramów) zapewnia:

  • Kcal: 3
  • Węglowodany: 1 g
  • Błonnik: 1 g
  • Białko: brak
  • Tłuszcz: brak
  • Witamina C: 9% dziennego zapotrzebowania

Dodatkowo zawiera niewielkie ilości wapnia, potasu i magnezu.

D-limonen, związek, który nadaje cytrynie charakterystyczny aromat, znajduje się również w skórce i może być odpowiedzialny za wiele korzyści zdrowotnych.

2. Skórka z cytryny pomaga przy próchnicy

Próchnica zębów i infekcje dziąseł są powszechnymi chorobami jamy ustnej wywoływanymi przez bakterie, takie jak Streptococcus mutans.

Skórka z cytryny zawiera substancje antybakteryjne, które mogą hamować rozwój mikroorganizmów.

W jednym z badań naukowcy zidentyfikowali 4 związki w skórce cytryny, które mają silne właściwości przeciwbakteryjne i skutecznie zwalczają bakterie wywołujące choroby jamy ustnej.

Co więcej, badanie wykazało, że ekstrakt ze skórki cytryny zwalcza aktywność Streptococcus mutans.

3. Ma działanie przeciwutleniające

Przeciwutleniacze to związki roślinne, które zapobiegają uszkodzeniom komórek, zwalczając wolne rodniki w organizmie.

Skórka z cytryny jest bogata w przeciwutleniacze, w tym D-limonen i witaminę C.

Spożycie przeciwutleniaczy flawonoidowych, takich jak D-limonen, wiąże się ze zmniejszonym ryzykiem niektórych schorzeń, takich jak choroby serca i cukrzyca typu 2..

Jedno badanie wykazało, że skórka z cytryny miała silniejsze działanie przeciwutleniające niż skórki grejpfruta lub mandarynki.

Badania pokazują również, że D-limonen zwiększa aktywność enzymu, który pomaga zmniejszyć stres oksydacyjny. Stres oksydacyjny jest związany z uszkodzeniem tkanek i przyspieszonym starzeniem.

Dodatkowo witamina C w skórce cytryny działa jako silny przeciwutleniacz, a także wspomaga zdrowie układu odpornościowego.

4. Ma działanie przeciwdrobnoustrojowe i przeciwgrzybicze

Skórka z cytryny może mieć kilka właściwości przeciwdrobnoustrojowych i przeciwgrzybiczych.

W badaniach stwierdzono, że skórka cytrynowa zmniejszyła wzrost bakterii opornych na antybiotyki.

Inne badanie wykazało, że ekstrakt ze skórki cytryny zwalczał lekooporny grzyb, który powoduje infekcje skóry.

Pomimo tych obiecujących odkryć, potrzebne są badania na ludziach.

5. Wzmacnia układ odpornościowy

Ekstrakt ze skórki cytryny może wzmocnić układ odpornościowy dzięki zawartości flawonoidów i witaminy C.

Co więcej, przegląd 82 badań wykazał, że 1-2 gramy witaminy C dziennie zmniejsza nasilenie i czas trwania przeziębienia o 8% u dorosłych i 14% u dzieci.

Witamina C gromadzi się również w fagocytach, typie komórki, która wchłania szkodliwe związki.

6. Skórka z cytryny pomaga na serce

Wysokie ciśnienie krwi, wysoki poziom cholesterolu i otyłość to czynniki ryzyka chorób serca, które są główną przyczyną śmierci.

Badania sugerują, że związki takie jak flawonoidy, witamina C i pektyny (główny błonnik w skórce cytryny) mogą zmniejszyć to ryzyko.

Przegląd badań z udziałem 350 tys. osób wykazał, że średni wzrost o 10 mg flawonoidów dziennie zmniejsza ryzyko chorób serca o 5%.

Dodatkowo, D-limonen obniża poziom cukru we krwi, trójglicerydy i LDL (zły) cholesterol, jednocześnie zwiększając poziom HDL (dobry) cholesterol.

Badanie z udziałem dzieci z nadwagą wykazało, że suplementacja cytryną w proszku (zawierającą skórkę) doprowadziło do obniżenia ciśnienia krwi i cholesterolu LDL (złego).

Pektyna w skórkach cytryny może obniżać poziom cholesterolu poprzez zwiększenie wydalania kwasów żółciowych, które są wytwarzane przez wątrobę i wiążą się z cholesterolem.

7. Może mieć właściwości przeciwnowotworowe

Skórka z cytryny może mieć kilka właściwości przeciwnowotworowych.

Na przykład przyjmowanie flawonoidów wiąże się ze zmniejszonym ryzykiem kilku rodzajów raka, a witamina C może wspomagać wzrost białych krwinek, co pomaga wyeliminować zmutowane komórki rakowe.

D-limonen może mieć również właściwości przeciwnowotworowe, szczególnie w przypadku raka żołądka.

Jedno z badań wykazało, że związek ten pomógł zabić komórki raka żołądka. Podobnie, 52-tygodniowe badanie wykazało, że różne stężenia D-limonenu hamowały raka żołądka poprzez zwiększenie śmiertelności zmutowanych komórek.

Niemniej jednak skórka z cytryny nie powinna być traktowana jako lek na raka. Potrzebne są badania na ludziach.

8. Skórka z cytryny może leczyć kamienie żółciowe

Niektóre badania sugerują, że D-limonen może pomóc w leczeniu kamieni żółciowych (twardych złogów, które mogą rozwijać się w woreczku żółciowym).

W badaniu z udziałem 200 osób z kamieniami żółciowymi 48% osób, którym wstrzyknięto rozpuszczony D-limonen, doświadczyło całkowitego zniknięcia kamieni żółciowych, co sugeruje, że może to być skuteczną alternatywą dla operacji.

Niemniej jednak konieczne są dalsze badania.

Inne zastosowania skórki z cytrynycytryna

Skórka z cytryny ma również wiele zastosowań jako kosmetyk lub artykuł gospodarstwa domowego. Niektóre z jej najpopularniejszych zastosowań to:

  • Uniwersalny środek czyszczący. Napełnij słoik skórką cytryny, białym octem, zakręć i pozostaw na kilka tygodni. Usuń skórkę i wymieszaj pozostały roztwór z taką samą objętością wody. I gotowe.
  • Odświeżacz do lodówki i kosza na śmieci. Umieść skórki z cytryny w lodówce lub na dnie kosza na śmieci, aby usunęły nieprzyjemne zapachy.
  • Środek do czyszczenia stali nierdzewnej. Rozsyp trochę soli na przedmiocie, który chcesz wyczyścić i wyszoruj wszelkie plamy za pomocą skórek z cytryny. Pamiętaj, aby później je spłukać.
  • Środek do czyszczenia czajnika. Napełnij czajnik wodą, dodaj skórkę z cytryny i zagotuj, aby usunąć wszelkie osady mineralne. Pozostaw wodę na godzinę przed spłukaniem.
  • Peeling do ciała. Wymieszaj cukier, oliwę z oliwek i drobno posiekaną skórkę z cytryny a następnie wmasuj w wilgotną skórę. Upewnij się, że dobrze spłukałaś, gdy skończysz.
  • Maseczka. Wymieszaj mąkę ryżową, proszek ze skórki cytryny i zimne mleko, aby uzyskać złuszczającą i oczyszczającą skórę maseczkę.

Czy skórka z cytryny ma skutki uboczne?

Nie zgłoszono żadnych skutków ubocznych skórki cytryny.

Chociaż badania na zwierzętach łączą wysokie dawki D-limonenu z działaniem rakotwórczym, odkrycie to jest nieistotne, ponieważ ludziom brakuje białka odpowiedzialnego za ten związek.

Mimo to skórka z cytryny może zawierać pozostałości pestycydów. Pamiętaj, aby dokładnie wyszorować owoce lub umyć je roztworem sody oczyszczonej, aby usunąć wszelkie pozostałości tych środków chemicznych.

Podsumowanie

Chociaż skórka z cytryny zwykle jest wyrzucana, badania pokazują, że ma ona wiele korzyści zdrowotnych.

Błonnik, witaminy i zawartość przeciwutleniaczy może wspierać układ odpornościowy i zdrowie serca. Może mieć nawet kilka właściwości przeciwnowotworowych.