Tilapia z Chin- dlaczego lepiej jej unikać?

CZAS CZYTANIA: 3 minuty

Tilapia to niedroga ryba o łagodnym smaku i przystępnej cenie. Jednak nauka ma co do tilapii kilka zastrzeżeń, jak zawartość tłuszczu lub metody jej hodowli. Co prowadzi do teorii, aby unikać jej spożywania.

Ten artykuł analizuje korzyści i zagrożenia związane z jedzeniem tej ryby.

Czym jest tilapia?

Nazwa tilapia odnosi się do kilku gatunków ryb, głównie słodkowodnych, należących do rodziny pielęgnic.

Chociaż dzika tilapia pochodzi z Afryki, dostępna jest w sprzedaży na całym świecie i jest hodowana w ponad 135 krajach.

Jest to idealna ryba do hodowli, ponieważ nie przeszkadza jej tłok, szybko rośnie i spożywa tanią paszę. Te cechy przekładają się na stosunkowo niedrogi produkt w porównaniu z innymi rodzajami ryb.

Korzyści i zagrożenia związane z tilapią zależą w dużej mierze od miejsca jej hodowli. Chiny są zdecydowanie największym na świecie producentem tilapii. Produkują ponad 1,6 miliona ton rocznie.

Dlaczego warto jeść tilapie?talerz danie

Tilapia jest świetnym źródłem białka. W 100 gramach znajduje się 26 g białka i tylko 128 kcal.

Posiada również imponujące ilości witamin i minerałów. Jest bogata w niacynę, witaminę B12, fosfor, selen i potas.

Jest również źródłem chudego białka, oraz zawiera tylko 3 gramy tłuszczu w porcji.

Jednak rodzaj tłuszczu w tej rybie przyczynia się do jej złej reputacji. W następnej sekcji dokładniej omówiono ten temat.

Stosunek omega-6 do omega-3 w tilapii

Ryby są powszechnie uważane za jeden z najzdrowszych pokarmów na świecie.

Jednym z głównych powodów to ten, że ryby takie jak łosoś, pstrąg, tuńczyk i sardynki zawierają duże ilości kwasów tłuszczowych omega-3.

Dziki łosoś zawiera ponad 2500 mg kwasów omega-3 w porcji 100 gramów. ( 4 ).

Kwasy tłuszczowe omega-3 to zdrowe tłuszcze, które obniżają stany zapalne i trójglicerydy we krwi. Powiązane są również ze zmniejszonym ryzykiem chorób serca.

Zła wiadomość jest taka, że ​​tilapia zawiera tylko 240 mg kwasów tłuszczowych omega-3 w 100g.10 razy mniej kwasów omega-3 niż dziki łosoś. Jakby tego było mało, zawiera więcej kwasów tłuszczowych omega-6 niż omega-3.

Kwasy tłuszczowe omega-6 są bardzo kontrowersyjne, ale ogólnie uważane za mniej zdrowe niż omega-3. Niektórzy uważają nawet, że kwasy tłuszczowe omega-6 mogą być szkodliwe i nasilają stany zapalne, jeśli są spożywane w nadmiarze.

Zalecany stosunek omega-6 do omega-3 w diecie jest zazwyczaj zbliżony do 1:1. Spożywanie ryb bogatych w kwasy omega-3, jak łosoś, łatwiej pomoże ci osiągnąć ten cel, podczas gdy jedzenie tilapii nie zaoferuje ich zbyt wiele.

Eksperci przestrzegają przed spożywaniem tilapii, jeśli próbujesz zmniejszyć ryzyko chorób zapalnych, takich jak choroby serca.

Jak hodowana jest tilapia?ryby

Ponieważ zapotrzebowanie konsumentów na tilapię stale rośnie, hodowla dużych ilości tej ryby opiera się na ograniczaniu kosztów.

Kilka raportów z ostatniej dekady ujawniło pewne niepokojące szczegóły dotyczące praktyk hodowlanych tilapii, zwłaszcza z gospodarstw zlokalizowanych w Chinach.

Tilapia jest karmiona odchodami zwierząt

Jeden raport amerykańskiej Agencji ds. Żywności i Leków (FDA) ujawnił, że ryby hodowane w Chinach są często karmione odchodami zwierząt.

Chociaż ta praktyka obniża koszty produkcji, bakterie takie jak Salmonella znajdujące się w odchodach zwierzęcych mogą zanieczyszczać wodę i zwiększać ryzyko chorób przenoszonych przez żywność.

W raporcie używanie odchodów odzwierzęcych jako paszy nie było bezpośrednio związane z żadną konkretną rybą.

Tilapia może być zanieczyszczona szkodliwymi chemikaliami

W innym artykule podano, że FDA odrzuciła ponad 800 dostaw ryb z Chin w latach 2007  2012, w tym 187 dostaw tilapii.

Ryby nie spełniały norm bezpieczeństwa, ponieważ były zanieczyszczone potencjalnie szkodliwymi chemikaliami, w tym „pozostałościami leków weterynaryjnych i niebezpiecznymi dodatkami”.

Dodatkowo, kilka związków chemicznych, o których wiadomo, że powodują toksyczne skutki, są nadal stosowanych w chińskiej hodowli tilapii, mimo że niektóre z nich są zakazane od ponad dekady.

Alternatywa dla tilapii

Ze względu na niepokojące praktyki rolnicze z udziałem tilapii w Chinach, najlepiej jest jej unikać lub szukać takiej, która jest hodowana w innych częściach świata.

Najlepiej byłoby kupić tilapię złowioną na wolności. Ale bardzo trudno jest znaleźć dziką tilapię. Zdecydowana większość tych ryb, dostępnych dla konsumentów pochodzi z hodowli.

Alternatywnie, inne rodzaje ryb mogą być zdrowsze i bezpieczniejsze do spożycia. Ryby takie jak łosoś, pstrąg i śledź zawierają znacznie więcej kwasów tłuszczowych omega-3 niż tilapia.

Ponadto łatwiej jest znaleźć te ryby złowione na wolności, co pomoże uniknąć niektórych zakazanych związków stosowanych w niektórych hodowlach tilapii.

Podsumowanie

Tilapia to niedroga, powszechnie spożywana ryba hodowana.

Jest źródłem białka, które jest również bogate w kilka witamin i minerałów, takich jak selen, witamina B12, niacyna i potas.

Istnieje jednak kilka powodów, dla których powinno się uniknąć lub ograniczyć tilapię.

Pojawiły się doniesienia o używaniu odchodów zwierzęcych jako pożywienia i ciągłym stosowaniu zakazanych związków na farmach tilapii w Chinach. Z tego powodu, jeśli zdecydujesz się na tą rybę, najlepiej unikać tej z Chin.

Wybór ryb o wysokiej zawartości kwasów tłuszczowych omega-3, takich jak dziki łosoś lub pstrąg, może być zdrowszą i bezpieczniejszą alternatywą.