Magejrokofobia…, gdy strach przed gotowaniem jest zbyt silny

CZAS CZYTANIA: 3 minuty

Magejrokofobia (z ang. Mageirocophobia), czyli strach przed gotowaniem, może przybierać różne formy.

Niektórzy ludzie boją się gotowania dla dużych grup, podczas gdy inni tylko usmażyć jajecznicę.

Jest niezwykle powszechna, chociaż uważa się ją za fobię tylko wtedy, gdy jest wystarczająco silna, aby zakłócić codzienne życie.

Magejrokofobia różne jej rodzaje

Większość osób boi się samego gotowania lub możliwych jego efektów.

Jeśli twoja magejrokofobia jest ciężka, możesz zauważyć, że większość lub wszystkie poniższe elementy odnoszą się do ciebie.

Lęk przed spowodowaniem zatrucia pokarmowego

Wydaje się najczęstszą fobią kulinarną ze wszystkich.

To prawda, że istnieje wiele możliwych chorób przenoszonych przez żywność, a relacje w mediach doprowadziły nas do przekonania, że są dość powszechne.

Ludzie, którzy mają taki lęk, zwykle obawiają się skażenia, zepsucia lub niedogotowania.

Ten strach może być bardziej powszechny u tych, którzy nie do końca znają zasady obróbki cieplnej, jak również ci, którzy spędzają dużo czasu, czytając o chorobach przenoszonych przez żywność.

Strach przed zaserwowaniem żywności niejadalnej

Fobię można podzielić na wiele czynników.

Wielu kucharzy jest przytłoczonych możliwościami przyprawiania dań.

Nie ufają własnym umiejętnościom łączenia smaków ani dokonywaniu najlepszych wyborów dla danej potrawy.

Wielu boi się, że danie się rozgotuje, będzie wysuszone lub rozmoczone.

Obawy przed prezentacją posiłku

Niektóre osoby są perfekcjonistami.

Mogą martwić się wyglądem potraw, czy tym, czy szklanki są całkowicie wolne od smug, a nawet czy obrus jest idealnie wycentrowany na stole.

Ta fobia wywoływana jest najczęściej przy serwowaniu posiłków dla gości. Jednak niektórzy doświadczają tego nawet podczas gotowania dla bliskiej rodziny.

Strach przed procesem gotowania

Wielu „kucharzy” martwi się, żeby się nie pociąć, poparzyć lub innymi trudnościami związanymi z gotowaniem.

Niektórzy boją się technik, które nie w pełni rozumieją, od blanszowania po duszenie.

Strach przed przepisem

Wielu przytłaczają przepisy, które wydają się skomplikowane lub zbyt długie.

Takie osoby kwestionują swoje zdolności do wykonania wszystkich elementów gotowania lub martwią się, że przegapią któryś krok.

Komplikacje

Wiele osób jest w stanie z powodzeniem poradzić sobie z łagodną i umiarkowaną magejrokofobią, po prostu unikając tych elementów gotowania, które sprawiają, że są nerwowi.

Jednak poważniejsze przypadki fobii mogą spowodować ograniczenia w życiu codziennym.

Życie z jakąkolwiek fobią może ostatecznie prowadzić do powikłań, od depresji po inne zaburzenia lękowe.

Ponadto kuchnia odgrywa ważną rolę emocjonalną w życiu wielu ludzi, czyniąc magejrokofobię szczególnie niszczycielską.

Często rodziny i grupy przyjaciół lubią się spotykać na wspólne posiłki, szczególnie podczas wakacji.

Wydarzenia te mają charakter naturalny i może wydawać się niezręczne, aby być zawsze tym, który przynosi tylko serwetki lub chipsy, a nie gotuje.

Alternatywnie, niektóre grupy na zmianę organizują wyszukane przyjęcia, a niemożność odwzajemnienia się może sprawić, że poczujesz się nieprzyjemnie.

Fobia pogłębia się, gdy dana osoba posiada dzieci.

Może czuć się zobowiązana do karmienia swoich dzieci zdrowymi, domowymi posiłkami i doświadczyć poczucia winy lub lęku, kiedy to się nie udaje.

Gdy chorzy poślubiają partnera, który uwielbia gotować.

Na początku ich mąż lub żona naprawdę cieszą się gotowaniem. Z czasem jednak zaczynają odczuwać zmęczenie, nie mając dnia wolnego od tego obowiązku.

Leczenie

W zależności od nasilenia, strach przed gotowaniem może być traktowany na różne sposoby.

Jeśli twoja fobia jest ciężka lub ogranicza życie, terapia poznawczo-behawioralna może pomóc ci nauczyć się zastępować swoje lęki bardziej pozytywnym mówieniem do siebie.

Leki mogą być pomocne w kontrolowaniu naprawdę silnej fobii.

Gdy fobia nie będzie już przytłaczająca, może się okazać, że nauka i ćwiczenie nowych umiejętności kuchennych będą pomocne.

Jednak próbując zmusić się do przezwyciężenia fobii, może to pogorszyć sytuację, ponieważ gotowanie wymaga pewnego doświadczenia.

Ważne jest, aby być psychicznie gotowym do poradzenia sobie z nieuniknionymi błędami, ponieważ możesz pogłębić stan fobii.

Przy odpowiednim leczeniu można z powodzeniem wygrać z magejrokofobią.

 

WARTO PRZECZYTAĆ:

Czy dodanie soli do wody przyspiesza gotowanie?