Wybór białego czy czerwonego wina jest kwestią gustu.
Ale jeśli chodzi o właściwości zdrowotne, to które jest lepsze??
Czerwone wino ma potencjalny wpływ na obniżenie ryzyka chorób serca i wydłużenie życia.
Czy białe wino ma te same korzyści?

Czym jest wino?

Wino wytwarza się ze sfermentowanego soku z winogron.
Winogrona są zbierane, rozdrabniane i umieszczane w naczyniach lub kadziach w celu fermentacji. Proces fermentacji zamienia naturalne cukry w soku winogronowym w alkohol.
Fermentacja może zachodzić naturalnie, ale czasami wytwórcy win dodają drożdże, aby wspomóc działanie procesu.

Zmiażdżone winogrona tłoczone są przez prasę, która usuwa skórki i inne osady.
Aby wytworzyć białe wino, winogrona są tłoczone przed fermentacją. Czerwone wino jest zwykle tłoczone po fermentacji. Po tym etapie wino dojrzewa w beczkach, aż będzie gotowe do butelkowania.

Jaka jest różnica pomiędzy czerwonym a białym winem?

Główna różnica ma związek z kolorem użytych winogron oraz czy sok winogronowy jest fermentowany z lub bez skórki winogronowej.

Aby wytworzyć białe wino, winogrona są tłoczone, a skórki, nasiona i łodygi są usuwane przed fermentacją.
Jednakże, aby wytworzyć czerwone wino, zmiażdżone czerwone winogrona są przenoszone bezpośrednio do kadzi i fermentują ze skórą, nasionami i łodygami.

Skórki winogron nadają winu jego pigment, a także wiele charakterystycznych związków prozdrowotnych, charakterystycznych dla czerwonego wina, takie jak taniny i resweratrol (1). Białe wino ma również niektóre z tych związków, ale w znacznie mniejszych ilościach (2).

Do produkcji wina wykorzystuje się wiele różnych odmian winogron, w tym Pinot Gris, Syrah i Cabernet Sauvignon.
Podczas gdy czerwone odmiany są używane do produkcji czerwonego wina, białe wino może być produkowane z czerwonych lub białych winogron. Na przykład tradycyjny francuski szampan jest wytwarzany z czerwonego grona Pinot Noir.

Wartości odżywcze wina

Czerwone i białe wina mają bardzo podobne profile żywieniowe.
Jednak patrząc na zawartość składników odżywczych w 150 ml kieliszku, widać, że istnieją pewne różnice (3, 4):

W 150 ml

czerwone winobiałe wino
Kalorie (kcal)125121
Węglowodany4 gramy4 gramy
Cukry1 gram1 gram
Mangan10% RWS9% RWS
Potas5% RWS3% RWS
Magnez4% RWS4% RWS
Witamina B64% RWS4% RWS
Żelazo4% RWS2% RWS
Ryboflawina3% RWS1% RWS
Fosfor3% RWS3% RWS
Niacyna2% RWS1% RWS
Wapń, witamina K, cynk1% RWS1% RWS

*RWS-Referencyjna Wartość Spożycia

Ogólnie rzecz biorąc, czerwone wino ma niewielką przewagę nad białym, ponieważ zawiera więcej witamin i minerałów. Niemniej białe wino zawiera mniej kalorii.

 

Korzyści ze spożywania czerwonego wina?

Ponieważ fermentuje ze skórki i nasion, jest bardzo bogate w związki roślinne, które zapewniają wiele korzyści zdrowotnych.
Czerwone wino jest rzekomym sekretem francuskiego paradoksu. Jest to pogląd, że we Francji występuje stosunkowo mało chorób serca, pomimo tradycji stosowania diety bogatej w tłuszcze nasycone (5, 6).
Badania wykazały, że picie czerwonego wina może mieć działanie ochronne na układ sercowo-naczyniowy (7, 8).
W rzeczywistości wiąże się to z 30% niższym ryzykiem zgonu z powodu chorób serca (9).
Po części może to wynikać z tego, że wino zawiera związki o działaniu przeciwutleniającym i przeciwzapalnym. Pomagają one zmniejszyć ryzyko chorób serca (10).
Wykazano również, że czerwone wino (w ilości 1-2 kieliszków dziennie) podwyższa poziom „dobrego” cholesterolu HDL (o 11-16%), co wiąże się z niższymi wskaźnikami chorób serca (11).

Może spowolnić demencję

Wiele badań sugeruje, że picie czerwonego wina może pomóc w spowolnieniu demencji związanej z wiekiem (12, 13, 14, 15). Resweratrol zawarty w winie może zapobiegać tworzeniu się cząstek białek zwanych beta-amyloidami. Te beta-amyloidy odgrywają kluczową rolę w tworzeniu blaszek w mózgu, które są cechą charakterystyczną choroby Alzheimera (16).

Inne korzyści z Resweratrolu

Resweratrol został przebadany pod kątem potencjalnych korzyści jako suplement. W stężonych dawkach może mieć następujące korzyści:

  • Łagodzi bóle stawów: zapobiega uszkodzeniu chrząstki (17, 18).
  • Pomaga przy cukrzycy: zwiększa wrażliwość na insulinę. W badaniach na zwierzętach resweratrol zapobiegał powikłaniom przy cukrzycy (1920, 21, 22).
  • Wydłuża życie różnych organizmów: działa poprzez aktywację genów, które chronią przed starzeniem (2324).
  • Prawdopodobnie może pomóc w leczeniu raka: Potencjał resweratrolu w zapobieganiu i leczeniu raka był szeroko badany, ale wyniki były mieszane (25, 26).

Wady picia wina

Największą wadą wina jest jego przesadne spożycie (27).

Co to znaczy za dużo? Zależy od tego, kogo zapytasz, ponieważ wytyczne dotyczące ryzyka spożywania alkoholu różnią się w zależności od kraju.
Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) zaleca nie więcej niż dwa standardowe drinki dziennie, pięć dni w tygodniu (27).
Wiele krajów, w tym USA, zaleca ograniczenie alkoholu do mniej niż dwóch drinków dziennie dla mężczyzn i jednego drinka dziennie dla kobiet. Górne limity niektórych krajów są nawet niższe.
Standardowy drink definiowany jest jako kieliszek 12% alkoholu (28).
Zwróć uwagę, że wiele butelek wina, często ma wyższą zawartość alkoholu, w zakresie 13-15%.

Korzyści zdrowotne wynikające z czerwonego wina można łatwo zanegować, pijąc za dużo. W nadmiarze może to spowodować uszkodzenie narządów, uzależnienia i uszkodzenie mózgu (27).
Picie zbyt dużej ilości może również zwiększać ryzyko zarażenia się chorobami zakaźnymi, ponieważ alkohol może osłabić układ odpornościowy (29).

Te poważne zagrożenia są głównymi powodami, dla których eksperci medyczni zachęcają ludzi, aby nie zaczynali picia ze względu na jego właściwości zdrowotne.

PODSUMOWANIE: Czy czerwone wino jest zdrowsze niż białe?

Jeśli masz zamiar zacząć pić wino, wydaje się jasne, że czerwone jest znacznie zdrowsze niż białe wino.
Lecz spożywanie alkoholu nigdy nie powinno być promowane jako sposób na poprawę zdrowia, biorąc pod uwagę, że szkodliwe skutki mogą być ogromne, jeśli pijesz za dużo.

Ponadto większość badań wykazujących korzyści ma charakter obserwacyjny, co oznacza, że ​​nie mogą one udowodnić przyczyny i skutku.

Jeśli lubisz pić wino, lepszym wyborem jest czerwone, ale ograniczanie spożycia (lub unikanie go w ogóle) jest zawsze najbezpieczniejszym wyborem.

 

Oczywiście, gdy przesadzimy z alkoholem to KAC kolejnego dnia jest nieunikniony, zapraszam do lektury:

kac kaca picie alkoholu alkohol