Czy dodanie soli do wody przyspiesza jej gotowanie?

gotowanie

W rzeczywistości, dodanie soli ma działanie całkowicie odwrotne.
Zamiast tego wydłuża się proces gotowania.
Słona woda wymaga więcej ciepła w celu zagotowania niż czysta woda. Dlatego temperatura wrzenia jest podwyższona, a czas potrzebny do zagotowania dłuższy.

Jeśli dodasz sól w ilości 20 gramów (1 łyżka) do pięciu litrów wody, zamiast wrzenia w 100°C, woda będzie gotować się w temperaturze 100,04°C.

Czyli różnica jest tak nieznaczna, że nawet jej nie zauważymy.

Ciekawostka:
Rozpuszczalność soli w wodzie niewiele zależy od temperatury. Oznacza to, że podobna jej ilość rozpuści się w wodzie zimnej jak i gorącej. W przeciwieństwie do cukru, którego większa ilość rozpuszcza się w wyższej temperaturze.patronite

 

Więcej ciekawych tematów:

facebook