Jeśli chcesz, aby woda szybciej się zagotowała, po prostu dodaj trochę soli.

Słyszałeś to kiedyś? Niestety to nieprawda!!!

Pojęcie, że sól przyspiesza gotowanie wody, to teoria starych gospodyń. Sól ma wręcz przeciwny wpływ na wrzenie wody.

Zróbmy szybką lekcję chemii.

Sól zwiększa temperaturę wrzenia wody lub temperaturę, którą musi osiągnąć, aby się zagotować.

Dzieje się tak poprzez zjawisko nazywane podniesieniem temperatury wrzenia, które występuje, gdy do rozpuszczalnika, takiego jak woda, doda się tak zwaną nielotną substancję rozpuszczalną, taką jak sól, aby podnieść jej temperaturę wrzenia.

Może się to zdarzyć z dowolną kombinacją nielotnej substancji rozpuszczonej i rozpuszczalnika, a nie tylko soli i wody.

Ten nowy roztwór słonej wody potrzebuje więcej ciepła, aby zacząć gotować niż czysta woda, więc czas potrzebny do wrzenia nieznacznie wzrasta.

Jeśli dodasz sól w ilości 20 gramów (1 łyżka) do pięciu litrów wody, zamiast wrzenia w 100°C, woda będzie gotować się w temperaturze 100,04°C.

Czyli różnica jest tak nieznaczna, że nawet jej nie zauważymy.

Słona woda wymaga więcej ciepła w celu zagotowania niż czysta woda. Dlatego temperatura wrzenia jest podwyższona, a czas potrzebny do zagotowania dłuższy.

Morał tej historii: sól poprawia smak gotowania, ale nie czas potrzebny na zagotowanie wody.

Ciekawostka:

Rozpuszczalność soli w wodzie niewiele zależy od temperatury.

Oznacza to, że podobna jej ilość rozpuści się w wodzie zimnej jak i gorącej.

W przeciwieństwie do cukru, którego większa ilość rozpuszcza się w wyższej temperaturze.

 

Więcej ciekawych tematów: